Ana Sayfa Güncel, Manşetler, Siyaset 7 Haziran 2021 1025 Görüntüleme

İdris Kurt: “Atık Su Çalışması Neden Durdu?” !…

Beykoz Belediyesi Haziran ayı olağan toplantısı birinci oturumu yapıldı.

AK Parti Beykoz Belediye Meclis Üyesi İdris Kurt, Beykoz Merkez’de başlatılan atık su çalışmaları hakkında “10 metre yapıldıktan sonra üstü neden kapatıldı?” dedi.

galeri_meclis_beykoz_12121236655512122_DK4lCJZL-6

Beykoz Belediye Meclisi’nde konuyu AK Partililer gündeme getirdi. İdris Kurt çalışmaların neden durdurulduğunu sordu, CHP’li Temel Karadeniz ise çalışmaların durdurulmadığını, 13 Haziran’da yapılacak olan Turkcell GranFondo Bisiklet Serisi için geçici olarak ara verildiğini söyledi.

Beykoz Belediye Meclisi 2021 Mayıs ayı olağan toplantısının birinci oturumu Meclis Başkanvekili Gaye Zayıf başkanlığında yapıldı. Açılış ve yoklamanın ardından bir önceki birleşime dair tutanak özetleri oylanıp kabul edildi. Gündem maddelerine geçilmeden önce meclis üyelerine gündem dışı söz verildi.

İlk söz alan CHP Meclis Üyesi Bahar Doğru, Tokatköy Mahallesi’ndeki Şehr-i Sitare projesini değerlendirerek, inşaatta vatandaşı nasıl bir akıbetin beklediği hakkında konuştu.

CHP Meclis Üyesi Recai Çelik konuşmasında, Kılıçlı Köyü’ndeki sportif alanın bir an önce hayata geçirilmesi talebini Belediye Başkanı Murat Aydın ve Başkan Yardımcısı Fatih Sağlam’a iletti.

Beykoz’da 335 bin fide dağıtıldı

CHP Meclis Üyesi Gülay Demirel, İBB’nin yazlık fide desteği hakkında bilgi verdi. Beykoz’da 15 mahallede 81 çiftçiye 335 bin fide desteği sağlandığını söyledi. Kışlık fide desteğinin de yapılacağını söyleyen Demirel, Beykoz’da 14 mahalledeki 42 çiftçiye 247 bin fide dağıtılacağını belirtti.

AK Parti Meclis Üyesi İbrahim Özdemir, 5 Haziran Dünya Çevre Günü hakkında konuştu. Demirel, ülkenin önemli bir bölümü orman ve yeşil alan olmasına rağmen bundan faydalanılmadığına değinerek, Gündemdeki Marmara Denizi müsilajı hakkında vurgular yaptı. Özdemir, “İBB’nin konuyu umursamadığı görünüyor. Marmara Denizi’ndeki müsilaj nedeniyle şehrin en güzel koyları kokar hale geldi. Bunun sebebi ilgisizlik ve konuya önem vermemektir. Biyolojik Arıtma Tesisi yapmama töreni düzenlendi. Çevre konularında siyaset olmaz, sonuç herkesi rahat etmektedir. Haliç’in rengi kırmızı döndü, Marmara’da felakete sürükleniyor. Bazı kesimler, bu müsilaja seslerini çıkartmıyor. Yeni hizmet üretmeme politikası güdülüyor.” dedi ve ekledi: “Gelişmenin bir diğer politikası, alt yapıy çalışması yapmaktır. Metrolar hem ulaşım ve çevre kirliliğinin yok oluğu projelerdir. Politik sebepler ile inşaatları durdurmak yine bir çevre felaketidir.”

İbrahim Özdemir, konuşmasının devamında Çubuklu Sahilinde eskiden çok çeşit balık olduğunu şuanda ise kirlilikten dolayı bu balıkların kalmadığını dile getirmesi ile mecliste sesler yükseldi. CHP Meclis Üyeleri “İki senede mi bunlar oldu?” şeklinde karşılık verdi.

Beykoz halkından süre istenen çalışma durdu mu?

AK Parti Meclis Üyesi İdris Kurt, İBB’nin Beykoz Merkez Mahallesi’nde başlattığı atıksu çalışmaları hakkında konuşarak şunları söyledi: “Geçen dönem İBB tarafından, Beykoz’da uzun yıllardır sorun olan atıksuyun direkt denize akması ile ilgili bir çalışma başlatıldı. Buranın yapımı biz de destekledik. Fakat 10 metre çalışma yapıldıktan sonra üstü kapatıldı. Acaba çalışama bitti mi, durduruldu mu? Öğrendik ki, kuruldan Beykoz’a bir arkeolojik çalışma yapılsın diye yazı yazılmış. Beykozlu şimdi merak ediyor, çalışma yapılmadan önce neden bu yazı yazılmadı diye. Yoksa siz çalışma yaparken bir arkeolojik bulgu mu buldunuz? Bir açıklama yapılmadan sorun ortada kaldı. Beykozlu bu sorunun ne olduğunu bu çalışmanın görkemli bir şekilde başlanıp neden sonrasından kapatıldığını merak ediyor. Bunların cevabını lütfen İSKİ ve İBB versin.”

Bisiklet turnuvası için ara verildi

CHP Meclis Üyesi Temel Karadeniz, ise bu tartışmalara karşı, “Sanki İstanbul’u 25 yıldır biz yönetiyorduk, bu sorunlar 2 senedir oluşmuş, İBB bu sorunlara kayıtsız kalıyor gibi konuşuluyor.” şeklinde yanıt verdi. Beykoz’daki altyapı çalışmalarına ilişkin konuşan Karadeniz, “Çalışma duruldu değil, 13 Haziran’da gerçekleşecek olan bisiklet turnuvası için geçici asfaltlama yapılarak bekletiliyor, ama yapılacak” diyerek Rivaya kurulacak atık su tesisinin projesinin bittiğini ve tünellerin Rivaya taşınarak Riva’daki kirliliğin biteceğini dile getirdi.

Ayrıca Temel Karadeniz, Beykoz’daki imar planı çalışmalarının ne durumda olduğunu sorgulayarak, “Çavuşbaşı ve diğer Görele Mahallesinin içinde bulunduğu 6 mahallenin projeleri hangi aşamada? Bu konuların bilgisi verilmesi gerekiyor. Önceliğimiz Beykoz’un sorunları ile ilgili burada çözüm, noktasında tartışmak. Vatandaşın artık yarın ne olacağını bilmesi gerekiyor.” dedi.

AK Parti Meclis Üyesi Sadullah Karahasanoğlu ise imar planları, imar planlama süreçleri ve tartışılan konular hakkında meclise önemli bilgiler aktardı.

İmar üzerinde çalışmalar sürüyor

Beykoz’daki Öngörünüm Alanı, Gerigörünüm ve Etkilenme Bölgesi, Doğal Sit Alanı hakkında imar süreçlerinden bahseden Kabahasanoğlu şu bilgileri verdi;

Geri görünüm ve Etkilenme Bölgeleri ile ilgili 1.etap olan Çiğdem Mahallesinin 1/5000 Ölçekli Nazım İmar Planı ve 1/1000 planların bütün süreçleri tamamladı.  2.etap olan Kavacık bölgesi, Çubuklu Mahallesi, Yenimahalle’nin bir kısmı, Göksu Mahallesi, Göztepe ve Anadoluhisarı Mahallelerinin 1/5000 Ölçekli Nazım İmar Planı kurul onayları bitti.  Son nihai kararları İBB meclisine geldi. 1/1000 Ölçekli Nazım İmar Planı askıya çıkacak.

3. etap olan Merkez mahallesinden Anadolufenerine kadar olan kısım, en büyük alandır. Geri görünüm ve Etkilenme Bölgesinin %72’sini kaplar. Buradaki 1/5000 planlar, itirazları ile birlikte İBB’den çıktı. Şuanda kurul onaylarında, süreci devam ediyor.

Görele ve Çavuşbaşı’nın 6 mahallesi ile ilgili imar plan çalışmaları yapıldı ve Bakanlığa sunuldu. Son değerlendirme aşamasındadır. 6 mahallenin muhtarları ve belediye ile bilgilendireme toplantısı yaparak karşılıklı bilgi alıverişi yaptık.

Tokatköy’de adımlar atıldı

Tokatköy Kentsel Dönüşüm ile yanlış ifadeler olduğunu söyleyen Kabahasanoğlu; “ okatköy Kentsel Dönüşüm alanının içinde bulunduğu alandaki imar yetkisi yine İBB’nindir. 2018’de orada yapılan planda boğaz kanunundan kaynaklı olarak 0,15 emsal kurulu taban kurulumu, 15,50 yükseklik 5 kat, bunu boğaz kanunu söylüyor. İBB Şehir Planlama Müdürlüğü, vatandaşların Tokatköy’de 3 kat olan planı 5 kata çıkarma talebi reddetti.  Biz AK Parti ve CHP İlçe Başkanları ile siyasi olarak irade koyarak 3 katlı teklifi 5 katlı teklif olarak sunduk. Tokatköy’deki 487 arsa Beykoz Belediyesinindir. Beykoz Belediyesi, Kentsel Dönüşüm için bir karşılık beklemeden oradaki 83.000 metre kare arsayı vatandaşlara hediye etmiştir. Biz Tokatköy’de adımları attık. Aynı şekilde İBB’den de kendi sorumluğunda olan kentsel dönüşüm ile ilgili adım atmasını bekliyoruz.” dedi.

Riva’da atıksu arıtma tesisi

Rivadaki planlanan tesisler hakkında konuşan Sadullah Kabahasanoğlu, “Bu bölgede Cumhuriyet, Koçullu ve Hüseyinli Köyüne atıksu ve içmesu tesisleri kondu. Riva’da AK Parti döneminde 105 kilometre atıksu kanalı döşendi ve geriye kalan 60 kilometre 2019’un yatırım planında yer alıyor. Biz kimseye neden yapmadan diye hesap sormuyoruz bunların hepsi planlarda var. Gelin yapalım. Orada tesis var zaten, var olan tesisi doğru çalıştıracağız mesele bu kadar basit.” ifadelerini kullandı.

Kabahasanoğlu’nun bu sözlerine karşılık CHP Meclis üyesi Temel Karadeniz, Cumhuriyet Köy Atıksu Arıtma Tesisi, Anadolufeneri Paket Atıksu Arıtma Tesisi, Paşamandıra Paket Atıksu Arıtma Tesisi ve Alibahadır Paket Atıksu Arıtma Tesisi yapıldığı söyledi.

Yapılan konuşmaların ardından gündem raporu oy birliği ile kabul edildi.

Kavacık Mah. Fatih Sultan Mehmet Cad. Tonoğlu Plaza No: 3/4 - +90 532 387 73 79 - BEYKOZ - İSTANBUL

Tema Tasarım | AnatoliaWeb