Ana Sayfa Köşe Yazarları 30.03.2020 2451 Görüntüleme

ZEHİRLİ TIBBİ ORMAN BİTKİLERİMİZ-10/ ORMAN ASMASI

Orman Asması (Clematis vitalpa L.)

Prof. Dr. Prof. Dr. Rahim Anşin

Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi Dendroloji ve Doğa Koleji Ekoloji Danışmanı

indir (2)

Botanik Özellikleri: Akasma olarak ta bilinen orman asması odunsu yapıda, oluklu gövdeli, 15m boylarında sarılıcı bir bitkidir. Yaprakları karşılıklı dizili, bileşik tipte 5 adet yaprakçık bulunur. Yaprakçıkları yumurta ya da yürek şeklinde, kenarları derin dişli veya tam kenarlı, üst yüzü seyrek tüylü ya da tüysüzdür.  Çiçekleri yaprakların koltuklarında salkım kurullar halindedir. Güzel kokulu olan çiçeklerin sapları sık tüylü, periant yapraklar 9-11mm, krem ya da sarı renkli, dış kısmı sık tüylüdür. Çiçeklenme Haziran-Ağustos ayları arasında gerçekleşir. Çalılıklarda ve orman alanlarında, çoğunlukla Gürgen-Kestane ormanlarında ve dere kenarlarında 1-1500m yükselti aralığında yayılmaktadır.

indir (1)

Kullanım özellikleri: Özellikle yaprakları kullanılır. Klematin, klemetilol, caulosaponin, phytosterol asitleri, alkol, reçine ve stigmasterin maddeleri içermektedir. İnfüzyon, merhem, sıvı ekstre, lapa ve uçucu yağ halinde kullanılır. Ağrı kesici ve yara iyileştirici gibi olumlu etkileri vardır. Çok zehirli bir bitkidir. O nedenle yaprakları ve genç sürgünleri taze halde dahilen asla kullanılmamalıdır.

Yayılışı: Türkiye, Avrupa, Balkan’lar, Kafkasya, Kuzey İran ve Afganistan.

 33

Bu yazıda verilen bilgiler tamamen halkımızı bilgilendirme amaçlı olup, bir reçete niteliği taşımaz. Yazarın ve yayınevinin bu konularda oluşabilecek herhangi bir olumsuz vakalarda hiçbir yükümlülükleri yoktur.

 

Kavacık Mah. Fatih Sultan Mehmet Cad. Tonoğlu Plaza No: 3/4 - +90 532 387 73 79 - BEYKOZ - İSTANBUL

Tema Tasarım | AnatoliaWeb