Ana Sayfa Köşe Yazarları 26.09.2024 97 Görüntüleme

DÜNYANIN BİLİNEN EN ESKİ KABUSU

Küresel güç parçalanmış durumda sıcaklıklar rekor seviyelere yükseldi,ölümcül sıcaklıklar ve sellerin vurduğu savunmasız ülkelerde acı ve endişe artıyor. Bu hafta Birleşmiş Milletler genel kurulunda bir araya gelen başkanlar ve başbakanlar Yaklaşık 10 yıl önce zengin ve yoksul ulusların kayda değer bir küresel anlaşma etrafında bir araya geldikleri dünyadan çok farklı bir dünyayla karşı karşıyalar.
Küresel Güçler 2015 Paris iklim anlaşmasında iklim değişikliğine karşı harekete geçme sözü verdiler ve ortada olan bir gerçeği kabul ettiler. İklim değişikliği tüm dünyayı tehdit ediyor ve bunu yavaşlatmak için ülkelerin birbirine ihtiyacı var. Ülkeler her birkaç yılda bir iklim hedeflerini yükseltmek için söz verdiler ve kömür, petrol ve gaz yakarak zenginleşen dünyanın sanayileşmiş ulusları dünyanın geri kalanının gezegenini yakmadan zenginleşmesine yardımcı olacaklarını söylediler.
Bütün bunlara rağmen iklim değişikliğinin maliyetlerini daha düşük gelirli ülkeler sırtlıyor. Dünya Meteoroloji Örgütüne göre Afrika ülkeleri sel kuraklık ve sıcaklık nedeniyle ekonomilerinin ortalama %5’ini kaybediyor birçoğu bütçelerinin onda birini doğal afetlerle mücadele etmek için harcıyor.
Özellikle dünyanın ikinci büyük ekonomisi ve en büyük kirleticisi olan Çin’in de düşük gelirli ülkelere yardım için para ayırması gerektiğini savunuyorlar.
Tartışılagelen bu yükümlülüğün ortaya çıkardığı tek çözüm ise yoksul ülkelerin zengin ülkeler tarafından salınan sera gazları nedeniyle daha da kötüleşen iklim felaketleriyle başa çıkmalarına yardımcı olmak için kurulan Kayıp ve Zarar fonu oldu . Fon için 700 milyon dolardan biraz fazla meblağ taahhüt edildi. Ancak bu rakam bırakın bir ülkenin iklim felaketinden kurtulmasını devenin yanında kulak gibi kalıyor. Mesela Avrupa Komisyonu bu hafta Orta Avrupa ülkelerinin son sel felaketine müdahale etmelerine yardımcı olmak için 10 milyar dolar tahsis etti.
Deliyle deli olmak terimi sanırım tüm dünya için geçerli olmuş. Gerisi ise masal.

İlginizi çekebilir

ŞİVE RESİTALİ

ŞİVE RESİTALİ

Kavacık Mah. Fatih Sultan Mehmet Cad. Tonoğlu Plaza No: 3/4 - +90 532 387 73 79 - BEYKOZ - İSTANBUL

Tema Tasarım | AnatoliaWeb