Ana Sayfa Köşe Yazarları 11.01.2019 2269 Görüntüleme

ŞİFALI ORMAN BİTKİLERİ-36 / SAKIZ AĞACI

ŞİFALI ORMAN BİTKİLERİ-36 / SAKIZ AĞACI (Pistacia lentiscus L.)

Prof. Dr. Rahim Anşin

Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi Dendroloji ve Doğa Koleji Ekoloji Danışmanı

Botanik özellikleri: Çoğunlukla 1-3m boylarında, sık ve yaygın dallı, herdem yeşil bir çalı, bazen de 5-6m boylanabilen kısa boylu yaygın tepeli bir ağaçtır.  Genç sürgünleri tüysüz, kahverengi-kırmızı renktedir. Yaprakları tüysü, 3–6 çift yaprakçık vardır. Yaprakçıklar eliptik, deri gibi sert, yumurtamsı ve tam kenarlıdır. Çiçekler dik duran salkım kurullar halinde ve koyu kırmızı renktedir. İlkbaharda çiçeklenir. Meyve çekirdekli sulu, 8mm yuvarlak ve kırmızımsı siyah renklidir.

images

Kullanım olanakları: Gövde ve dalları çizilerek, önemli bir ürün olan sakız elde edilir. Bu madde muhallebi, dondurma ve ciklet yapımında, ayrıca parfümeri sanayinde kullanılır. En bol üretim bitkinin adını aldığı Sakız adasında elde edilir. Ayrıca İzmir Çeşme’de de sakız üretimi yapılmaktadır. Öte yandan park ve bahçelerde de süs bitkisi olarak tekli, gruplar halinde, canlı çit oluşumunda ve sahil kenarı düzenlemelerinde başarı ile kullanılmaktadır.

Yayılışı: Türkiye’nin Akdeniz ve Ege sahilleri, Yunanistan, Adalar, İtalya ve diğer Akdeniz ülkeleri. Özellikle sert yapraklı kurakçıl karakterli maki bitki örtüsünün tipik bir bitkisidir.

indir

Bu yazıda verilen bilgiler bilgilendirme amaçlı olup, bir reçete niteliği taşımaz. Yazarın ve yayınevinin bu konularda olası olumsuz vakalarda hiçbir yükümlülükleri yoktur.

İlginizi çekebilir

19 MAYIS VE OSMAN AĞA

19 MAYIS VE OSMAN AĞA

Kavacık Mah. Fatih Sultan Mehmet Cad. Tonoğlu Plaza No: 3/4 - +90 532 387 73 79 - BEYKOZ - İSTANBUL

Tema Tasarım | AnatoliaWeb