Ana Sayfa Güncel, Manşetler, Siyaset 26 Ocak 2023 1223 Görüntüleme

Tatsoi’den Mizuna’ya Beykoz’da Bir Dünya Bahçesi!…

Beykoz’un Mahmut Şevket Paşa Köyü’nde 3 kuşaktır çiftçilik yapan Acar Ailesi, mor karnabahardan pembe pazıya, çikolata kokulu naneden yakut yapraklı marula dünya bahçelerinden rengârenk yeşillik ve sebzelerle sofralarda şölen yaşatıyor.

Dünyayı saran kovid salgını ve günlük hayatta sosyal medyanın yaygın kullanımıyla artık sofralardaki yemeklerin lezzeti kadar doğal malzemeleri ve görselleri de önem taşıyor, restoran ve cafeler de ziyaretçilerine daha sağlıklı ve görüntüsüyle de cazip menüler sunuyor.

beykoz_galeri873 (4)

İstanbul’un yeni kent tarımı merkezi Beykoz, doğal ve verimli arazilerinde tarımı yapılan domatesten karpuza elmadan mısıra geleneksel mevsimlik ürünlerin yanı sıra, modern sofralara hitap eden  ürünleriyle de sektörde göz dolduruyor.

Mahmut Şevket Paşa Köyü’nde 1923 yılından bu yana çiftçilik yapan Acar Ailesi, yaz aylarında ilçeye özgü mevsimlik sebze ve meyveyle sürdürdüğü üretim faaliyetlerini, kış aylarında dünya bahçelerinden bir birinden renkli, leziz ve sağlıklı yeşillikle çeşitlendiriyor.

beykoz_galeri873 (6)

Çin Kıvırcığı İlgi Görüyor  

15 dönümlük arazide kurulu 13 serada, doğal tarımla üretilen mizunadan tatsoiye, yakut yapraklı maruldan, meşe yapraklı kıvırcığa tohumu dünyanın dört bir yanından getirilen ürünlerin hasadı kış boyunca sürüyor.

Ailenin son kuşak temsilcisi Ahmet Acar:  “Araştırmalarımız ve müşterilerin talepler doğrultusunda dedelerimizden miras aldığımız tecrübeyle yeni ürünler yetiştirmeye başladık. Çin’den ve Avrupa ülkelerinden tohum getirdik. Her tohumu 1-2 yıl deniyoruz. Beykoz’a uyum sağlarsa üretimine geçiyoruz. Ürünlerimiz sağlıklı gıda ve sofralarında farklı lezzetler arayanlar tarafından büyük ilgi görüyor” diyor.

beykoz_galeri873 (5)

Dünyanın En Sağlıklı Bitkisi: Kale Lahanası

Son yıllarda dünyanın en sağlıklı yeşilliği olarak gösterilen, kanser savaşçısı “Kale Lahanası” da burada yetiştiriliyor. İngiltere menşeli bitkinin serada mor kale, kıvırcık ve palmiye kale olmak üzere 3 farklı türü üretiliyor.

Bağışıklığı güçlendirmede son derece etkili olan kale lahanasında sütten 2 kat fazla kalsiyum bulunuyor.

Yüksek miktarda K vitamini içeren bitki zihin sağlığına da olumlu etki yapıyor. Sofralarda cips ve salata olarak tüketiliyor.

beykoz_galeri873 (2)

Bu Naneler Çikolata Kokuyor!

Beykoz’da tarıma renk getiren Acar Çiftliği’nde aromatik bitkilerin yetiştirildiği özel bir alan da bulunuyor. Çikolata kokulusundan elma kokulusuna, portakal kokulusundan greyfurt kokulusuna tam 17 çeşit nane seralarda özenle yetiştiriliyor.

Anavatanları farklı nane ve kekikler, sağlıklı gıda düşkünleri kadar butik restoranların sofralarını süslüyor.

beykoz_galeri873 (3)

Beykoz Tohumu Envanteri

Bağ bahçe tutkunlarının uğrak noktası alanda yazın 20 çeşit domates, ilçeye özgü mısır, karpuz, Ayşe Kadın Fasulyesi yetiştiriliyor.

Zengin “Beykoz Tohumu” envanterine sahip aile, koruduğu tohumlarla sürdürülebilir tarıma katkıda da bulunuyor.

created by dji camera

created by dji camera

Kaynak: Beykoz Belediyesi Basın Bürosu

Kavacık Mah. Fatih Sultan Mehmet Cad. Tonoğlu Plaza No: 3/4 - +90 532 387 73 79 - BEYKOZ - İSTANBUL

Tema Tasarım | AnatoliaWeb