BEYKOZ’UN 1.ETAP PLANLARI ASKIDA
BEYKOZ’UN 1.ETAP PLANLARI ASKIDA
Hani şu geçtiğimiz Ekim ayında meclisimizden bir üyenin muhalefet edip diğer muhalefet üyelerinin çekimser kalarak oy çokluğu ile kabul edilip de Çevre ve Şehircilik Bakanlığına onaya gönderilen planlarımız gibi bu planlar da Haziran 2013 de meclisten tartışmalı geçmişti. Gümüşsuyu, İncirköy, Soğuksu, Çubuklu, Rüzgarlıbahçe, Kavacık, Yenimahalle ve Göksu mahallerinin bazılarını kısmen bazılarını tamamen kapsayan bu planlar 17 Şubat’a kadar Beykoz Belediyesinde bakılabilir hatta anlayıp da itiraz etmek isteyenler il çevre müdürlüğüne başvuru yapılabilir. Anlayanlar dedim çünkü şehir plancısı veya mimar değilseniz anlayabilmek için özel uzmanlık gerektiriyor. Bireysel olarak parselinizi sorabilir ve cevap alabilirsiniz fakat plan notlarının ne sonuçlar doğuracağını zamanla göreceğiz. Örneğin: 1.500m2 nin altındaki parsellere bireysel yapı yapmaları pek mümkün görünmüyor. Hatta mümkünse daha büyük alanların anlaşması ile ortaya çıkacak orta ölçekli bir site imalatı hemen her mahallede görülüyor. Anlayamadığım mevcut ada ve parsellerin yerine yeni adalar ve yollar planlandığı görülmekte, bu yeni adalar ve yollar arazi koşulları pek de gözetilmeden yapılmış gibi duruyor. Çünkü özellikle Gümüşsuyu Mahallesindeki bazı yeni yolların viyadük şeklinde olması gerekecek yada çok dik yokuşları olacak. Artık o yollardan belediye otobüsü işler mi, karda kış da araçlar yürür mü hatta yürüyerek çıkılması inilmesi nasıl olur imalatlar başlayınca göreceğiz.
BOĞAZİÇİ ÖN GÖRÜNÜM PLANLARI DA REVİZE EDİLECEK
1999 yaşanan Yalova ve Gölcük depremlerinden sonra rahmetli Prof. Ahmet Mete Işıkara bir açıklamasında en fazla 30 yıl içerisinde benzer bir depremin İstanbul’da yaşanacağını söylemişti. Otuz yıl içerisinde yani yarında olabilir otuz yıl sonra da. Üzerinden tam 15 yıl geçti. Bu imar planları ile en azından sağlıksız ve dayanıksız yapılarda yaşayan vatandaşlarımızın canlarını kurtarabileceği düşünülmekte. Aynı düşünce ile olsa gerek Boğaziçi ön görünümde bulunan vatandaşların imar durumu yenilenmesi için Boğaziçi’ne kıyısı olan beş belediye birlikte bir öneri geliştirmişler. Anlaşılan kentsel dönüşüm Boğaziçi Ön görünümde de başlayacak. Geçenlerde bir konuşmasında Belediye Başkanımız dedi ki; diğer belediyelerin ilçelerinde Boğaziçi İmar yenilemesine karşı eylemlerin yapıldığını Beykoz da ise herhangi bir hareketin olmadığını söyledi. Bir de ekledi; “merhametli muhalefetimiz var.”
KENTSEL DÖNÜŞÜM ALANI İLAN EDİLEN 362 EV
Geçtiğimiz Ocak ayı içerisinde Büyük Şehir Belediyemiz tarafından Kentsel Dönüşüm Alanı ilan edilmesi talep edilen ve Çevre Şehircilik Bakanlığına gönderilen yaklaşık 112.000 m2 alan Çiğdem Mahallesinde. 208 adanın bir kısmı olan alan Karagöz Sırtı Caddesinin giriş kısmında, mülkiyeti hazine ve İBB ye ait alan olmasına rağmen içerisinde 362 hane bulunmakta. Bakanlar kurulu kararı ile ilan edilmesi beklenen alanda ikamet eden mahalleliler tedirgin ve endişeliler. 2B ve Özel Proje derken komşuları mülkiyet haklarını satın almak sureti ile sahiplenmişken, işgalci muamelesi göreceklerinden endişeliler. Yılların emeği ve eziyetinden sonra hem evlerinden hem de komşularından en önemlisi haklarından olacaklarını düşünüyorlar. Belirsizlik ve endişeli bekleyiş dünyanın en korkunç duygusudur hele hele çocuklarının gözlerinin içerisine bakarak.
Çaresize sormuşlar ne yapıyorsun diye, başka çaresizlerin yanına gidiyorum demiş. Birlik olmak tek çözümdür fakat birliğe yol gösterecekleri iyi seçmek gerekir. Unutmayalım demokrasi çoğunlukların haklarını değil esas azınlıkların haklarını korumak için vardır.
02 Şubat 2015
Gökhan Taneri VURAL
www.gokhanvural.com