İstanbul Büyükşehir Belediyesi örnek bir karar aldı.
İstanbul halkının denizlerden daha çok yararlanması için bir süreliğine bazı hatlardaki ücreti 5 kuruşa düşürdü.
Yıllardır bir gazeteci olarak ben de hep sorarım, “Neden İstanbullular denizi kullanmaz, kara trafiğinde saatlerce bekleyenler denizin güzelliğini neden tercih etmezler”
Bunun iki nedeni var, birincisi pek çok kişi sıkışık trafikte kalsa bile karayolunun daha hızlı oluğunu düşünüyor, ikincisi İstanbul’u yönetenler deniz yolunu cazip olmaktan çıkarmışlar.
Çocukluğumda hatırlıyorum, Boğaz’a vapur çalışırdı, karşılıklı bütün iskelelere uğrayarak giderdi.
Sonra ağırlık kara taşımacılığına kaydırıldı, vapur seferleri azaldı, şimdilerde ise neredeyse yok gibi.
Önceki gün Anadolu Kavağı’na gittim.
Burada iş yapan esnafla ve muhtar Serdar Lüleburgaz’la sohbet ettim.
“Başkan İmamoğlu deniz yolunu özendirmeye çalışıyor, bu çok güzel bizi de umutlandırdı, çünkü Eminönü ile bağlantımızı kesmişti, bu yeni durumda biz de vapurumuzu geri istiyoruz” dediler.
Açıkçası şaşırdım, vapur eskiden vardı. Meğer bir süredir hattı kaldırmışlar.
Anadolu Kavağı’na; Sarıyer, Rumeli Kavağı, Anadolu Kavağı arasında ring yapan (uzun aralıklarla) motorlar ile Üsküdar’dan yine uzun aralıklarla gelen tarifeli motor varmış.
Motorların sefer saatleri ise gece 22.45’te son buluyormuş.
Esnaf diyor ki “Burada lokantalar var, turistler için hediyelik eşya satan dükkanlar var, ayak üstü yemek, tatlı ve benzeri yiyecek satılan yerler var, bağlantımızı kestiler, herkes perişan.”
Esnaf “Uzun Boğaz Turu” adıyla turistlere hizmet veren motorlara da tepkili.
“Çünkü” diyorlar “Bu motorlar ikinci köprünün ayağına kadar gelip dönüyor, buralara hiç gelmiyorlar, bu yüzden Boğaz’ın tamamını gezmek isteyenlerin de önünü kesmiş oluyor, ayrıca yarım Boğaz turu ile aslında turistleri de kandırıyorlar” diye ekliyorlar.
Sonuç: Anadolu Kavağı halkı Ekrem İmamoğlu’ndan “özendirilen deniz yolculuğu” kapsamında değerlendirilmelerini, Eminönü bağlantılı vapurun yeniden konmasını, Üsküdar ve Sarıyer’den gelen motorların son hareket saatinin de özellikle yaz aylarında gece yarısına kaydırılmasını istiyor.
Bir İstanbul ve Boğaz sakini olarak durumu belediyeye aktarmayı ben de kendime görev bildim.
Can Ataklı – Korkusuz