YENEBİLEN DOĞAL BİTKİLERİMİZ-6 /Ebegümeci
Malva sylvestris L. (Ebegümeci)
Prof. Dr. Rahim Anşin
Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi Bilim Danışmanı
90-122 cm boyunda dik ya da yatık gövdeli, tek veya iki yıllık otsu bir bitkidir. Yapraklar gövdenin ucunda toplanmış, her biri dairesel şekilde birkaç lobdan oluşmakta ve 5-10cm çapındadır. Yapraklar tüylü, ışınsal damarlı ve alt yüzlerinde damarları belirgin çıkıntılıdır.
Çiçekleri iri ve gösterişli, taç yaprakları kırmızımsı mor ya da açık pembe renktedir. Çiçekleri gövde uçlarında bulunmakta, 2-4 adet salkım kurullar halindedir. Meyvesi 5-6mm çapında ve tüysüzdür.
Genç yaprakları pişirilerek sebze olarak yenilmektedir. Çayı yapılır. Gerçek bir protein ve C vitamini deposudur. Ayrıca kalsiyum ve fosfor bakımından da zengindir. Kronik boğaz ve bademcik iltihaplarını söker atar. Yine içerdiği malvidin ve malvin maddeleri ağız ve diş sağlığı için ideal bir koruyucudur.
Ebegümeci aynı zamanda yıllar boyu kullanılan bir tıbbi bitkidir. Balgam söktürücü, mide ve bağırsakları güçlendirici ve kabızlık giderici özelliklere sahiptir. Bunun yanında çeşitli alerji ve kaşıntıları önlemekte de başarı ile kullanılmaktadır.
Ebegümeci bitkisi geniş yayılışlı bir bitkidir. Türkiye, Akdeniz ülkeleri, batı Avrupa, kuzey Afrika ve Asya kıtasında yayılmaktadır. Genellikle açık alanlar, yol kenarları, tarlalar ve çayırlıklarda sıkça görülür.