Ana Sayfa Köşe Yazarları 17.10.2020 5115 Görüntüleme

ZEHİRLİ TIBBİ ORMAN BİTKİLERİMİZ-16 / Sırımağu

Sırımağu (Daphne pontica L.)

Botanik Özellikleri: Dağ defnesi de denilen sırımağu bir metre boylarında, herdem yeşil bodur bir çalıdır. Birçok gövdesi olup, genellikle küresel yapıda bir arada öbek şeklinde bulunur. Yaprakları 3-8cm parlak cilalı yeşil, deri gibi sert, sivri uçlu, dip kısmı dar kama şeklinde ve çok sıralı sarmal dizilidir. Çiçekleri sarımsı yeşil renkli, 1-3 adedi bir sap üzerinde yaprak koltuklarında oluşur.
Kullanım Olanakları: Sırımağu bitkisinin öncelikle meyveleri başta olmak üzere tüm organları son derece zehirlidir. Bu nedenle bitkinin hiçbir organı doğrudan halk ilacı olarak kullanılamaz. Bitkinin tüm organları flavanoid, kumarin, steroit ve terpenik yapıda maddeler içermektedir.

1

Diüretik, terletici, romatizmal ve diş ağrılarıni dindirici, sıtma, lösemi, ülser ve cilt hastalıklarında kullanıldıkları tıp literatürlerinde kayıtlıdır.
Genel Yayılışı: Türkiye (tüm Karadeniz Bölgesi), Balkan’lar, Bulgaristan ve Kafkasya’da doğal olarak yayılır. Genellikle Kayın, Kestane ve Doğu ladini ormanlarında bulunur.

daphne8
Bu yazıda tanıtılan Sırımağu bitkisi, metin içinde de belirtildiği gibi çok zehirli bir bitkidir. Verilen bilgiler tamamen bilgilendirme amaçlı olup, bir reçete niteliği taşımaz. Yazarın ve yayınevinin bu konularda oluşabilecek olumsuz vakalarda hiçbir yükümlülükleri yoktur.

Kavacık Mah. Fatih Sultan Mehmet Cad. Tonoğlu Plaza No: 3/4 - +90 532 387 73 79 - BEYKOZ - İSTANBUL

Tema Tasarım | AnatoliaWeb