ŞİFALI ORMAN BİTKİLERİ-39 / KIZILCIK
KIZILCIK / ( Cornus mas L.)
Prof. Dr. Rahim Anşin
Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi Dendroloji ve Doğa Koleji Ekoloji Danışmanı
Botanik özellikleri: Kışın yaprağını döken, 3–8m’ye kadar boylanabilen, dik ve sık dallı, boylu çalı ya da küçük bir ağaçtır. Yaprakları karşılıklı dizilmiş, yumurtamsı, 4–10cm, sivri uçlu, kenarları dişli ve mat yeşil renklidir. Yapraklarda 3-5 çift yan damar vardır. Yan damarlar damla ucuna yöneliktir. Çiçekler yapraklanmadan önce açılır. Sarı renkli ve şemsiyemsi küçük kurullar oluşturur. Meyve 1–1,5cm olgun halde kırmızı renkli ve yumurta şeklindedir.
Kullanım olanakları: Sert odunu nedeniyle Cornus adını almıştır. Odunundan süs eşyaları yapılır. Meyveleri malik, sitrik asitler, müsilaj, tanen, kalsiyum ve şeker içerir. Taze halde yenildiği gibi, salamura yapılabilir. Çoğunlukla marmeladı yapılır. Ateş düşürücü, damar büzücü, besleyici ve koruyucu özelliklere sahiptir.
Ayrıca park ve bahçelerde erken açan sarı renkli çiçekleri ve daha sonra koyu kırmızı meyveleri ile kullanışlı bir süs bitkisidir. Tekli, küçük gruplar halinde ya da canlı çit olarak kullanılır.
Yayılışı: Türkiye, Kafkaslar, Güneydoğu Avrupa, Kırım ve İran.
Bu yazıda verilen bilgiler, bilgilendirme amaçlı olup, bir reçete niteliği taşımaz. Yazarın ve yayınevinin bu konularda olası olumsuz vakalarda hiçbir yükümlülükleri yoktur.