CHP ve AK Parti Meclis üyeleri, Elazığ’dan meydana gelen deprem, Yunan Milletvekilinin Türk bayrağına olan saldırısı ve İdlib’de 4 askerin şehit olmasına ilişkin gündem dışı konuşmalar yaptı.Mahmutşevketpaşa Mahallesindeki hayvan barınağının yıkılmasına ilişkin muhalefet partisinin sözlü önergesine iktidar partisi adına Başkan Yardımcısı Manolya Demirören Tekin, “Orada hiçbir şekilde orada mağduriyet yok. Barınaklarda hayvanlar vardı. Rehabilitasyon merkezimiz en iyi şekilde hizmet verecek. 6 ay içerisinde iki tane hayvan ambulansı da çalışmaya başlayacak.” şeklinde yanıt verdi.
Tekin, hayvanların sığınması ve mevcut şartlarının iyileştirilmesi için İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin hiçbir çalışma yapmadığı iddiasını savunması üzerine muhalefet partisinden ses yükseldi.
CHP’li Meclis Üyeleri, Manolya Demirören Tekin’e ‘gel beraber gidip soralım, ne yapıyorlarmış?’ önerisinde bulundu.
Öte yandan İBB Genel Sekreter Yardımcısı Yeşim Meltem Şişli’nin İsmek çalışanlarına yönelik ifadelerini kınayan Beykoz Belediye Başkan Yardımcısı Monalya Demirören Tekin’e CHP’li İBB Meclis Üyesi Gülay Demirel cevap verdi. İkili arasında kısa süreli sözlü sataşma yaşandı.
CHP Meclis Üyesi Cemal Sataloğlu, Beykoz Belediyesi’nin ilçenin değişik mahallelerindeki zenginliklerin ön plana çıkarılacağı 725 adet belgesel film çekimi için yapmış olduğu ihale ile ilgili Beykoz Belediye Meclis Başkanlığı’na bir soru önergesi verdi.
Sataloğlu, konuya ilişkin verdiği önergede şu ifadelere yer verdi:
“5393 Sayılı Belediye Kanunu’nun 26.maddesinde yer alan; Belediye meclisi, bilgi edinme ve denetim yetkisini faaliyet raporunu değerlendirme, denetim komisyonu, soru, genel görüşme ve gensoru yoluyla kullanır. Meclis üyeleri, meclis başkanlığına önerge vererek belediye işleriyle ilgili konularda sözlü veya yazılı soru sorabilir. Soru belediye başkanı veya görevlendireceği kişi tarafından sözlü veya yazılı olarak cevaplandırılır.”
“İdare, 14 Ocak 2020 tarihinde yapmış olduğu 2019/673256 ihale kayıt numaralı, süresinin ise işe başlama tarihi 27 Ocak 2020 işin bitiş tarihi 30 Kasım 2020 olarak belirlediği ve 725 adet belgesel film hazırlanması,50 adet belgesel filmin yayını ve 50 adet belgesel filmler için reklam yayınlanması konulu ihalesinde Beykoz’un 45 mahallesi için ayrı ayrı, ibadethaneler, türbeler, şehitler, gaziler, çeşmeler, tarihi ağaçlar, tarihi yapılar (kaleler, kasırlar, köşkler vb.),eski ve yeni mezarlıklar, mesire alanları, iskeleler, tarihi dereler ve göller, köprüler, yaşayan değerlerimiz yaşlılarımız, eski ve yeni muhtarları, sanatkarlar, okullar, spor kulüpleri, zihinsel engelliler konu başlıklarından oluşan süresi 3 dakika ile 15 dakika arasında oluşacak film çekimi yapılacağını teknik şartnamede ifade etmiştir.”
“İdare, teknik veya idari şartnamede belgesel çekiminin hangi yıl içinde yapılması gerektiği hususunu ayrıca belirtmemiştir. Geçmiş dönemlerde yapılmış olan çekimlerinde hizmet alım ihalesinde geçerli olacağı görülmektedir. İhale konusu iş için arşivinde aynı konulu belgesel film çalışması olan isteklinin bir avantaj sağlamasına yol açacak kriterler mevcuttur.”
“Teknik şartnamenin 6.7.1 maddesinde yayın yapabilecek televizyon kanalları olarak: Rumeli TV, Mavi Karadeniz, SRT,TV52,TV58 vb. ifadeleri mevcuttur. İdare ayrıca, isteklinin benzer iş olarak kabul edilecek işler kısmında ise “ belgesel film çekimi “ olduğunu belirtip istekli sayısını sınırlandırarak rekabeti engellemiştir.”
“İsteklilerden ayrıca ekonomik ve mali yeterliliğe ilişkin belgelerin istenmemesi kamu ihale kanununda ifade edildiği şekilde eşik değerden hareketle isteklilerin yaklaşık maliyeti tahmin etme riski taşımasına yol açmıştır. Mali yeterliliğe ilişkin veri istenmesi ihaleye katılan ve daha sonra kendisiyle sözleşme imzalanacak firmaların mali anlamda yeterli olup olmadığını ölçmeye hizmet etmektedir. Bu ihalede bu veriler istenmemiştir.”
“Zeytinburnu Belediyesi’nin 2018/80254 ihale kayıt numaralı ihalesinin idari şartnamesi kopyala yapıştır usulü yapılarak hazırlanan, Beykoz Belediyesi’nin 14 Ocak 2020 tarihli 2019/673256 ihale kayıt numaralı ihalesi teknik ve idari şartnamesinde yukarıda ayrıntıları verildiği üzere rekabet koşullarının sağlanamadığı ve bazı isteklilere avantaj sağlayacak hükümler olduğu görülmektedir.
“İdare, ilgili ihalede katılımcılara avantaj sağlamayacak 725 adet belgesel filmin çekiminin tamamı için geçerli olacak çekim tarihi ile ilgili bir kritere neden yer vermemiştir?
İdare, teknik şartnamenin 6.maddesinde 725 adet belgesel film çekimi yapılacağını belirtmiş olmasına karşın 6.7.1 maddesinde bu belgesel filmlerden idarenin belirlediği 50 adet belgesel filmin televizyon kanalında bir defa yayınlanacağı belirtmiştir. Geriye kalan 675 film neden çekilmektedir, çekilen bu 675 film için ödenecek tutar nedir?
İdare, ihalede yapılacak benzer işler kısmında sadece “belgesel film çekimi” maddesini koyarak katılımcı sayısını neden sınırlandırmıştır?
Belediyemizin ilgili birimlerince 2019/673256 ihale kayıt numaralı ihale dosyasının ihale kanununa uygunluğu ve kamu menfaati açısından tekrar inceleme yaptıracak mısınız?
İdare olarak, ilgili ihale dosyasının iptal edip rekabet koşullarını sağlayacak ve hiçbir istekliye avantaj sağlamayacak teknik ve idari şartnameler hazırlayarak tekrar bir ihale yapacak mısınız?
5393 sayılı belediye kanununun 26.maddesininde izah edildiği üzere yukarıda belirttiğim sorularımın belediye başkanlığı makamınca yazılı olarak cevaplandırılması için gereğini arz ederim.”
Gündem dışı konuşmaların ardından müdürlük teklifleri meclis üyelerince oylandı.
Çubuklu Mahallesi Sokak isimlendirilmesi hakkındaki Emlak ve İstimlak Müdürlüğünün teklifi
Yapı Kontrol Müdürlüğünün görev ve yetkileri İmar ve Şehircilik Müdürlüğü tarafından yürütüleceğinden Yapı Kontrol Müdürlüğünün Harcama Kalemi Ödeneklerinin İmar ve Şehircilik Müdürlüğüne aktarılması hakkındaki Mali Hizmetler Müdürlüğünün teklifi.
Kardeş şehirlerden Mohaç’ta düzenlenecek Busho Festivaline belediyemizi temsilen Belediye Başkanı tarafından görevlendirilecek 4 Meclis Üyesinin katılması ve masrafların belediye tarafından karşılanması hakkındaki Özel Kalem Müdürlüğü teklifi.