Ana Sayfa Güncel, Manşetler, Siyaset 15 Şubat 2013 4081 Görüntüleme

MÜLKİYET KAVRAMI VE BEYKOZ’UN MÜLKİYET YAPISI!..


Beykozlu Giresunlular Derneği tarafından düzenlenen Pancar Çorbası Fikir Kulübü Toplantısında Beykoz’un Mülkiyet konusu ele alındı.

Belediye Meclis Üyesi Nevzat Oral’ın sine vizyon gösterimiyle yapılan toplantıya katılanlara; önce pancar çorbası, mısır ekmeği ve köy yoğurdu ikram edildi.

Dernek sekreteri İsmail Hakkı Öztürk’ün sunumundan sonra, Başkan Hasan Karakaya söz aldı. Karakaya, “Bu mekanları şenlendirdiğiniz, canlandırdığınız için sizlere teşekkür ediyorum. Aramıza katılan genç arkadaşların gözlerindeki pırıltıları görüyorum. Giresun, Bulancaklı hemşerimiz Belediye Meclis Üyesi Nevzat Oral bu akşamki konuğumuz. Mülkiyet hakkında bilgi verecek” dedi.

 

Beykoz Belediye Meclis Üyesi Nevzat Oral, Sinevizyonla Beykoz’un Mülkiyet konusunu anlattı.

Nevzat Oral’ın anlatımı sırasında aldığımız notların satırbaşları..

. Beykoz’un mülkiyet yapısı büyük oranda orman, hazine ve özel mülkiyettir.

. En büyük hata, herkes imece içinde gecekondu teşebbüsünde bulunmuş eskiden.

. Tapusu olmayan birçok araziyi fındık bahçesi misali, tapulu görmüş.  Tapu-Kadastro mülkiyet arayışına gidilmemiş. Mülkiyeti, 1982 yılına kadar tapu tahsis belgesi için gittiği tapuda, tapu olayıyla karşılaşılıyor.

. Hazine parseli ile takas yaparsanız bu iş çözülür dediler. Çok az bir parsel var Beykoz’da bunu çözdük.

. İstanbul’da 2b si olan Belediyelerde en iyi çalışmayı biz yaptık. 19 bin parsel üzerinde. Bunu ben değil, Ankara’da ilgili 2b bürosunun yetkilisi söyledi.

. 2b nin hak sahibi anlamında 3 bine yakın davsı  var.

. Beykoz’da yaşamanın nimeti var, ama külfeti de var. Kanunları yok sayamayız.

.Herkesin içine sineceği bir fiyatla inşallah bu işi bitireceğiz.

.2b bittikten sonra 6306 sayılı kanun konuşulacak Beykoz’da.,

 

AK Parti Beykoz Belediye Meclis Üyesi Nevzat Oral’ın, Beykoz Mülkiyet, Tapu, 2b, ön görünüm, SİT alanları vs. hakkında genel bilgileri içeren bilgiler:

 

9.FİKİR KÜLÜBÜ SOHBET AKŞAMLARI DAVETİNE  HOŞ GELDİNİZ 

•MÜLKİYET KAVRAMI VE İLÇEMİZ BEYKOZ’UN MÜLKİYET YAPISI
•MÜLKİYET KAVRAMI İLE İLGİLİ TANIMLAMA ANAYASA VE MEDENİ KANUNDA YAPILMAMIŞTIR.TÜRK DİLİ KURUMU SÖZLÜĞÜNE GÖRE MÜLKİYET ‘SAHİPLİK, SAHİP OLMA DURUMU’ ANLAMINA GELMEKTEDİR.MÜLKİYET, İNSANLARIN BİRBİRİYLE VE DOĞAYLA OLAN İLİŞKİLERİNİ TEMSİL EDEN, EKONOMİK BOYUTUNUN YANI SIRA SOSYAL VE AHLAKİ YÖNÜ OLAN BİR KAVRAMDIR.
•FAKAT BUNUN YANISIRA MÜLKİYET HAKKINDA MEDENİ KANUN VE ANAYASA DA BAHSEDİLMEKTEDİR.
BUNUNLA İLGİLİ DÜZENLEMELER VE GENEL HÜKÜMLERDEN HAREKETLE MÜLKİYET HAKKI; ‘MADDİ VARLIĞI OLAN ŞEYLER ÜZERİNDE TAM EGEMENLİK SAĞLAYAN BİR HAK’ OLARAK TANIMLANABİLİR.
•MÜLKİYET HAKKI, ANAYASANIN 35. MD.SİNDE ŞÖYLE TANIMLANMAKTADIR:‘MADDE 35.– HERKES, MÜLKİYET VE MİRAS HAKLARINA SAHİPTİR.
BU HAKLAR, ANCAK KAMU YARARI AMACIYLA, KANUNLA SINIRLANABİLİR.
MÜLKİYET HAKKININ KULLANILMASI TOPLUM YARARINA AYKIRI OLAMAZ.’
•MÜLKİYET HAKKI, TÜRK MEDENİ KANUNUNUN 638/1 MADDESİNDE ŞÖYLE TANIMLANMAKTADIR:

‘BİR ŞEYE MALİK OLAN KİMSE, HUKUK DÜZENİNİN SINIRLARI İÇİNDE O ŞEY ÜZERİNDE DİLEDİĞİ GİBİ KULLANMA, YARARLANMA VE TASARRUFTA BULUNMA YETKİSİNE SAHİPTİR’
•MÜLKİYET HAKKININ KONUSUNU MADDİ ŞEYLER OLUŞTURMAKTADIR. BİR BAŞKA İFADEYLE MADDİ NİTELİKTE OLMAYAN ŞEYLER MÜLKİYET HAKKININ KONUSUNA GİRMEZLER.
MÜLKİYET HAKKININ KAPSAMI SADECE KONUSU OLAN ASIL EŞYAYI DEĞİL, BU EŞYANIN BÜTÜNLEYİCİ PARÇASI İLE EKLENTİSİNİ DE KAPSAMAKTADIR.
(Örnek:Üzerinde bulunan her türlü ağaçlar,kuyular,binalar vb)
.
•MÜLKİYET HAKKI, İKİYE AYRILMAKTADIR. TAŞINIR MÜLKİYET(Araç,Eşya,Para gibi) VE TAŞINMAZ MÜLKİYETTİR. TAŞINMAZ MÜLKİYETİN KONUSU;
1. ARAZİ,
2. TAPU KÜTÜĞÜNDE AYRI SAYFAYA KAYDEDİLEN BAĞIMSIZ VE SÜREKLİ HAKLAR, (İrtifak Hakları:Geçit Hakkı,Üst Hakkı gibi)
3. KAT MÜLKİYETİ KÜTÜĞÜNE KAYITLI BAĞIMSIZ BÖLÜMLER
(Dükkan,Daire,Havuz)
MÜLKİYETİN KAZANILMASI,
A. ZİLLİYETLİKLE ( Tarım Arazilerinde 20 yılı aşkın nizasız ve fasılasız kullanma)
B. MİRAS YOLU İLE
C. MAHKEME KARARLARI İLE
D. SATIŞ YOLU İLE (2B Ler,Hazine ve Vakıf Arazilerinin satışı gibi)
•BEYKOZ’ DA MÜLKİYET DAĞILIMI
•TAŞINMAZ MALLARIN MÜLKİYETİNİN
DAĞILIMI ŞUNLARDIR;

A. DEVLET ORMANI (%72,56)
(2-B ÖNCESİ %79,91)
B. ÖZEL ORMAN (%4,51)
C. ÖZEL MÜLKİYET (%11,69)
D.HAZİNE-VAKIFLAR MÜLKİYETİ (%11,24)
2 B SONRASI HAZİNE-VAKIFLAR MÜLKİYETİ (%3,89)* 2-B ALANLARININ TOPLAMI
% 7,35’İNİ KAPSAMAKTADIR.
•DEVLET ORMANLARI VE YERLEŞİK ALANLAR
•BEYKOZ İLÇEMİZDEKİ TAŞINMAZ MÜLKİYETİ
EDİNİM YÖNTEMLERİNİ ŞÖYLE SIRALAYABİLİRİZ.
BUNLAR;

A. İMAR PLANI UYGULAMALARI (ISLAH PLAN UYG.)
C. HAZİNE VE VAKIF MÜLKİYETİNDEKİ TAŞINMAZLARIN SATIŞI
(4706 SAYILI KANUN, 2886 SAYILI KANUN)
D. ORMAN VASFINI YİTİRMİŞ ARAZİLERİN SATIŞI
(6831 SAYILI KANUNUN 2-B MDSİ)

BÖLGEMİZDEKİ MÜLKİYETİ DÜZENLEYEN YASALAR
•  KANUNLAR

A. 2863 KÜLTÜR ve TABİAT VARLIKLARINI KORUMA KANUNU
ve 644 SAYILI ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI HAKKINDA KANUN HÜKMÜNDE KARARNAMEB. 2960 SAYILI BOĞAZİÇİ KANUNUC. 6831 SAYILI ORMAN KANUNUD. 6292 SAYILI ORMAN KÖYLÜLERİNİN KALKINMALARININ DESTEKLENMESİ VE HAZİNE ADINA ORMAN SINIRLARI DIŞINA ÇIKARILAN YERLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ İLE HAZİNEYE AİT TARIM ARAZİLERİNİN SATIŞI HAKKINDA KANUND. 4706 SAYILI HAZİNEYE AİT TAŞINMAZ MALLARIN DEĞERLENDİRİLMESİ VE KATMA DEĞER VERGİSİ KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK  YAPILMASI HAKKINDA KANUN
•2863 SAYILI KÜLTÜR VE TABİAT
VARLIKLARINI KORUMA KANUNU


Tanımlar ve kısaltmalar:

Madde 3 – Bu Kanunda geçen tanımlar ve kısaltmalar şunlardır:

a) Tanımlar:

(1) (Değişik:14/7/2004 – 5226/1 md.)”Kültür varlıkları”; tarih öncesi ve tarihi devirlere ait bilim, kültür, din ve güzel sanatlarla ilgili bulunan veya tarih öncesi ya da tarihi devirlerde sosyal yaşama konu olmuş bilimsel ve kültürel açıdan özgün değer taşıyan yer üstünde, yer altında veya su altındaki bütün taşınır ve taşınmaz varlıklardır.

(2) “Tabiat varlıkları”; jeolojik devirlerle, tarih öncesi ve tarihi devirlere ait olup ender bulunmaları veya özellikleri ve güzellikleri bakımından korunması gerekli, yer üstünde, yer altında veya su altında bulunan değerlerdir.

(3) “Sit”; tarih öncesinden günümüze kadar gelen çeşitli Medeniyetlerin ürünü olup, yaşadıkları devirlerin sosyal, ekonomik, mimari ve benzeri özelliklerini yansıtan kent ve kent kalıntıları, kültür varlıklarının yoğun olarak bulunduğu sosyal yaşama konu olmuş veya önemli tarihi hadiselerin cereyan ettiği yerler ve tespiti yapılmış tabiat özellikleri ile korunması gerekli alanlardır.

(8) (Ek:14/7/2004 – 5226/1 md.) “Koruma amaçlı imar plânı”; bu Kanun uyarınca belirlenen sit alanlarında, alanın etkileşim-geçiş sahasını da göz önünde bulundurarak, kültür ve tabiat varlıklarının sürdürülebilirlik ilkesi doğrultusunda korunması amacıyla arkeolojik, tarihi, doğal, mimarî, demografik, kültürel, sosyo-ekonomik, mülkiyet ve yapılaşma verilerini içeren alan araştırmasına dayalı olarak; hali hazır haritalar üzerine, koruma alanı içinde yaşayan hane halkları ve faaliyet gösteren iş yerlerinin sosyal ve ekonomik yapılarını iyileştiren, istihdam ve katma değer yaratan stratejileri, koruma esasları ve kullanma şartları ile yapılaşma sınırlamalarını, sağlıklaştırma, yenileme alan ve projelerini, uygulama etap ve programlarını, açık alan sistemini, yaya dolaşımı ve taşıt ulaşımını, alt yapı tesislerinin tasarım esasları, yoğunluklar ve parsel tasarımlarını, yerel sahiplilik, uygulamanın finansmanı ilkeleri uyarınca katılımcı alan yönetimi modellerini de içerecek şekilde hazırlanan, hedefler, araçlar, stratejiler ile plânlama kararları, tutumları, plân notları ve açıklama raporu ile bir bütün olan nazım ve uygulama imar plânlarının gerektirdiği ölçekteki plânlardır

•2863 SAYILI KÜLTÜR VE TABİAT
VARLIKLARINI KORUMA KANUNU

Madde 17 – (Değişik: 14/7/2004 – 5226/8 md.)

Sit Alanlarında Geçiş Dönemi Koruma Esasları ve Kullanma Şartları ile Koruma Amaçlı İmar Plânı

Koruma bölge kurulunda görüşülen ve uygun görülen koruma plânları onaylanmak üzere ilgili idarelere gönderilir.

(Değişik beşinci paragraf: 8/8/2011-KHK-648/42 md.) İlgili idareler, koruma amaçlı imar planını en geç iki ay içinde görüşür ve varsa değişmesini istediği hususları koruma bölge kuruluna bildirir. Koruma bölge kurulunda bu hususlar değerlendirilir ve kurul tarafından uygun görülen haliyle planlar ilgili idarelere onaylanmak üzere gönderilir. Planlar koruma bölge kurulunun uygun gördüğü şekliyle ilgili idarelerce altmış gün içinde onaylanmak zorundadır. Bu süre içinde görüşülmeyen ya da onaylanmayan planlar kesinleşerek yürürlüğe girer. Koruma amaçlı imar planının yürürlüğe girmesiyle geçiş dönemi koruma esasları ve kullanma şartları ayrıca karar almaya gerek kalmadan ortadan kalkar.

648 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile Sit Alanlarında her türlü yetki Kültür ve Turizm Bakanlığı’ ndan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ na geçmiştir. Sit Alanlarında imar planı onaylama yetkisi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ na geçmiştir.

•648 SAYILI ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI HAKKINDA KANUN HÜKMÜNDE KARARNAME

“Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü

MADDE 13/A – (1) Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğünün görevleri şunlardır:

a) Milli parklar, tabiat parkları, tabiat anıtları, tabiatı koruma alanları, sulak alanlar ve benzeri koruma statüsü bulunan diğer alanların tescil, onay ve ilanına dair usul ve esasları belirlemek ve bu alanların sınırlarını tescil etmek.

b) Tabiat varlıkları ve doğal sit alanları ile özel çevre koruma bölgelerinin tespit, tescil, onay, değişiklik ve ilanına dair usul ve esasları belirlemek ve bu alanların sınırlarını tespit ve tescil etmek, yönetmek ve yönetilmesini sağlamak.

c) Milli parklar, tabiat parkları, tabiat anıtları, tabiatı koruma alanları, doğal sit alanları, sulak alanlar, özel çevre koruma bölgeleri ve benzeri koruma statüsü bulunan diğer alanların kullanma ve yapılaşmaya yönelik ilke kararlarını belirlemek ve her tür ve ölçekte çevre düzeni, nazım ve uygulama imar planlarını yapmak, yaptırmak, değiştirmek, uygulamak veya uygulanmasını sağlamak.

ç) Tabiat varlıkları, doğal, tarihi, arkeolojik ve kentsel sitler ile koruma statüsü bulunan diğer alanların çakıştığı yerlerde koruma ve kullanma esaslarını ilgili bakanlıkların görüşünü alarak belirlemek ve bu alanların kısmen veya tamamen hangi idarelerce yönetileceğine karar vermek, her tür ve ölçekteki çevre düzeni, nazım ve uygulama imar planlarını yapmak, yaptırmak ve onaylamak.

Tabiat Varlıklarını koruma Genel Müdürlüğü’ ne bağlı olarak 18.11.2011 tarih ve 28088 sayılı Resmi Gazete yayınlanarak yürürlüğe giren yönetmelik kapsamında kurulan Tabiat Varlıkları Bölge Komisyonlarında, her türlü sit alanları ile ilgili işlemler görüşülerek karara bağlanmaktadır. Sit alanlarında İmar Planı onama yetkisi de bu komisyonlarda bulunmaktadır.

•DOĞAL SİT ALANLARI
•2960 SAYILI BOĞAZİÇİ KANUNU

Boğaziçi bölge Sınırları

Madde 2

a) Boğaziçi Alanı; Boğaziçi kıyı ve sahil şeridinden, öngörünüm bölgesinden, geri görünüm bölgesinden ve etkilenme bölgelerinden oluşan ve sınırları ve koordinatları bu Kanuna ekli krokide işaretli ve 22/7/1983 onay tarihli nazım planda gösterilen alandır.

Boğaziçi Alanı ; konumu ve doğal güzellikleri ile İstanbul’un en önemli yerlerinden biridir. Toplam 11.500 hektar alana yayılmakta olan bu alan, Rumeli yakasında; Ortaköy Camii’nden başlayıp Rumelifeneri’ne, Anadolu yakasında ise Fethipaşa Korusu’ndan başlayıp Anadolufeneri’ne kadar uzanmaktadır. Boğaziçi İmar Müdürlüğü’ne bağlı olan arazi; 4 bin 635 hektarlık alanda yer alan Sarıyer, Beşiktaş, Üsküdar ve Beykoz İlçelerini kapsamaktadır.

b) Boğaziçi sahil şeridi; Boğaziçi kıyı kenar çizgisi ile 22/7/1983 tarihli 1/5000 ölçekli nazım planında gösterilen hat arasında kalan bölgedir.

c) Öngörünüm bölgesi; Boğaziçi sahil şeridine bitişik olan ve 22/7/1983 tarihli 1/1000 ölçekli imar uygulama planında gösterilen bölgedir.

d) Geri görünüm bölgesi; öngörünüm bölgesine bitişik olan ve 22/7/1983 tarihli 1/5000 ölçekli nazım planında gösterilen coğrafi bölgedir

e) Etkilenme bölgesi; öngörünüm ve geri görünüm bölgeleri dışında 22/7/1983 tarihli ve 1/5000 ölçekli nazım planında gösterilen ve Boğaziçi sahil şeridi, öngörünüm ve geri görünüm bölgelerinden etkilenen bölgedir.

d) Geri görünüm bölgesi; öngörünüm bölgesine bitişik olan ve 22/7/1983 tarihli 1/5000 ölçekli nazım planında gösterilen coğrafi bölgedir

e) Etkilenme bölgesi; öngörünüm ve geri görünüm bölgeleri dışında 22/7/1983 tarihli ve 1/5000 ölçekli nazım planında gösterilen ve Boğaziçi sahil şeridi, öngörünüm ve geri görünüm bölgelerinden etkilenen bölgedir.

BOĞAZİÇİ BÖLGESİ
•Siluet Sınırları : Bir şeyin yalnız kenar çizgileriyle tek renk olarak beliren görüntüsü , genel görünüm, genel çizgiler.
Silüet sınırının ne şekilde belirlendiği tarifsizdir. Bu sınırların (öngörünüm, gerigörünüm ve etkilenme bölgeleri) bilimsel haritacılık tekniklerine, görsel etki değerlendirmesi ile birlikte değerlendirmesi yapılarak, siluet sınırlarının somut parametrelerle yeniden belirlenmesi gerekmektedir.

İKİNCİ BÖLÜM: PLANLAR VE İMAR UYGULAMALARI

İMAR PLANLARININ YAPILMASI, ONAYI VE TADİLİ:

Madde 10 – (Değişik madde: 03/05/1985 – 3194/48 md.)

“Gerigörünüm” bölgesinde Taban Alan Kat Sayısı (T.A.K.S.) azami %15 ve 4 katı (H = 12.50 m. irtifa), “Etkilenme” bölgesinde ise gene Taban Alanı Kat Sayısı (T.A.K.S.) %15 ve 5 katı (H = 15.50 m. irtifa) geçmemek şartı ile konut yapılabilir. Daha önce belediyeye bilabedel terk edilmiş veya edilecek olan alanlar bu hesaba dahil edilir. Hesabat brüt alan üzerinden yapılır. 01/01/1982 den sonra alınmış “Yüksek Anıtlar Kurulunun” kararları ile 22/07/1983 onay tarihli planda kazanılmış haklar saklıdır.

(Emsal Hesabı = TAKS X Kat Adedi)

•BEYKOZ BOĞAZİÇİ ALANI
MALİYE HAZİNESİ VE VAKIFLAR
MÜLKİYETİNDEKİ
TAŞINMAZLARIN SATIŞLARI(4706 sayılı Hazineye Ait Taşınmaz Malların
Değerlendirilmesi Ve Katma Değer Vergisi
Kanununda Değişiklik  Yapılması
Hakkında Kanun )
•Taksitle ödeme, satış bedelinden pay verilmesi, belediyelere devir

Madde 5 – (Değişik: 3/7/2003-4916/4 md.) (1)

Belediye ve mücavir alan sınırları içinde olup, Bakanlıkça tespit edilen, Hazineye ait taşınmazlardan, 31.12.2000 tarihinden önce üzerinde yapılanma olanlar; Hazine adına tescil tarihine bakılmaksızın öncelikle yapı sahipleri ile bunların kanunî veya akdi haleflerine satılmak ya da genel hükümlere göre değerlendirilmek üzere ilgili belediyelere bedelsiz olarak devredilir. Bu şekilde devredilen taşınmazlar, haczedilemez ve üzerinde üçüncü kişiler lehine herhangi bir sınırlı ayni hak tesis edilemez. Bu taşınmazlar belediyelerce öncelikle talepleri üzerine yapı sahipleri ile bunların kanunî veya akdi haleflerine, rayiç bedel üzerinden doğrudan satılır. Bu suretle yapılacak satışlarda satış bedeli, en az yüzde onu peşin ödenmek üzere beş yıla kadar taksitlendirilebilir. Taksitle satışa esas bedel ile taksit süresi ve sayısını belirlemeye belediyeler yetkilidir. (1)(2)

1) Bu fıkrada yer alan,“Belediye ve mücavir alan sınırları içinde olup Bakanlıkça tespit edilecek alanlarda bulunan,”ibaresi, “Belediye ve mücavir alan sınırları içinde olup, Bakanlıkça tespit edilen,”olarak 16/7/2004 tarihli ve 5228 sayılı Kanunun 59 uncu maddesiyle değiştirilmiş ve metne işlenmiştir.

(2) 23/7/2010 tarihli ve 6009 sayılı Kanunun 33 üncü maddesiyle, bu fıkranın birinci cümlesinde yer alan “üzerinde yapılanma olanlar;” ibaresinden sonra gelmek üzere “Hazine adına tescil tarihine bakılmaksızın” ibaresi eklenmiş, bu fıkranın dördüncü cümlesi “Bu suretle yapılacak satışlarda satış bedeli, en az yüzde onu peşin ödenmek üzere beş yıla kadar taksitlendirilebilir.” şeklinde değiştirilmiş ve metne işlenmiştir.

Bu taşınmazlardan gerekli olanlar için öncelikle imar planları veya imar uygulaması yapılır.Belediyelerce imar planı ve/veya imar uygulaması yapılmadan kadastral parsel üzerinden yapılan satışlarda, düzenleme ortaklık paylarına ilave olarak, satışı yapılan arazinin düzenlemeden önceki yüzölçümünün % 20’sinin, satış bedelinden aynı oranda düşülmek kaydıyla eğitim ve sağlık tesisleri ile diğer resmî tesis alanları için ayrılabileceğine ve bu amaçla ayrılan alanların bedelsiz ve müstakil parsel şeklinde Hazine adına resen tescil edileceğine dair tapu kütüğüne şerh konulur. (1)

Yapılacak yazılı tebligat tarihinden itibaren (23/7/2010 tarihli ve 6009 sayılı Kanunun 33 üncü maddesiyle, bu fıkrada yer alan “altı ay” ibaresi “bir yıl” olarak değiştirilmiş)bir yıl içinde satın alınma talebinde bulunulmayan veya üzerinde yapılanma olmayan ve bu madde kapsamında devredilen taşınmazlar genel hükümlere göre belediyece satılabilir. Devir tarihinden itibaren üç yıl içinde belediyece satılamayan taşınmazlar, belediyelerin muvafakatine ve hükme gerek olmaksızın Hazine adına resen tescil edilir. (Ek cümle: 23/7/2010-6009/33 md.) Bu süre Bakanlık tarafından 5 yıla kadar uzatılabilir. (2)

(Ek fıkra: 23/7/2010-6009/33 md.) Bu maddenin altıncı fıkrası uyarınca ilgili belediyelere bedelsiz olarak devredilen taşınmazların yapı sahipleri ile bunların kanuni veya akdi haleflerine doğrudan satılması halinde, ilgili belediyelerin devre ilişkin taleplerinin defterdarlık veya malmüdürlüğüne intikal tarihinden itibaren ecrimisil alınmaz. Ancak taşınmazların genel hükümlere göre değerlendirilmesi halinde ecrimisil alınır.

Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten sonra Hazineye ait taşınmazlar üzerinde yapılan her türlü yapı ve tesisler, başka bir işleme gerek kalmaksızın Hazineye intikal eder. Yapı ve tesisleri yapanlar herhangi bir hak ve tazminat talep edemezler

Hazineye ait taşınmaz malların satış ve devir işlemleri ve bu işlemler sırasında düzenlenen belgeler vergi, resim ve harçtan müstesnadır. Satışı yapılan taşınmaz mallar, satış tarihini takip eden yıldan itibaren beş yıl süre ile emlak vergisine tâbi tutulmaz

•Geçici Madde 4- (Ek: 3/7/2003-4916/9 md.) (1)

Vakıflar Genel Müdürlüğüne veya mazbut vakıflar ile kamu kurum ve kuruluşlarına ait, üzerinde toplu yapılaşma bulunan taşınmazlar, Hazineye ait taşınmazlar ile trampa edilebilir. Trampaya ilişkin usul ve esaslar taşınmaz maliki veya idare ve temsil eden kamu kurum ve kuruluşunun bağlı, ilgili veya ilişkili olduğu Bakanlık ile Maliye Bakanlığı arasında düzenlenecek protokolle belirlenir; bu belirlemede, trampaya konu taşınmazların 2/7/1964 tarihli ve 492 sayılı Harçlar Kanununun 63 üncü maddesinin birinci fıkrasına göre hesaplanacak değerlerinin yüzde 20 fazlası esas alınır ve trampa kapsamındaki taşınmazlara ilişkin olarak açılmış olan men-i müdahale ve kâl davaları ile icra takipleri protokolün düzenlenmesi ile trampa işlemleri sonuçlanıncaya kadar durur. (2)

(Ek fıkra: 24/7/2008-5793/27 md.; Değişik ikinci fıkra: 23/7/2010-6009/35 md.) Bu madde kapsamında Hazine adına tescil edilen taşınmazlar, büyükşehirlerde öncelikle büyükşehir belediyelerine, büyükşehir belediyelerinin talebinin olmaması halinde ilgili belediyelere, diğer yerlerde ilgili belediyelere bedelsiz olarak devredilir. Bu taşınmazların yapı sahiplerine satışı ve genel hükümlere göre değerlendirilmesi bu Kanunun 5 inci maddesine göre yapılır.


(1)  24/7/2008 tarihli ve 5793 sayılı Kanunun 27 nci maddesiyle bu maddede yer alan “rayiç değerleri” ibaresi “2/7/1964 tarihli ve 492 sayılı Harçlar Kanununun 63 üncü maddesinin birinci fıkrasına göre hesaplanacak değerlerinin yüzde 20 fazlası” şeklinde değiştirilmiş ve metne işlenmiştir.

(2)    Bu maddede yer alan “Bakanlık ile Maliye Bakanlığı arasında müştereken belirlenir.”ibaresi, “Bakanlık ile Maliye Bakanlığı arasında düzenlenecek protokolle belirlenir; bu belirlemede, trampaya konu taşınmazların rayiç değerleri esas alınır  ve trampa kapsamındaki taşınmazlara ilişkin olarak açılmış olan men-i müdahale ve kâl davaları ile icra takipleri protokolün düzenlenmesi ile trampa işlemleri sonuçlanıncaya kadar durur.”olarak 16/7/2004 tarihli ve 5228 sayılı Kanunun 59 uncu maddesiyle değiştirilmiş ve metne işlenmiştir.

4706 SAYILI YASA UYGULAMALARINI DÜZENLEYEN

MİLLİ EMLAK GENEL TEBLİĞİ

(SIRA NO: 313)

•XIII. 4706 SAYILI KANUNUN 5 İNCİ MADDESİNE GÖRE SATIŞI AMACIYLA BELEDİYELERE TAŞINMAZ DEVİR İŞLEMLERİ (1)

A) Devir Talebi

(1) Belediye ve mücavir alan sınırları içinde olup, üzerinde 31/12/2000 tarihinden önce yapılanma bulunan taşınmazın ilgili belediyeye devri için belediyelerce, tebliğin XIII-C bölümünde belirtilen belgeler ile birlikte taşınmazın bulunduğu yerdeki defterdarlığa veya malmüdürlüğüne müracaat edilecektir.

B) Belediyelere Devredilmeyecek Taşınmazlar

(1) Tebliğin II nci bölümünde Satılamayacak Taşınmazlar başlığı altında belirtilenler ile aşağıda belirtilen taşınmazlar Belediyeye devredilmeyecektir.

•B) Belediyelere Devredilmeyecek Taşınmazlar

a) 31/12/2000 tarihinden önce boş iken, bu tarihten sonra üzerine inşa edilen yapıların bulunduğu taşınmazlar,

b) Belediye ve mücavir alan sınırları dışında bulunan taşınmazlar,

c) Üzerinde hissedarı dışında üçüncü kişilere ait yapı bulunan veya Hazine dışında birden fazla hissedarı olup, bu hissedarlara ait olmayan yapı bulunan ve hissedarından muvafakat alınamayan hisseli taşınmazlar,

ç) Üzerinde kamuya ait bina ve müştemilatı bulunan taşınmazlar,

d) Medeni Kanun hükümleri uyarınca, üzerinde irtifak hakkı kurulan ve hak süresi dolmayan taşınmazlar,

e) Mülkiyeti ihtilaflı olan taşınmazlar,

f) 2872 sayılı Çevre Kanunu uyarınca tespit edilen içme ve kullanma sularının koruma alanlarında kalan taşınmazlar,

g) Özel çevre koruma bölgelerinde kalan ve Özel Çevre Koruma Kurumu Başkanlığınca uygun görülmeyen taşınmazlar,

ğ) 2981 sayılı Kanun gereğince muhafazası mümkün olmayan yapıların bulunduğu alanlar ile 2981 sayılı Kanuna göre hak sahibi olup, hak lehtarının muvafakati olmayan taşınmazlar,

h) Bakanlıkça devri uygun görülmeyen taşınmazlar,

D) Devir

(4) Devredilen taşınmazlardan gerekli olanlar için belediyece öncelikle imar planları veya imar uygulaması yapılacaktır. Belediyelerce imar planı ve/veya imar uygulaması yapılmadan kadastral parsel üzerinden yapılan satışlarda, taşınmazın imar uygulaması sırasında düzenleme ortaklık paylarına ilave olarak, satışı yapılan arazinin düzenlemeden önceki yüzölçümünün yüzde yirmisinin, satış bedelinden aynı oranda düşülmek kaydıyla eğitim ve sağlık tesisleri ile diğer resmî tesis alanları için ayrılabileceğine ve bu amaçla ayrılan alanların bedelsiz ve müstakil parsel şeklinde Hazine adına resen tescil edileceğine dair tapu kütüğüne belediyece şerh koydurulacaktır. Bu hizmetlere ayrılan kısmın yüzde yirminin altında kalması halinde eksik ayrılan kısma isabet eden bedele, kanuni faiz uygulanarak tahsil edilecektir. Belediyece, taşınmazın kadastral parsel olarak satışı sırasında bu hususa ilişkin örneği (Ek-25) de yer alan taahhütname alınarak, bir örneği defterdarlık veya malmüdürlüğüne gönderilecektir. Bu husus, defterdarlık veya malmüdürlüklerince uygulama imar planları üzerinden titizlikle takip edilecektir.

E) Belediyece Yapılacak Satışlar

(3) Belediyece yapılacak satışlarda satış bedeli, en az dörtte biri peşin ödenmek üzere, üç yıla kadar taksitlendirilebilecektir. ) 23/7/2010 tarihli ve 6009 sayılı Kanunun 33 üncü maddesiyle  yapılacak satışlarda satış bedeli, en az yüzde onu peşin ödenmek üzere beş yıla kadar taksitlendirilebilir Taksit tutarlarına kanuni faiz oranının yarısı uygulanacaktır. Üç yılı aşmamak üzere taksit süresi ve sayısı ile taksitlendirme alt sınırını belirlemeye ilgili belediyeler yetkilidir.

(4) Satış bedelleri Belediyeler tarafından tahsil edilmeyecek, satış bedellerinin tamamı alıcısı tarafından ilgili defterdarlık veya malmüdürlüğü hesabına yatırılacaktır. Hesap numaraları devir aşamasında ilgili belediyeye bildirilecek, belediye tarafından de vatandaşlara duyurulacaktır. Tahsil  edilen bu bedeller hiçbir şekilde haczedilemeyecektir.

ORMAN VASFINI

YİTİRMİŞ ARAZİLER
(ORMAN KANUNUNUN
2-B MADDESİNE
TABİ ALANLAR)
•6292 SAYILI ORMAN KÖYLÜLERİNİN KALKINMALARININ DESTEKLENMESİ VE HAZİNE ADINA ORMAN SINIRLARI DIŞINA ÇIKARILAN YERLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ İLE HAZİNEYE AİT TARIM ARAZİLERİNİN SATIŞI HAKKINDA KANUN

Tanımlar

MADDE 2 – (1) Bu Kanunun uygulanmasında;

b) 2/B alanları: 6831 sayılı Kanunun 20/6/1973 tarihli ve 1744 sayılı Kanunla değişik 2 nci maddesi ile 23/9/1983 tarihli ve 2896 sayılı, 5/6/1986 tarihli ve 3302 sayılı kanunlarla değişik 2 nci maddesinin birinci fıkrasının (B) bendine veya kesinleşmiş mahkeme kararlarına göre Hazine adına orman sınırları dışına çıkarılan ve çıkarılacak yerleri,

Hak sahibi, başvuru ve doğrudan satış

MADDE 6 – (1) 2/B alanlarında bulunan taşınmazlar hakkında bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce düzenlenen güncelleme listelerine veya kadastro tutanaklarına ya da kesinleşmiş mahkeme kararlarına göre oluşturulan tapu kütüklerinin beyanlar hanesine göre; bu taşınmazların 31/12/2011 tarihinden önce kullanıcısı ve/veya üzerindekimuhdesatın sahibi olarak gösterilen kişilerden bu taşınmazları satın almak için süresi içerisinde idareye başvuran ve idarece tespit edilen satış bedelini itiraz ve dava konusu etmeksizin kabul edenler bu Kanuna göre hak sahibi sayılır.

•MİLLİ EMLAK GENEL TEBLİĞİ

•(SIRA NO: 351)

MADDE 1 – 4/7/2012 tarihli ve 28343 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Milli Emlak Genel Tebliği (Sıra No: 345)’nin 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (i) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve aynı fıkranın (k) bendi yürürlükten kaldırılmıştır.

•MADDE 3 – Aynı Genel Tebliğin 8 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
•“MADDE 8 –
•A. Başvuru bedeli
•(1) 30/1/2013 tarihli ve 6412 sayılı Kanunun 1 inci maddesi ile Kanunun 6 ncı maddesinin beşinci fıkrasına eklenen hükmün yürürlüğe girdiği tarihten önce başvuru sahiplerinden tahsil edilen başvuru bedelleri; peşin satışlarda satış bedelinden, taksitli satışlarda peşinat bedelinden ve kalan taksitlerden mahsup edilecektir. Ancak hak sahiplerinden varsa başvuru tarihi itibariyle son beş yıl için tahsil edilen ecrimisil bedelleri satış bedelinden öncelikle düşülecektir. Kanunun anılan hükmünün yürürlüğe girdiği tarihten önce başvuru bedeli yatırmadan yapılan başvurular ile bundan sonra yapılacak başvurular başvuru bedeli alınmaksızın geçerli kabul edilecektir. Daha önce tahsil edilen başvuru bedellerinin taşınmazın satış bedelinden fazla olması durumunda aradaki fark, ferağ işleminin gerçekleştirilmesinden itibaren ilgilinin başvurusu üzerine otuz gün içinde iade edilecektir.
•(2) Hak sahibi olmadığı belirlenen başvuru sahiplerine Kanundan yararlanamayacakları gerekçeleriyle birlikte örneği bu Genel Tebliğin ekinde (EK-3/A) yer alan yazıyla bildirilecek ve bu yazıda; başvuru bedeli tahsil edilmiş ise aynen ve faizsiz olarak bildirim tarihinden itibaren otuz gün içinde iade edileceği bildirilecektir.

•B. Tebligat

•(1) Süresi içinde yapılan başvurular değerlendirilerek hak sahipliği tespit edilenlerin adreslerine İdarece satış işlemlerinin tamamlanma süresi de dikkate alınarak bir örneği ekte (EK-4/A) yer alan yazıyla;
•a) Taşınmazın satış bedelini, peşin veya taksitle ödenmesi halinde ödeme koşullarını ve ödeme süresini,
•b) Satış bedelinin itiraz veya dava konusu edilmesinin hak sahipliğini ve doğrudan satın alma hakkını düşüreceğini,
•c) Satış bedelinin yatırılacağı yeri,
•ç) İstenilen belgeleri (tapuda ferağ işlemleri için üç adet vesikalık fotoğraf, tüzel kişiler için taşınmaz tasarrufuna izinli olduğunu ve temsilcisini gösterir yetki belgesi ile imza sirküleri),
•gösteren tebligat yapılacaktır.

•C. Satış bedeli ve tahsili

•(1) Hak sahiplerine doğrudan satılacak olan taşınmazların satış bedeli; taşınmazın yüzölçümünün dört yüz metrekareye kadar olan kısmı için rayiç bedelin yüzde ellisi, fazlası için rayiç bedelin yüzde yetmişi üzerinden hesaplanarak belirlenecektir. Birden fazla taşınmazda hak sahibi olunması halinde yüzde elli satış bedeli hesaplaması, hak sahibinin tercih edeceği sadece bir taşınmaz için uygulanacaktır. Bir taşınmazdaki hak sahipliğinin devredilmesi halinde yüzde elli satış bedeli hesaplaması, taşınmazın sadece dört yüz metrekaresi için ve hak sahiplerinin taşınmazdaki hisselerine oranlanarak yapılacaktır.
•(2) Satış bedeli peşin veya taksitle ödenebilecektir. Peşin ödemelerde satış bedeline yüzde yirmi oranında indirim uygulanacak ve bu bedel İdarece yapılacak tebligat tarihinden itibaren en geç üç ay içinde ödenecektir. Taksitli satışlarda; satış bedeline yüzde on indirim uygulamasından yararlanmak istenilmesi halinde bu şekilde belirlenen tutarın en az yarısı, en az yarısının peşin ödenmek istenilmemesi halinde satış bedelinin yüzde onu, yapılacak tebligat tarihinden itibaren en geç üç ay içinde ödenecektir. Kalanı ise, belediye ve mücavir alan sınırları içinde en fazla üç yılda altı eşit taksitle, dışında en fazla dört yılda sekiz eşit taksitle faizsiz olarak ödenecektir. Taksit dönemleri, hak sahiplerinin talebi dikkate alınarak belirlenecek ve (EK-5)’de yer alan sözleşme düzenlenecektir.
•(3) Taksitli satışlarda, tahsil edilen bedeller düşüldükten sonra kalan miktarı karşılayacak tutarda kesin ve süresi son taksit tarihini altı ay geçecek şekilde banka teminat mektubu verilmesi veya satışı yapılan taşınmazın üzerinde 22/11/2001 tarihli ve 4721 sayılı Türk Medenî Kanunu hükümleri uyarınca Hazine lehine kanunî ipotek tesis edilmesi halinde; taşınmaz, tapuda hak sahibi adına devredilecektir
•(4) İdare tarafından yapılan taşınmaz mülkiyetinin devrini amaçlayan taşınmaz satış sözleşmeleri ile kanuni ipotek sözleşmelerinde resmi şekil şartı aranmayacaktır. İdarece; hak sahibinin satın aldığı taşınmaza ilişkin bilgiler ile T.C. kimlik numarası, nüfus bilgileri, fotoğrafı ve imzasını içerecek şekilde düzenlenen örneği bu Genel Tebliğin ekinde (EK-6) yer alan belge düzenlenecek, örneği ekte (EK-7/A) yer alan yazıyla tapu idaresine bildirilecektir. Devir ve kanuni ipotek tapu siciline resen tescil edilecektir.
•(5) İpotek tesis edilerek devredilen taşınmazlar için (EK-6) da yer alan belge, kalan taksit tutarını da gösterecek şekilde düzenlenecektir. Bu taşınmazların üçüncü kişilere satılması halinde borcun kalan tutarından alıcıların sorumlu olacağına yönelik tapu kütüğünde gerekli belirtmenin konulması örneği ekte (EK-7/B) yer alan yazıyla tapu idaresine bildirilecektir.
•(6) Bedelin yetkili kredi kuruluşlarından kredi temin edilerek ödenmek istenilmesi halinde, hak sahibi tarafından ilgili kredi kuruluşu ile yapılan kredi sözleşmesi veya kredi açıldığına dair kredi kuruluşunun resmi yazısı verilecek ve kredi kuruluşu tarafından bedel ilgili muhasebe biriminde açılacak emanet hesabına aktarılacaktır. İdarece, (EK-6) da yer alan belge düzenlenerek tapu müdürlüklerine kredi kuruluşu lehine ipotek tesis edilmesi ve alıcı adına tescil işleminin yapılması hususu, örneği bu Genel Tebliğin ekinde (EK-7/C) yer alan yazıyla bildirilecektir. Ferağ ve ipotek tesisi işlemi yapıldıktan sonra emanet hesabında tutulan bedel bütçe hesabına aktarılacaktır.
•(7) Mülkiyet devredilmeden yapılan taksitli satışlarda, iki taksidin ödenmemesi halinde onbeş gün içinde hak sahibine yapılacak tebligatta; iki taksidin süresi içinde ödenmediği ve bu taksit bedellerinin sözleşme süresinin sonuna kadar ödenebileceği ancak izleyen taksitlerden herhangi birinin ödenmemesi durumunda sözleşmenin feshedileceği bildirilecektir. İdarenin bu tebligatına rağmen ilgilisi tarafından yükümlülüklerin yerine getirilmemesi durumunda sözleşme feshedilecek ve onbeş gün içinde ilgilisine yapılacak tebligat ile; adına açılmış hesap numarasını İdareye bildirmesini müteakip en geç otuz gün içinde tahsil edilen bedelin aynen ve faizsiz olarak iade edileceği bildirilecektir.
•(8) Peşin satışlarda satış bedelinin tamamını, taksitli satışlarda ise peşinatı süresi içinde ödemeyenler ile hak sahibi adına mülkiyet devredilmeden yapılan taksitli satışlarda yükümlülüklerini süresi içinde yerine getirmeyenlerin doğrudan satın alma hakları düşecektir. Vadesinde ödenmeyen taksit tutarlarına 21/7/1953 tarihli ve 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunun 51 inci maddesine göre belirlenen oranda gecikme zammı uygulanacaktır.
•ÖRNEK UYGULAMA
•1
•Taşınmazın 200 m2’lik kısmı imar planında kamu hizmet alanında kaldığından ve imar uygulaması sonucunda bedelsiz Hazineye intikal edeceğine ilişkin hak sahibinden taahhütname alınarak tapu kütüğüne belirtme konulacağından, bu kısım hesaplamalarda dikkate alınmayacak ve taşınmazın satış bedelinin hesaplanması (1.200 m2-200 m2) 1.000 m2 üzerinden yapılacaktır.
•2
•Taşınmazın ilk 400 m2’lik kısmı için;
•Satış Bedeli = Rayiç Bedel x % 50 olduğundan, bu kısmın satış bedeli;
•10 x % 50 = 5 TL/m2 üzerinden hesaplanır.
•= 400 m2 x 5 TL= 2.000.-TL
•3
•Kalan 600 m2’lik kısmı için;
•Satış Bedeli = Rayiç Bedel x % 70 olduğundan, bu kısmın satış bedeli;
•10 x % 70 = 7 TL/m2 üzerinden hesaplanır.
•= 600 m2 x 7 TL = 4.200.-TL
•4
•Taşınmazın satış bedeli bulunur.
•= 2.000.-TL + 4.200.-TL = 6.200.-TL
•a) Satış bedelinin peşin ödenmesi durumunda
•1
•Taşınmazın satış bedeline % 20 indirim uygulanır.
•=6.200.-TL – (6.200.-TL x % 20) = 4.960.-TL
•2
•Birinci aşamada bulunan bedel üzerinden öncelikle son beş yıl için tahsil edilen ecrimisil bedeli, daha sonra kalan bedel üzerinden başvuru bedeli mahsup edilir ve kalan bedel peşin olarak tahsil edilir.
•=4.960.-TL – 200.-TL = 4.760.-TL
•(ecrimisil bedeli mahsubu)
•=4.760.-TL – 2.000.-TL = 2.760.-TL
•(başvuru bedeli mahsubu)
•=2.760.-TL (tahsil edilecek bedel)
•b) Satış bedelinin en az yarısının peşin ödenmesi durumunda
•1
•Taşınmazın satış bedeline % 10 indirim uygulanır.
•=6.200.-TL – (6.200.-TL x % 10) = 5.580.-TL
•2
•Birinci aşamada bulunan bedel üzerinden son beş yıl için tahsil edilen ecrimisil bedeli mahsup edilir.
•=5.580.-TL – 200.-TL = 5.380.-TL
•3
•İkinci aşamada bulunan bedelin en az yarısının peşin olarak tahsil edilmesi gerektiğinden, ikiye bölme işlemi yapılarak ödenmesi gereken en az peşinat bedeli ile peşinattan geriye kalan taksitlendirilecek bedel bulunur.
•=5.380.-TL / 2 = 2.690.-TL
•=2.690.-TL (Peşinat bedeli)
•=2.690.-TL (Taksitlendirilecek bedel)
•4
•Peşinat olarak ödenecek bedelden başvuru bedeli olarak ödenen bedel mahsup edilir. Kalan kısım peşin olarak tahsil edilir.
•2.690.-TL -2.000.-TL = 690.-TL
•(Peşinat olarak tahsil edilecek bedel)
•5
•Taksitlendirilecek bedel kanuni taksit sayısına bölünür ve taksitler hesaplanmış olur.
•2.690.-TL / 6 = 448,3-TL
•(Taşınmaz belediye ve mücavir alan sınırları içinde olduğu için 6 taksit üzerinden hesaplama yapılmıştır.)
•c) Taksitli satışlarda
•1
•Taşınmazın satış bedeli üzerinden son beş yıl için tahsil edilen ecrimisil bedeli mahsup edilir.
•=6.200 – 200 = 6.000.-TL
•2
•Birinci aşamada bulunan bedel % 10 peşinat bedeli ve taksitlendirilecek bedel hesaplanır.
•6.000.-TL x % 10 = 600.-TL
•(Peşinat bedeli)
•= 6.000.-TL – 600.-TL = 5.400.-TL
•(Taksitlendirilecek bedel)
•3
•Başvuru bedeli peşinata mahsup edilir. Başvuru bedelinin peşinattan fazla olması durumunda kalan kısım belirlenir.
•2.000.-TL – 600.-TL = 1.400.-TL
•(Başvuru bedelinin peşinat bedelinden fazla olan 1.400.-TL’lik kısmı taksitlerden düşülecektir.)
•4
•İkinci aşamada elde edilen taksitlendirilecek bedel kanuni taksit sayısına bölünür ve taksit bedelleri hesaplanmış olur.
•5.400.-TL / 6 = 900.-TL
•(Taşınmaz belediye ve mücavir alan sınırları içinde olduğu için 6 taksit üzerinden hesaplama yapılmıştır.)
•5
•Başvuru bedelinin peşinat bedelinden fazla olan 1.400.-TL’lik kısmı taksit dönemlerinde tahsil edilecek taksit tutarlarından mahsup edilir.
•(I. taksit bedeli olan 900.-TL tahsil edilmeyecektir.
•II. taksit bedeli olarak, başvuru bedelinin mahsuplaşmasından kalan 500.-TL taksit bedelinden çıkarılacağından (900.-TL – 500.-TL) 400.-TL tahsil edilecektir.
•III. taksit dönemi ile takip eden taksit dönemlerinde 900.-TL tahsil edilecektir.)

Kavacık Mah. Fatih Sultan Mehmet Cad. Tonoğlu Plaza No: 3/4 - +90 532 387 73 79 - BEYKOZ - İSTANBUL

Tema Tasarım | AnatoliaWeb