ŞİFALI ORMAN BİTKİLERİ /54 SANİKEL
Sanikel (Sanicula europaea L.)
Prof. Dr. Rahim Anşin
Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi Dendroloji ve Doğa Koleji Ekoloji Danışmanı
Botanik özellikleri: Deve kulağı ve yara otu gibi adlarla da bilinen sanikel rizomlu, gövdesi düz veya oluklu, 15-60cm boyunda otsu bir bitkidir. Dip yaprakları rozet şeklinde, 2-9 x 3-12cm, 3-5 loplu, lopları kama biçiminde, tam kenarlı ya da parçalı ve kenarları düzensiz dişlidir. Çiçek yaprakları üçlü, mızrak şeklinde, çoğunlukla dişli loplar 0,5-1,0cm, brahte 3-5 adet, çiçek yapraklarına benzer ama onlardan daha küçüktür. Çiçekler erselik, 2-3 adet şemsiyemsi kurullar halinde, dış kısımlarda çok sayıda erkek çiçekler yer almaktadır. Çiçeklenme zamanı Mayıs-Ağustos aylarıdır. Kapalı ormanlar ve gölgeli ekosistemlerde, özellikle Ladin ormanları altında, 1-2200m yükseltilerde arasında yetişmektedir.
Kullanım Olanakları: Kök ve yaprakları kullanılır. Saponin, musilaj, tanen ve tuz içermektedir. Damar büzücü ve öksürük giderici özellikleri vardır. Toz, infüzyon, tentür ve tıbbi şarap şeklinde kullanılır. Yaprak ve kökleri hemoroid ağrılarına karşı merhem olarak kullanılır.
Yayılışı: Türkiye, Avrupa, İngiltere, Kuzey ve Güney Afrika, Akdeniz ülkeleri, Doğu ve Batı Asya.
Bu yazıda verilen bilgiler bilgilendirme amaçlı olup, bir reçete niteliği taşımaz. Yazarın ve yayınevinin bu konularda olası olumsuz vakalarda hiçbir yükümlülükleri yoktur.