ŞİFALI ORMAN BİTKİLERİ-31/ Funda
Funda – (Erica arborea L.)
Prof. Dr. Rahim Anşin
Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi Dendroloji ve Doğa Kolejleri Ekoloji Danışmanı
Botanik özellikleri: Püren ve süpürge çalısı gibi adlarla da bilinen funda, Çoğunlukla çalı, bazen de küçük bir ağaç halinde, herdem yeşil odunsu bir bitkidir. Yapraklar iğne yaprak gibi 3–7 mm, sürgünlere 3-4’lü çevrel dizilmiştir. Çiçekler beyaz ve kokulu, zengin kurullar halindedir.
Kullanım olanakları: Odunu kırmızı kahverengi olup, dünyaca ünlü Bruyere pipoları yapımında kullanılır. Çünkü odununda bolca silis asidi olup, yanmaya karşı dayanıklıdır. Çiçek ve yaprakları ericolin, arbutin glikozitleri, tanen, uçucu yağ ve şeker içerir. Tıpta ve eczacılıkta idrar yolu ve böbrek hastalıklarında müdrir olarak kullanılır. Aynı zamanda çiçek ve yaprakları infüzyon ve dekoksiyon halinde taze olarak bitkisel çay halinde içilebilir. Yalnız bu bağlamda aşırıya kaçmamak gerekir. Çünkü ericolin maddesi aşırı dozda zehir etkisi yapmaktadır.
Öte yandan herdem yeşil iğne yaprakları, sık sürgünleri ve yoğun beyaz çiçekleri ile peyzaj mimarlığında kaya ve taş bahçelerinin popüler süs bitkisidir.
Yayılışı: Türkiye, Akdeniz, Etopya ve Batı Kafkasya’da yayılır. Ülkemizde geniş bir yayılışa sahiptir. Akdeniz, Ege, Marmara ve Karadeniz bölgeleri sahil kesimlerinde maki ve pseudomaki bitki örtüsünün tipik bir bireyidir. Ayrıca kızılçam ormanları altında ve Karadeniz bölgesinde kayın ve meşe ormanları açıklıklarında bulunur.
Bu yazıda verilen bilgiler bilgilendirme amaçlı olup, bir reçete niteliği taşımaz. Yazarın ve yayınevinin bu konularda oluşabilecek herhangi bir olumsuz vakalarda hiçbir yükümlülükleri yoktur.