Şifalı Orman Bitkileri-6
Muşmula (Mespilus germanica L.)
Botanik özellikleri: Yöresel olarak beşbıyık ya da döngel adlarıyla da bilinen bu bitki, 2-3 metre boyunda, kışın yapraklarını döken dikenli bir çalı veya bazen de 5-6 metre boyunda kısa boylu küçük bir ağaçtır. Genç sürgünler tüylü, yaprakları iki sıralı sarmal (almaçlı) dizili, geniş rozet şeklinde, 5-12 x 2-6 santimetre boyutlarında, tam kenarlı ya da seyrek dişlidir. Üst yüzü hafif tüylü ve koyu yeşil olan yaprakların alt yüzü ise sık tüylüdür.
Çiçekleri tekli, oldukça iri (3-4 santimetre), taç yaprak beyaz renkli ve 5 parçalıdır. Meyve olgunlaşmadan önce yeşilimsi, olgun evrede ise açık kahverengidir. Özellikle Karadeniz ormanlarında orman içi açıklıklarda, kayalık ve çalılık yerlerde, yapraklı orman içlerinde 1-1300 metre aralarında yayılır.
Kullanım olanakları: Yaprak, meyve ve tohumlarından yararlanılır. Tanen, sitrik ve malik asitler, peptik maddeler, şeker ve vitaminler içerir. Meyve çiğ olarak yenildiği gibi, marmeladı da yapılabilir. Ancak uzun süre bekletilmeden tüketilmelidir, çabuk bozulur. Yaprakları bitkisel çay olarak içilebilir. Damar büzücü etkisi olup, ishali önler. Tohumları ise mesane taşlarını eritici özelliğe sahiptir.
Bu yazıda verilen bilgiler tamamen halkımızı bilgilendirme amaçlı olup, bir reçete niteliği taşımamaktadır. Yazarın ve yayınevinin bu konularda oluşabilecek herhangi bir olumsuz vakalarda hiçbir yükümlülükleri yoktur.