Bir ile ithaf edilmiş tek şehitlik Afyon Giresunlular Şehitliğinin bu yıl uzunca bir süredir olmadığı kadar kalabalık ziyaretçileri oldu. Beykozlu Giresunlular Derneğinin öncülüğünde tüm Giresunlu derneklerin organizasyonu ile binler Afyon Giresunlular Şehitliğindeydiler. Her yıl 29 Ağustos’ta resmi tören yapılan şehitlik Afyon İscehisar ilçesi Doğanlar köyünde bulunuyor. Sabah saatlerinde yapılan anma töreninde konuşmalar ve şiirler okundu. Daha sonrasında şehitliğe çok yakın mesafede bulunan Doğanlar köyünün meydanında ikramlarda bulunuldu. Sonrasında ise İscehisar İlçesi Merkez Camiinde tüm şehitlerimiz için mevlit okundu. Törene İscehisar Kaymakamı Ertuğrul Örnek, Jandarma Alay Komutanı, Beykozlu Giresunlular Dernek Başkanı Hasan Karakaya, Giresun Dernekler Federasyonu Başkanı Hasan Turan, Afyon Giresunlular Şehitlik Komitesi Başkanı Abdullah Yümsel, Komite Başkan Yardımcısı Gökhan Taneri Vural, CHP Beykoz Belediye Meclis Üyesi Hayrullah Usta, CHP Beykoz Belediye Başkan aday adayı Prof.Dr. Hüseyin Öztürk, Bursa Giresunlular Derneği Başkanı, Beykoz Belediyesi Eski Başkan Yardımcısı Ali Bilir katılanlar arasındaydı.
AFYON GİRESUNLULAR ŞEHİTLİĞİ
Kurtuluş savaşında 42. Ve 47. Alay ile iki adet gönüllü alay ile katılan Topal Osman ve Binbaşı Hüseyin Avni Alparslan komutasındaki Giresunlular Büyük Taarruzda diğer cephelerde olduğu gibi büyük kahramanlıklar göstermiştir. Dede Sivri tepesi stratejik olarak çok önemli olması düşmanın psikolojik olarak yenildiği yer olmasıdır. Daha önceden iki kez daha taarruz edilip yüzlerce şehit verilmesine rağmen alınamayan tepe yüzünden taarruza komuta eden teğmenin intihar etmiştir. Topal Osman komutasında gönüllü 38 Giresunlunun 36 saatlik bir çarpışma sonucunda asla alınamaz denilen Dede Sivri tepesi 14 şehit verilerek ele geçirilmiştir. İşgal kuvvetlerinin bir generalinin dünyanın en güçlü ordusu bile bir senede ancak burayı ele geçirebilir demiş olması ve hatta bu tepe alınırsa gelsinler avrupayı da alsınlar diyerek alay etmesi bu tepenin önemini açıklamakta yeterlidir.
Zaferden sonra şehit düşen arkadaşlarını çarpışma gecesinde acele ile defnettiği yeri aramaya gelen silah arkadaşı Giresunlu Ahmet Halis Asal tarafından 1964 yılında şehitlik olarak yaptırılmıştır. 1977 yılında vefat eden Ahmet Halis Asal vasiyeti üzere naşınıda aynı şehitliğe defnedilmiştir. 1992 yılında şehitlik etrafında yapılan düzenleme ile resmi anma töreni her yıl düzenli olarak yapılmaktadır. Son yıllarda bu törene ilgi azalınca Beykozlu Giresunlular Derneği öncülüğünde Afyon Giresunlular Şehitlik Komitesi kurulmuştur. Bu komite tarafından hazırlanan bir proje ile açık hava müzesi haline getirilmesi planlanan şehitliğe ayrıca ziyaret içinde çalışma yapılması bu yılki katılımın yoğun olmasını sağladığı görülmüştür. www.afyongiresunlularsehitligi.org internet sitesinde hem proje izlenebilmekte, hem de organizasyonlar hakkında bilgi verilmekte olduğu belirtilmiştir.