Ana Sayfa Köşe Yazarları 22.10.2024 54 Görüntüleme

BURNUMUZUN DİBİNDEKİ TEHLİKE

Her canlı ölümü tadacaktır. Bu söz hemen her kabristanlıkta rastladığımız bir cümledir . Mezarlıklar genci, yaşlısı her yaş grubundan kesim ile doludur. Bu ara nerede bir vefat haberi görsem, sebebi genelde kalp krizi.
Bende 2 buçuk sene önce babamı yine kalp krizinden kaybettim. Peki bu kalp krizinden ölümler neden bu kadar arttı? Hiç dikkatini çeken, bir araştırma yapayım diyen olmadı mı? Valla sizi bilmem ama ben bu konuda bir araştırma yapayım dedim ve buldukları mı da sizinle paylaşmak istedim.
BBC News Türkçe’ nin 11.10.2024 tarihinde Azra Meryem ve Esra Yalçınalp ‘ in araştırma sonuçlarına göre;
ABD’nin Ohio eyaletinde yer alan Cleveland Clinic Lerner Araştırma Enstitüsü yöneticisi Dr. Stanley Hazen, COVID’in kalp ve damar sağlığına etkilerine dair en güncel araştırmanın detaylarını BBC Türkçe’ye anlattı.
Bu arada Dünyanın en prestijli kalp sağlığı kurumlarından biri olan Cleveland Clinic’te görev yapan Dr. Hazen, 2017’de Amerikan Kalp Vakfı tarafından yılın bilim insanı seçildi.
Araştırma, COVID-19 enfeksiyonu geçirenlerin, teşhisten sonraki üç yıla kadar kalp krizi, felç geçirme olasılığının iki kat daha fazla olduğunu ortaya koydu.
Ağır geçirilmiş COVID-19’u ‘hastaneye kaldırılmak’ olarak tanımlayan Dr. Hazen, “Hastalığı ağır geçirenlerin kalp krizi riskinin, daha önce kalp hastalığı geçmişi olanlara eşdeğer olduğunu” tespit ettiklerini açıkladı.
Dr. Hazen, COVID hastalığının “hastanın bedenini adeta yeniden yapılandırdığını” söylüyor. Bunun da zaman içinde kan pıhtılaşması sonrası kalp krizi veya inme geçirme riskini arttırdığını açıklıyor.
Araştırmanın sonuçlarından biri bu riskin üç yıl boyunca azalmaması.
Dr. Hazen, dünya çapında bir milyardan fazla kişinin COVID geçirdiği göz önüne alınırsa, bu araştırmanın bulgularına dayanarak, COVID nedeniyle dünyada kalp ve damar hastalıkların artabileceğine dikkat çekilmiş olup dünyada kalp ve damar hastalıkların artabileceği, Covid geçirenlerin kalp hastalığı riskinin bir yıl boyunca devam edeceği bilinirken bu araştırma bu riskin üç yıl boyunca azalmadığını ortaya koymakta.
Ayrıca hastaneye yatacak kadar hastalığı ağır geçiren COVID vakalarında, kalp hastalığı riskinin kan grubuna bağlı olarak 4 ila 7 kat kadar arttığı tespit edildi. O rH kan grubu, risk açısından diğerlerinden ayrışıyor.
COVID-19 enfeksiyonuyla beraber ortaya çıkan kalp hastalığı riskinin, kan grubuna bağlı olarak değiştiği de tespit edilenler arasında.
0 rH kan grubuna sahip olanlarda risk dört kat artarken, A, B ve AB rH kan grubuna sahip kişilerde risk yedi katına kadar çıktığı gözlemlenmiş.
Bu yazılanların ışığında kalp krizi vakalarının neticesinde ölümlerin artması acaba bir tesadüf müdür? Kader midir? Ya da yağmurdan kaçarken doluya mı tutulmuşuzdur ; işte orası bir muamma!
Herkese iyi ve sağlıklı günler dilerim.
KAYNAK: BBC News

Kavacık Mah. Fatih Sultan Mehmet Cad. Tonoğlu Plaza No: 3/4 - +90 532 387 73 79 - BEYKOZ - İSTANBUL

Tema Tasarım | AnatoliaWeb