Ailesinden miras kalan Beykoz’daki evini restore ettiren Türkiye Araştırmalar Merkezi Vakfı Direktörü Prof. Dr. Mehmet Faruk Şen’in ‘imar kirliliği’nden beş yıla kadar hapsi isteniyor
Profesör restorasyondan davalık oldu. Almanya’da yaptığı çalışmalarla tanınan TürkiyeAraştırmalar Merkezi Vakfı Direktörü Şen, ikinci derecede tarih eser olan Kanlıca’daki müstakil evinde onarım yapmak için Armoni Yapı Dizayn şirketiyle anlaştı. Taraflar arasında 6 Şubat 2012tarihinde imzalanan sözleşme kapsamında eski eser ahşap binanın çatı, tesisat, duvar ve cephe kaplamaları yenilenecekti. Şirket onarım için keşif bedeli olarak 354 bin 694 lira masraf çıkardı. Sözleşmede yapılacak işlerin imar kanun ve yönetmeliğine uygun olarak yapılacağı da imza altına alındı.
5 ay sonra yıkım
Ancak inşaat başladıktan 5 ay sonra İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı Boğaziçi İmar Müdürlüğü memurları inşaatta denetim yaptı. Bu denetim sırasında bodrum kata beton döküldüğü, ön cephenin sökülerek yeniden yapıldığı, yapının ahşap kısımlarının sökülerek çelik güçlendirmeler yapıldığı, çatının ve birinci katın yıkılarak çelik ve ahşap malzemelerle yeniden yapılmaya başlandığı tespit edildi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Encümen kararıyla da inşaatın yıkılmasına hafriyat yapılan kısmınsa doldurularak eski haline getirilmesine karar verildi. Geçen kemmuz ayında da 11 kurul kararıyla 27 bin 562 liralık para cezası kesildi.
Ceza davası açıldı
Boğaziçi İmar Müdürlüğü’nün suç duyurusuyla Beykoz Cumhuriyet Savcılığı da konuyla ilgili soruşturma başlattı. Savcılıkta 23 Temmuz 2012 tarihinde ifade veren Prof. Dr. Şen, suç işleme kastıyla hareket etmediğini belirterek, “Bu yer miras yoluyla tarafıma geçmiştir. Basit tadilatonarım izni alınmıştır. İnşaata başladığımızda yapıda meydana gelen harabiyet nedeniyle güçlendirme çalışması yaptık. Ancak bunun için ayrıca izin alınması gerektiği hususunda herhangi bir bilgimiz yoktu” dedi.
Beykoz Cumhuriyet Savcılısı Ömer Faruk Çerci tarafından hazırlanan iddianamede kapsamında da Şen’in, “İmar kirliğine neden olmak” ve “Boğaziçi Kanununa muhalefet” suçlarından yargılanmasına başlandı. Şen hakkında 1 yıldan 5 yıla kadar hapis ve 500 bin liraya kadar adli para cezası isteniyor.
İmar kirliliğine neden olma
MADDE 184. – (1) Yapı ruhsatiyesi alınmadan veya ruhsata aykırı olarak bina yapan veya yaptıran kişi, bir yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
Boğaziçi Kanunu: Madde 18 – Boğaziçi Alanında inşaat ruhsatı alınmadan yapılan yapıların tamamı, inşaat ruhsatı ve eklerine ve imar mevzuatına aykırı yapılan yapıların aykırı kısım ve bölümleri, bu Kanunun 13 üncü maddesine göre yıktırılmakla beraber, yapı sahipleri, fenni mesulleri ve müteahhitleri bir aydan altı aya kadar hapis ve 200.000 liradan 500.000 liraya kadar adli para cezası ile cezalandırılır. .
Kaynak: Milliyet