CHP Beykoz Belediye Meclis Üyesi Cemal Sataloğlu’nun, Beykoz Belediye Meclis Toplantısında Faaliyet Raporu hakkında CHP Grubunun görüşlerini açıkladığı ve gazetemize gönderdiği konuşma metni;
“Sayın başkan,
Değerli Belediye meclis üyeleri,
Değerli birim müdürleri,
Değerli Beykozlular ,
Değerli basınımız,
Sizleri saygı ile selamlıyorum…
Beykoz Belediyesinin 2018 faaliyet raporu hakkında grubumuz adına görüşlerimizi belirtmek üzere söz almış bulunmaktayım.
Faaliyet raporu kitabı incelendiğinde Beykozlunun sosyal yaşamına rahat ve mutlu bir şekilde devam edecek şekilde projeler yapıldığı ve Beykoz da bir sorun kalmamış gibi anlatım yapılıyor.
Geçmiş Ak parti belediye yönetimleri sadece maketleri ve slaytları seven bir yönetim olarak hafızalarımızda kalmayacak fotoğrafları da seven bir belediye olarak anılacaktır. (fotoğraflarla reklam yapmayı seven bir belediye yönetimi olarak da anılacaktır.)
Öyle hatırlayacağız onları..
Bu kitap 390 sayfa ama yaklaşık 580 adet fotoğraf var.
Bu kitap geçmiş dönemlerde daha inceydi.Yıllar içinde fotoğraf sevgisi arttı.
Geçmiş Ak parti yönetiminin sonradan ortaya çıkan bu fotoğraf sevgisi , faaliyet raporları kitaplarının kalınlaşmasından başka bir işe yaramadı..
Çünkü ,Beykoz gerçeği bu fotoğraflardaki gibi değil! Buna sokaklarda ve caddelerde yürüyerek şahit olabilirsiniz.
Fotoğraf sevgisi demişken, sayın başkan sizin başarılı fotoğrafçılığınızdan bahsetmeden geçemeyeceğim. Umarım bir fotoğraf sergisi de Beykoz’da açarsınız.. Beykoz’umuzunun güzel insanlarını ve enfes doğasını OBJEKTİFİNİZ ile buluşturursunuz.
Sayın başkan ve Değerli belediye meclis üyeleri,
Faaliyet raporunda kısacası; asfalt çalışmaları, parke taşı döşemeleri, ruhsat verme törenlerinin fotoğrafları ile dolu.
Faaliyet raporunda önceki yıllarda da var olan proje tahminleri, belediyenin görevi olan ilaçlama, veterinerlik hizmetleri, atık toplamaya dair fotoğraflar, temizlik yapıldıktan sonraki kaldırım fotoğrafları yer almakta.
Asfalt yaması yapmak, parke taşı döşemek, merdiven yapmak, tadilat yapmak ve buna benzer faaliyetler yapmak belediyelerin zaten asli görevidir.
Sayın başkan ve değerli belediye meclis üyeleri,
15 yıldır belediye yönetimi Ak partide olmasına rağmen, merkezi hükümette iktidarda olmanıza rağmen, hala Beykoz da ki sorunlar yumak olmuş önümüzde durmaktadır.
Kanuni engelleri var dediğinizi duyar gibiyim..
Ama merkezi iktidar AK partide.. Her seçim döneminde bu sorunların üzerinden prim yapmayı alışkanlık haline getirdiğiniz için bu sorunlar çözülemedi..
Sayın Başkan, Değerli belediye meclis üyeleri,
Ak parti 2004 yılından itibaren Beykoz’da iktidar. Aralıksız 3 dönemdir iktidar ve son seçimde Beykoz halkı iktidarın devamı yönünde oy kullandı. Bu dönem itibariyle 4.döneminiz.
Sizlere sadece son 5 yıl ile ilgili bazı RAKAMSAL verilerini sunmak istiyorum..
Beykoz Belediyesinin son 5 yılda elde ettiği gelir :
2 milyar 27 milyon liradır. Bu gelirin 361 milyon 598 bin lirası 2018 yılında elde edilen gelirdir.
Beykoz Belediyesinin son 5 yılına ait harcama tutarı ise :
Eski parayla 1 katrilyon 468 trilyon yeni parayla 1 milyar 468 milyon liradır. Bu harcamanın 389 milyon 629 bin lirası 2018 yılına aittir.
Lütfen dikkat ediniz …
Bunlar sadece son 5 yıla ait veriler…
15 yıl aralıksız iktidara kalınmasına rağmen, sadece son 5 yılda bile harcanan tutar bu . Geçmiş AK partili belediye yönetiminin vizyon projesi, tadilat yapılarak hizmete sunulan, ümraniyelilerin bile teşekkür ettiği nikah salonu projesi, ayrıca Riva’ya ait ne olacağı belirsiz sadece ismi olan bir kanal Riva projesi var.
Sayın Başkan ve Değerli belediye meclis üyeleri,
Beykoz Belediyesinin 2018 faaliyet dönemine bakıldığında karşımıza şu oranlar çıkmaktadır. Bütçenin yüzde 24’ ü yani yaklaşık 123 milyon 371 bin lirası yanlış planlamadan dolayı kullanılamamıştır.
Bütçenin gerçekleşme oranına bakıldığında bu oran ise %76 ‘da kalmıştır.
Bu oran sizi yanıltmasın sakın,
Gerçekleşme oranını yükselten veriler ,Temizlik müdürlüğünün temizlik ihalesini alana şirkete ödediği tutar, ulaştırma müdürlüğünün kiralama için yaptığı ödemeler, Fen işleri müdürlüğünün tadilat ve hizmet binası için yaptığı harcamalar ve personel gideridir…
Çöp toplamak veya her yıl parke taşı döşemek veya asfalt yaması yapmak belediyecilik değildir.
Boğazın en uzun sahil şeridine sahip bir ilçe Beykoz, sadece bu hizmetleri hakketmiyor.
(Temizlik hizmetleri bütçesine deiğinmek gerekirse;)
Temizlik hizmetleri müdürlüğü bütçesinin kullanımı tahminden daha fazla olmuştur. Bu müdürlüğün bütçesinin gerçekleşme oranı %134.84 dür. Bu artışın nedeni dövizde meydana gelen kur farkı yükünün, yüklenici firmadan alınıp Belediye kaynaklarından karşılanıp karşılanmadığı izaha muhtaçdır?
Sayın Başkan Değerli belediye meclis üyeleri
2018 yılında hizmet alımı için ödenen tutar yaklaşık 204 milyon 206 bin liradır.
2018 yılında taşıt ve iş makinesi kiralama bedeli olarak Belediye kaynaklarından ödenen tutar 22 milyon 242 bin liradır.
Dikkat ediniz..
Kiralama için ödenen AYLIK ortalama tutar eski parayla 1 trilyon 853 milyar yeni parayla 1 milyon 853 bin liradır.
Park ve bahçeler müdürlüğünün bütçe kullanım oranı %44 ‘de kalmış. Geçmiş yıllara göre bu oranının düşük kalmasının nedeni depodaki bitki ve malzemeler kullanılarak yılın geçirilmiş olmasıdır…
Aslında faaliyet raporundaki bu ifade bile geçmiş dönemdeki savrukluğun bir itirafıdır aynı zamanda…
Beykoz çorak bir yer değil ki ,toprakları verimli, yeşilliği ile ün yapmış bir ilçe ..
Fakat , park bahçeler müdürlüğünün son 5 yılda harcadığı tutar eski parayla 70 trilyon 154 milyardır. (yani 70 milyon 154 bin liradır.)
Sayın başkan ve değerli belediye meclis üyeleri,
Muhtarlık müdürlüğü bütçesinin gerçekleşme oranı %18 de kalmıştır. 2018 yılında bu müdürlük bütçesi kullanılmamıştır. Muhtarlarımızın, kira sorunu var, personel sorunu var, genel giderlerinin karşılanması ile ilgili sorunları var. Bu sorunlarının çözümü için kurulan bu müdürlüğün aktif olarak kullanılması gerekir. Hukuki altyapısının araştırılarak bu müdürlüğün aktif hale getirilmesini öneriyoruz..
Hukuki alt yapı derken önceki dönem gibi tekrar sarı zarfların gelmesini istemiyoruz..
Sayın başkan ve değerli belediye meclis üyeleri,
Belediye çalışmaları için adeta lokomotif müdürlük olması gereken Fen işleri müdürlüğünün bütçesinin 2018 yılında gerçekleşme oranı ise %111 dir.
Bu orana bakarak belediyenin çalıştığı yargısına kapılmayınız.. içinde bulunduğumuz meclis salonu ve yan binanın tadilatı için yapılan harcamalar bu oranı yükseltti.
2018 yılında Fen işleri müdürlüğü harcamalarının kısa bir özetini sizlere sunmaya çalışacağım..
-Hizmet binası yapım ve bakım onarım için ödediği tutar yaklaşık 19 milyon liradır. Bu tutarın ayrıntısına baktığımızda 2017 yılında yaklaşık 13 trilyon yani 13 milyon ile ihale edilen içinde bulunduğumuz bina için ödenen tutar ve Prof. Dr Necmettin Erbakan kültür merkezinin tadilatı için ödenen yaklaşık 6 trilyon yani 6 milyon liranın toplam tutarının oluşturduğu görülüyor.
– Yağmur suyu şebeke geliştirilmesi için ise sadece 1 milyon 164 bin lira harcama yapılmıştır.
– Asfalt kaplama, tretuvar ve alt yapı çalışması için 27 milyon 495 bin lira harcanmıştır.
Tüm bu veriler aslında bizlere önceki dönemlerden kalma alışkanlıkla YÜRÜTME organının fen işleri müdürlüğünde geçmiş yıllardan farklı bir politika izlemediğini gösteriyor.
Sayın başkan
Değerli belediye meclis üyeleri,
Beykoz belediyesinin 2018 yılı geliri toplamda 361 milyon 598 bin liradır. Bu gelirin yaklaşık %43 ‘ü 2B gelirlerinden elde edilen gelirdir.
2018 yılı için 2B gelirleri , 154 milyon 347 bin liradır.
Beykoz Belediyesinin vergi gelirleri, temizlik hizmetleri müdürlüğü bütçesini dahi karşılayamaz. Yani vergi gelirlerimiz ile çöplerimizi dahi toplayacak durumda değiliz.
2018 vergi gelirlerimiz ile personel giderlerini ancak ödeyebilecek durumdayız..
Maalesef tablo bu…
Kaynaklarımız var ama bu kaynaklar uzun vadeli sürekliliği olacak kaynaklar değil..
Konuşmamın başında da bahsetmiştim son 5 yılda harcanan para eski parayla 1 katrilyon 468 trilyon yeni parayla 1 milyar 468 milyon lira..
Sadece 5 yıl önceye değil 15 yıl öncesine gidin Beykoz’da gelişmişlik anlamında bir ilerleme var mı ?
Hatta gerileme var… Sorunların üzerine yeni sorunlar katıldı..
Sayın Başkan ve Değerli belediye meclis üyeleri,
2018 yılı sonu itibariyle Beykoz belediyesinin borcu 78 milyon 933 bin lira.
Banka mevduat hesaplarında ise yaklaşık 416 milyon lira nakit olduğu görülüyor.
Beykoz Belediye yönetimin 2B gelirlerinden dolayı bir kaynak sorunu yaşamadığı açıkça görülüyor.
Peki Beykoz’un sorunları noktasında kalıcı bir çözüme yıllardan beri neden ulaşamıyor?
Mülkiyet konusunda adımlar atıldı doğru.. Ama bunca yıl iktidarda kalınmasına rağmen bu sorunlar çözülmeliydi…(Çözülebildi mi?) Çözülemedi..
Sayın başkan ve Değerli belediye meclis üyeleri,
15 yıldır Ak partili belediye yönetimlerinin olmasına karşın, üstelik merkezi hükümette iktidar olunmasına karşın hizmet adı altında sürekli popülist çözümler yapıldı.
Kalıcı çözümler getirilemedi.
Sayın başkan ve Değerli belediye meclis üyeleri,
5 yılda 15 yıllık hizmet yapacağım dediğiniz Beykoz ‘da, AK parti belediye yönetimlerinin başarısızlığı nedeni ile Beykozlu 15 yılını kaybetti.
Gençler işsiz…
Beykoz’da esnaf siftah yapamıyor..
Her Beykozlu ay sonu getirebilmek için iktisat profesörü gibi enflasyon ile mücadelede kendisi için yeni bir ekonomik model yazıyor ve uyguluyor…
Beykoz’da
Yeni Keynesler ..
Yeni Adam Smithler yetişiyor Adeta..
Beykozlu sosyal yardıma muhtaç hale getirildi…
Sayın Başkan ,
Değerli Belediye meclis üyeleri,
Beykozlu yıllarca yaşamlarını sürdürdükleri yerlerin akıbetinin belirsiz olmasında dolayı mutlu değil. Beykozlu tedirgin….
Yenimahalle’nin arka sokaklarını veya yenimahallegöl bahçedeki Kadıköy denilen bölgeyi, incirköyün harmantepesini, Tokatköyün bombalı deresini, gümüşsuyunun çifte havuzlarını ve diğer mahallelerin arka sokaklarını geziniz.. Beykozlunun mutsuzluğunun anlaşılması için anketlere gerek yok …
Sayın başkan,
Değerli belediye meclis üyeleri,
Meşhur bir konumuz var Beytaş
Aslında bir de Beyyap var..
Beykozlunun, Beykoz Belediyesi denilince en çok konuştuğu konulardandır…
Bu kürsülerden defalarca geçmiş dönem Cumhuriyet halk partisi meclis üyesi arkadaşlarımız soru sormasına rağmen cevap alamadığı bir konudur bu.
Yani
Beykoz Belediyesine ait şirketler..
Geçmiş Ak parti yönetimleri Belediyenin ve şirketlerin mali tablolarını sunma konusunda hep sıkıntı yaşadı.
Beytaş’ın 2018 bilançosu faaliyet kitapçığında sunulmuş.
Fakat gelir tablosu yine yok.
Sayın başkan ve değerli belediye meclis üyeleri,
Beykoz’da , oluşan zarar nedeni ile öz kaynakları eksiye düşen yani batan, sonrasında belediyeden kaynak aktarılarak öz kaynağı artıya geçirilen Beytaşın neden zarar ettiği yıllardır anlaşılamadı.
Bilançoya bakıldığında geçmiş yıl zararlarının yaklaşık 19 milyon 369 bin lira olduğu görülüyor.
Faaliyet raporunda yer aldığı şekli ile Beytaş konusu 2018 yılında da belirsizliğini koruyor. BEYTAŞ bugünde izaha muhtaç bir konudur.. Israrla Beykozludan kaçırılıyor.. Hesabı verilemiyor.
Konuşmama son vermeden ,
Beykoz’a hizmet etmiş belediye yönetimlerine, birim müdürlerine , belediye meclis üyelerine, belediye personeline ve katkı sunan herkese çok teşekkür ediyoruz.
2019 yılında hukukun tesis edildiği ve demokrasiye saygının arttığı bir yıl olması dileklerimizle hepinize teşekkür ediyoruz..”