ŞİFALI ORMAN BİTKİLERİ-41 / Karabaşotu
Karabaşotu – ( Lavandula stoechas L.)
Prof. Dr. Rahim Anşin
Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi Dendroloji ve Doğa Koleji Ekoloji Danışmanı
Botanik özellikleri: 30-60cm boylarında, çok yıllık, keskin kokulu, sık dallı, yarı odunsu bir çalıdır. Biberiyeye benzer. Yaprakları şerit şeklinde, uzun, gri, ipeksi tüylü, 14cm uzunluğuna ulaşabilir. Çiçekler uzun bir sap üzerinde yoğun başak şeklinde, dik duran bir kurul oluşturur. Erguvan ya da morumsu siyah renklidir. Yaz ve sonbahar aylarında çiçeklenir.
Kullanım olanakları: Tıbbi bir bitkidir. Ağrı kesici, antiseptik, yara iyileştirici, sinir sistemini ve kalp güçlendirici ilaç yapımında kullanılmaktadır. Öksürük giderici ve balgam söktürücü özelliği vardır. Bu nedenle uzun yıllar bitkisel çay olarak halk tarafından kullanılmaktadır.
Ayrıca park ve bahçelerde, kaya bahçelerinde, çiçek tarhlarında süs bitkisi olarak ta kullanılır.
Yayılışı: Türkiye ve diğer Akdeniz ülkeleri. Ülkemizde Akdeniz ve Ege sahillerinde maki florası içinde doğal olarak yayılır. Ayrıca şifalı özelliğinden dolayı uzun yıllar kültürü yapılmaktadır.
Bu yazıda verilen bilgiler, bilgilendirme amaçlı olup, bir reçete niteliği taşımaz. Yazarın ve yayınevinin bu konularda olası olumsuz vakalarda hiçbir yükümlülükleri yoktur.