ŞİFALI ORMAN BİTKİLERİ-25 / Ayı üzümü (Vaccinium myrtillus L.)
30-60cm, kışın yapraklarını döken bodur, sürünücü ve rizomlu bir çalıdır. Çok sayıda gövdesi vardır. Sürgünleri belirgin şekilde köşeli, yeşil ve tüysüzdür.
Yaprakları kısa saplı, 1-3cm, yumurta veya eliptik, açık yeşil, kenarları dişli, alt yüzünde orta damar belirgin şekilde çıkıntılıdır. Çiçekler erselik, tekli, 5 parçalı olup, taç yaprak beyaz ya da pembe renklidir. Meyve üzümsü, 8 mm çapında, olgunlaşınca koyu mavi renkli ve üzeri parlak mumumsu bir tabaka ile kaplıdır.
Asitli topraklarda, Rhododendron, Juniperus ve Pinus sylvestris ormanlarında, turbalık alanlarda ve alpin kesimlerde 1300-2700 arasında yayılır.
Meyve ve yapraklarından yararlanılır. Meyvesi tanen, şeker, inositol, pektin, karotin ve myrtillin, yaprakları ise tanen, arbutin, erikolin, myrtillin, reçine ve müsilaj içerir
Astringent ve ishale karşı kullanılır. Meyvesinden reçel, marmelat ve meyve suyu üretilir. Yaprak ve meyveleri kurutularak çay şeklinde içilebilir. Yapraklardan elde edilen distile su göz temizliğinde kullanılır.
Güçlü bir antiseptiktir. Ayrıca %5’lik infüzyonu şeker hastalığının tedavisinde kullanılır.
Kardeş tür olan Vaccinium arctostaphylos yaprakları kurutularak Trabzon çayı veya Sapanca çayı adıyla içilmektedir.