Ana Sayfa Güncel, Manşetler, Siyaset 29 Temmuz 2017 1979 Görüntüleme

“Küçüksu’da laf değil icraat istiyoruz”!..

İstanbul’un yeşil alanları bir bir kayboluyor. İstanbul’un kaybolan yeşil alanlarından biri de Beykoz’daki tarihi Küçüksu Mesire Alanı.

Beykoz’un en güzel yerlerinden biri olan tarihi Küçüksu Mesire Alanı, yıllarca şantiye sahası olarak kullanıldı.

Son yıllarda da otoparka dönüştürüldü. İSPARK yetkilileri, mesire yerinin artık otopark olarak kullanılmayacağını belirtirken, İBB daha önce dinlenme ve sosyal alan yapılacağını duyurduğu mesire yeriyle ilgili açıklama yapmadı. Toplam 96 bin metrekare olan tarihi mesire alanının akıbeti belirsiz.

“Birileri buraları talan etmek için elinden geleni yapıyor”

Anadoluhisarı Turizm Kalkındırma Derneği konuya ilişkin bir basın toplantısı yaptı…

Beykoz Muhtarlar Derneği Başkanı Hüsnü Kolcu, Göztepe Mahalle Muhtarı Ahmet Duran, Anadoluhisarı Mahalle Muhtarı Güzin Merve, KAS-DER Beykoz Şube Başkanı Süleyman Çalık, Göksu Yardımlaşma Derneği Başkanı Gül Bağdatlı, Anadoluhisarı İdman Yurdu Spor Kulübü Başkanı Güven Sanin ve Yenimahalle Spor Kulübü Başkanı Recayi Çelik’inde hazır bulunduğu toplantıda konuşan Dernek Başkanı Mustafa Babuz, “Küçüksu Mesire Alanı’na yönelik projenin artık laflarda kalmayıp icraata geçmesini istiyoruz. Her geçen gün birileri buraları talan etmek için rant sağlamak için elinden geleni yapıyor.” dedi.

“Bu alan üzerinde 2960 Sayılı Boğaziçi Kanunu koruması altındadır.”

“Boğaziçi’nin hemen kıyısındaki Küçüksu Mesire Alanı’mız Osmanlı’dan günümüze gelebilmiş, çok değerli bir kültür ve tabiat varlığımızdır. Bu varlık gönlümüzde müstesna bir yere sahip mesiremizdir. Bizim göz bebeğimizdir burası, tarihi sit alanı olan bu alan üzerinde 2960 sayılı Boğaziçi Kanununun koruması altındadır.” ifadelerini kullanan Babuz, “Bir kültür ve tabiat varlığı olarak da 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlığı Koruma Kanunu tarafından korunmaktadır. İki ayrı koruması altında bulunmasına rağmen mesiremiz çeşitli tarihlerde izinsiz bir şekilde çok sayıda müdahalelere maruz kalmıştır. Her defasında ona sahip çıkan çevre halkı ve derneğimiz, mücadeleleri sonrasında yok olmaktan kurtulmuş günümüze kadar gelebilmiştir. Mesiremize yapılan bu müdahale ve tahribatlar özellikle son yıllarda çok artmıştır. Yapılan son müdahale ile mülkiyeti Marmara Üniversitesine ait, İstanbul Büyükşehir Belediyesine ait araçlar ile 10 dönümlük bir alan moloz ve mıcırla doldurulmuştur. Bu tahribatın İSPARK otoparkı için yapıldığı anlaşılmaktadır. 2013 yılında yapılan bu müdahale ile ilgili olarak ilgili yerlere mücadelemizi yaptık, buna gelecek yanıtlara göre mücadelemiz devam edecektir.” diye konuştu.

“Osmanlı İmparatorluğu döneminde kuruldu”

Osmanlı İmparatorluğu döneminde kurulmuş mekân yüz yıllardır İstanbulluların doğayla buluştuğu, şenliklerle bir araya geldiği bir alan olarak ön plana çıktı. Boğaziçi Köprüsünün yapımında şantiye alanı olarak kullanılan mesire alanı yıllardır kaderine terk edildi. 40 yılı aşkın atık vaziyette kalan 96 bin metrekarelik mesire alanı, birinci ve ikinci köprünün yapımı sırasında şantiye sahası olarak kullanıldı. Küçüksu Mesiresi, son yıllarda otopark işletmecileri tarafından kazanç kapısı olarak görüldü.

“Otopark olarak kiralanmıştı”

Küçüksu Mesiresinde 578 metrekarelik alana sahip olan Marmara Üniversitesi, Anadoluhisarı yerleşkesinin deniz kenarındaki bu alanı 2012’de bir işletmeye otopark olarak kiraladı. Beykozluların şikâyeti üzerine İstanbul 2 numaralı Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonu, Küçüksu mesire alanında yer alan alanın Boğaziçi Doğal ve Tarihi Sit alanı ve Boğaziçi Öngörünüm Bölgesinde bulunduğunu belirterek, ‘Ağaçsız Mesire Alanı Projesi’ planına aykırı kullanımına izin verilmemesine karar verdi. Üniversite karar üzerine sözleşmeyi feshetti.

Proje hayata geçirilemedi

İstanbul Büyükşehir Belediyesi de (İBB) 2013 yılında Küçüksu Mesiresi Koruma ve Çevre Düzenleme Uygulama Projesi kapsamında yeşil alan dokusu büyük oranda zarar gören mesire yerinin dinlenme ve sosyal alan yapılmasına karar verdi. Ancak proje bir türlü hayata geçmedi.

İSPARK devreye girdi

İBB’nin şirketi İSPARK, 2 yıl önce Marmara Üniversitesine ait alanı otopark haline getirdi. Boğaziçi Kanunu ve Boğaziçi İmar ve Kültür Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu ile koruma altında olan alan, mıcır dökülerek düzleştirildi. Beykozlular alanın otopark olmasına yine karşı çıktı.

‘Geçici hizmetti alandan çekildik’

Yaşanan işgaller nedeniyle bir türlü İstanbul’un en gözde mesire yerlerinden birini bir türlü kullanamayan Beykozluları sevindiren haber dün geldi. İSPARK mesire alanının otopark olarak işletilmesi ile ilgili parklanmaya son verdiğini açıkladı. İSPARK açıklamasında, “Sabancı Öğretmenevi karşısında bulunan alana İSPARK geçici olarak zorunluluktan kısa süreli parklanma yaptırmıştır. Sabancı Öğretmenevi’nde özellikle hafta sonları yapılan düğünlerde büyük parklanma sorunu yaşandığı bu alan zorunlu olarak ve geçici olmak kaydıyla kullanılmıştır. Ancak İSPARK, bugünden itibaren bu alanı tamamen parklanmaya kapatmış ve araçlardan arındırmıştır” denildi.

Mesire alanının sosyal alan olarak kullanılması ile ilgili proje konusunda ise İstanbul Büyükşehir Belediyesi, bir açıklama yapmadı. Bir zamanlar İstanbulluların vazgeçilmez sosyal alanlarından olan Küçüksu Mesiresi yine kaderine terk edilmiş oldu.

Şantiye olmaktan kurtulmadı

Küçüksu Mesire Alanı, bir tarafında Anadoluhisarı, diğer tarafında Göksu Nehri ve Küçüksu Kasrı bulunan, en gözde mesire yerlerinden olan tarihi bir mekân.

40 yılı aşkın bir süredir eski günlerini araya doğa harikası mekânın iç acıtan hikayesi ise birinci köprü için şantiye olmasıyla başladı. Tahribata neden olan bu durum FSM Köprüsü inşaatıyla da devam etti. Ardından Küçüksu Deresi ıslahında da İSKİ’nin şantiyesi olarak kullanılan mekân bir dönem İETT garajı olarak kullanıldı.

 

Kavacık Mah. Fatih Sultan Mehmet Cad. Tonoğlu Plaza No: 3/4 - +90 532 387 73 79 - BEYKOZ - İSTANBUL

Tema Tasarım | AnatoliaWeb