Ana Sayfa Güncel, Manşetler, Siyaset 13 Eylül 2014 2621 Görüntüleme

Türkiye’nin Bitkileri Beykoz’da Korunacak

 

İstanbul’un akciğeri olan Beykoz’da “Bitkisel Biyoçeşitlilik ve Geofit Araştırma Merkezi Müdürlüğü” kuruldu. Merkezde ülkemize özgü soğanlı bitki türleriyle ilgili araştırma, geliştirme,  koruma çalışmaları yapılacak ve bünyesinde uluslararası bir eğitim merkezi kurulacak.

Türkiye’nin bitki türlerini korumak ve geliştirmek için çalışmalar yapan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Beykoz’da “Bitkisel Biyoçeşitlilik ve Geofit Araştırma Merkezi Müdürlüğü”nü kurdu.

Geofit (yumrulu ve soğanlı) bitki türlerinin korunması, geliştirilmesi ve tanıtılması için son derece önem taşıyan merkezin açılışı Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker tarafından gerçekleştirildi. Açılışa Beykoz Kaymakamı Süleyman Erdoğan ile Beykoz Belediye Başkanı Yücel Çelikbilek de katıldı.

Beykoz Fidanlığı içinde hizmet verecek olan merkezde ülkemize özgü geofit bitkiler ile bazı süs bitkileriyle ilgili araştırma, deneme ve muhafaza çalışmaları yapılacak. Merkez bünyesinde uluslararası bir eğitim merkezi de kurulacak.

Bakan Mehdi Eker: “800 Tür Geofit Beykoz’da Islah Edilecek”

Açılışta Konuşan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, tabiattan topladıkları 800 tür geofitin birer çeşidinin Beykoz’da kurulan Biyoçeşitlilik ve Geofit Araştırma Merkezi’ne getirilerek yetiştirileceğini ve ıslah edileceğini söyledi.

Bakan Eker, “Türkiye’nin stratejik değerine değer katan Türkiye’nin biyoçeşitliliğidir. Endemik bitki sadece bir coğrafyaya has, başka bir coğrafyada bulunmayan. Türkiye, biyoçeşitllik olarak üç büyük iklimin ortasında yer alması nedeniyle zengindir. Bizim kaydettiğimiz 4 bin 200 tür endemik bitki var. Biz bunları hem muhafaza altına alalım hem muhafazası kendi doğal alanında mümkün olmayanları koruma amaçlı belirli yerlere transfer edip, onların yaşayacağı alanları oluşturup orada koruyalım. Türkiye’deki endemik bitkileri ıslah edelim, bunlardan yeni çeşitler elde edelim. Bunu hem şehrin estetik değerlerine ilave değer katsın hem de ekonomik olarak daha çok gelir getirsin diye bir proje hazırladık. Türkiye geofitlerini koruma çerçevesi adı altında bir eğitim merkezi kurduk. Eski Beykoz fidanlığı olan burada da Türkiye Geofitlerini Koruma Biyoçeşitlilik Araştırma Merkezi Müdürlüğü’nün bir kısmını kurduk. Burası Yalova’daki merkezin bir parçasıdır” dedi.

Beykoz Belediye Başkanı Yücel Çelikbilek de konuyla ilgili yaptığı değerlendirmede Beykoz’un doğal dokusuyla şehrin çekim merkezi konumunda olduğunu, uluslararası nitelik taşıyan bir araştırma ve geliştirme merkezi kurulmasının ilçeye  zenginlik katacağını ifade etti.

Bitkisel Biyoçeşitlilik ve Geofit Araştırma Merkezi Müdürlüğü’nün açılışını yapan Bakan Mehdi Eker merkezin ardından Beykoz Belediye Başkanı Yücel Çelikbilek’le makamında bir süre görüştü. Başkan Yücel Çelikbilek Bakan Mehdi Eker’e ilçede yapılan çalışmalarla ilgili bilgi verdi.

Cuma Namazı’nı Serbostani Mustafa Ağa Camisi’nde kılan Bakan Mehdi Eker burada vatandaşlarla tokalaşarak sohbet etti.

Biyoçeşitlilik ve Geofit Araştırma Merkezi Müdürlüğü Merkezi’nde; 

-Türkiye geofitlerinin (yumrulu ve soğanlı bitkiler) ve bazı süs bitkilerinin deneme, demonstrasyon ve muhafaza çalışmaları,

-Geofitlerin ve süs bitkilerinin bir merkezde toplanması, tanımlanması ve değerlendirilmeleri,

-Merkezde yer alacak bitki türlerinin ulusal ve uluslararası bilim insanlarının yapacakları çalışmalarda kullanılması, biyolojik çeşitliliğin ve doğal kaynakların tanıtılması, halkın bu konuda bilinçlendirilmesi, benimsetilmesi ile çevre koruma ve sahiplenme bilincinin artırılmasına katkı sağlanması ile

-Biyolojik çeşitliliğin, İstanbul’da halka ve uluslararası ziyaretçilere açılması, böylelikle İstanbul ve ülke turizmine katkı sağlanmasına yönelik çalışmalar yapılacak. 

Tesis içerisinde bulunan restorasyonu devam eden Abraham Paşa Konağı eğitim tesisi olarak kullanılacak, burada yurt içi ve yurt dışı eğitimler düzenlenecek. Bu sayede yurt içi ve yurt dışından bilim insanlarına eğitim verilecek.

Geofit Nedir?

Toprağın altında soğana benzeyen bir depo organına sahip kardelen, siklamen, çiğdem, sümbül ve orkide gibi bitkilerdir. Halk arasında soğanlı bitkiler olarak da bilinir. Yumrulu, rizomlu ve soğanlı çok yıllık bitkilerdir.

Kaynak: Beykoz Belediyesi Basın Bürosu

Kavacık Mah. Fatih Sultan Mehmet Cad. Tonoğlu Plaza No: 3/4 - +90 532 387 73 79 - BEYKOZ - İSTANBUL

Tema Tasarım | AnatoliaWeb