Beykoz’un yüzlerce yıllık camcılık geleneği yeniden canlandıracak olan “Beykoz Camcılığının Tarihi Mirasını Koruma ve Geleceğe Kazandırma Projesi”nin açılış ve tanıtım programı AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış’ın katıldığı törenle gerçekleştirildi.
Beykoz Kaymakamlığı ve Beykoz Belediyesi tarafından geliştirilen, Cam Ocağı Vakfı’nın desteklediği “Beykoz Camcılığının Tarihi Mirasını Koruma ve Geleceğe Kazandırma Projesi”yle cam sanatını yaşatacak 100 usta yetiştirilecek.
İSTKA’dan 360 bin TL hibe
İlçenin 210 yıllık camcılık geleneğini yeniden canlandırmayı ve mahir ustalarla geleceğe taşımayı amaçlayan, İstanbul Kalkınma Ajansı (İSTKA)’nın 360 bin TL hibe desteği sağladığı projenin tanıtımı ve kurs başlangıç töreni Cam Ocağı Vakfı’nda düzenlenen törenle yapıldı.
Beykoz camcılığını geleceğe taşıyacak olan projenin tanıtımı ve kurs başlangıç törenine AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış ve eşi Beyhan Bağış, Beykoz Kaymakamı Süleyman Erdoğan, Beykoz Belediye Başkanı Yücel Çelikbilek, Beykoz AK Parti İlçe Başkanı Adem Sefer, İlçe Milli Eğitim Müdürü Neşat Yayla, şube müdürleri, belediye başkan yardımcıları, meclis üyeleri, cam sanatçıları, ustalar ve kursiyerler katıldı.
Açılış programında yaptığı konuşmada cam sanatının büyük bir zenginlik olduğunu vurgulayan AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış:“Ülke olarak önemli bir dönemdeyiz. Muharrem Ayı’ndayız, hep birlikte aşure gününü idrak ettik. Aşurenin içindeki her bir maddenin nasıl ayrı bir tadı var, fakat bir araya gelince nasıl bir zenginlik ortaya koyuyorsa ülkemiz de farklı renk, etnik köken, farklı inanç ve farklı dilleriyle çok büyük bir zenginliği temsil ediyor. İşte o zenginliklerden biri de bizim cam sanatımızdır. Ülkemizdeki bu mozaiği nasıl her bir özellik zenginleştiriyorsa, cam sanatı da yüzyıllardır birlikte yaşama kültürü ortaya koyan, İstanbul’da yeniden canlanıyor. Cam sanatının Beykoz’da çok zengin bir tarihi var. Bu projeyle Beykoz camı’na can üfleniyor. Ülkemizde çok önemli gelişmeler yaşanıyor. AB standartlarını yakalamaya çalışırken özümüze dönüyoruz. Bugün cam ocağında camın özüne dönmesi gibi ülke olarak biz de özümüze dönüyoruz. İnanıyorum ki Türkiye’nin ve Beykoz’un geleceği bu raflardaki cam gibi pırıl pırıl parlayacaktır, Projede emeği olan sayın kaymakamı, belediye başkanını ve emeği geçen herkesi kutluyorum.” dedi.
Kaymakam Erdoğan: “Camı Tekrar Beykoz’un Can Damarı Haline Getireceğiz”
Camın ilçedeki 210 yıllık tarihi serüvenini slayt eşliğinde anlatan Beykoz Kaymakamı Süleyman Erdoğan ise, “Geçmişte cam, Beykoz için can imiş. Başlattığımız projeyle Beykoz camcılığının eski günlerin yeniden geri gelmesini amaçlamaktayız. Yeni ustalarla bu sevdayı hatırlatmak ve yaşatmak istiyoruz. Bu projeyle Beykoz’da cam tekrar ayağa kalkacaktır. Böylece ustalarımızı sektöre kazandırmayı planlıyoruz. Cama gönül veren can dostlarının bugünün ve yarının mahir ellerini yetiştireceğiz. Camı tekrar Beykoz’un can damarı haline getireceğiz. Projenin ilçeye hayırlı olmasını diliyor, katkı sunan Belediye Başkanı Yücel Çelikbilek’e, Cam Ocağı Vakfı’na, bizi destekleyen İstanbul Kalkınma Ajansı’na ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.
Başkan Yücel Çelikbilek: “Beykoz Cam, Cam da Candır”
Başkan Çelikbilek ise camcılığın yeniden ihyası için projeye destek verdiklerini söyleyerek; “Bugün ilçemiz için güzel ve önemli bir gün. Bu projeyle geçmişteki bu sanatın tekrar ihyası yapılacak. ‘Beykoz cam, cam da candır’ şeklinde bir slogan geliştirdik. Belediye olarak biz de bu projeyi desteklemek adına meclisimizce bir karar aldık. 2014 yılından itibaren artık belediyenin sosyal tesislerinde cam eşya kullanılacak, ruhsat verdiğimiz iş yerlerinde bu şartı arayacağız. İlçe girişlerine büyük cam eşyalar koyacağız. Beykoz’da sanatçılarımızla birlikte camı tanıtıcı, işleyici etkinliklerde bir araya geleceğiz. Camla ilgilenen herkese ve ilk etapta 100 kişi olarak eğitim görecek kursiyerlere sesleniyorum, sebat edin mutlaka seveceksiniz. Bugünü bize ayıran Bakanımız Egemen Bağış’ a ve ailesine, projeye desteğinden dolayı kaymakamlığımıza çok teşekkür ediyorum” diyerek projenin hayırlı olmasın diledi.
Cam Ocağı Vakfı Başkanı Yalçınkaya: “Camcılık Aşk’la Yapılır”
Cam projesine verdikleri destekle, Beykoz camcılığının 210 yıllık tarihi mirasını korumayı amaçladıklarını söylen ve kursiyerlere tavsiyelerde bulunan Cam Ocağı Vakfı Başkanı Yılmaz Yalçınkaya: “Camcılık, sevgiyle olur, aşkla gelişir. Siz kursiyerlere tavsiyem, yapacağınız işi severek yapınız. Eski ustaların yapıtlarına bakın. Özgün ve saygın olun. Camcılık alın terinin en kıymetli olduğu meslektir. Devlet büyüklerinden ricamız, lütfen camcılığı destekleyin” diyerek çağrıda bulundu.
Konuşmaların ardından Beykoz Kaymakamı Erdoğan, Başkan Çelikbilek ve Cam Ocağı Vakfı tarafından Bakan Bağış ve eşine cam hediyeler takdim edildi.
Hediye takdimi sonrasında cam ocağı ustaları tarafından davetlilere sıcak cam gösterisi sunuldu ve çeşm-i bülbül yapımı gösterildi.
Başarılı Olanlar Murano Yolcusu
100 kişinin kursiyerin katıldığı projede meslek edindirecek olan projede füzyon, boncuk yapımı, vitray ve tezyinat teknikleri alanında eğitimler verilecek.
Programda başarılı olanlar eğitim almak üzere, Venedik’in cam merkezi Murano Adası’na gönderilecek ve sektörde istihdamları sağlanacak.
İlk etapta Anadolukavağı, Polonezköy gibi turistik bölgelerde showroom ve satış noktaları kurularak İstanbul ve Beykoz’daki cam işletmeleri ve cam atölyelerinin aktif hale gelmesi sağlanacak.
Kaynak: Beykoz Belediyesi Basın Bürosu