SEPTİK ŞOK
Septik şok tıbbi bir kelime olduğu için bileniniz pek yoktur diye düşünüyorum. Tıbbi adıyla Sepsis yani Septik şok bir enfeksiyonun sonucudur ve vücutta ciddi değişikliklere neden olup çok tehlikeli ve potansiyel olarak yaşamı tehdit edici olabilir.
Sepsis şok öncesinde üç aşama tespit edilmiş. İlki enfeksiyonun kan dolaşımına ulaştığı ve vücutta iltihaplanmaya neden olduğu zaman. İkinci safhada ise vücudun kalp böbrekler ve beyin gibi hayatı organların işlevini bozduğu şiddetli sepsis safhası olup son safhada ise septik şok sonucunda kan basıncında solunum ve kalp yetmezliğine, felce ve ölüme kadar gidebilecek ağır bir süreç yasamanızdır.
Sepsis’in erken belirtileri ise 38’den yüksek ateş, düşük vücut ısısı ile dakikada 20’den fazla derin derin nefes alışıdır.
Septik şok ciddi bir durumdur ve vakaların % 50’den fazlası ölümle sonuçlanacaktır. Septik hayatta kalma şansınız, enfeksiyonun kaynağına, kaç organın etkilendiğine ve ilk semptomları yaşamaya başladıktan sonra ne kadar sürede tedavi göreceğinize bağlı olacaktır.
Anlayacağınız sepsis’e aslında kan zehirlenmesi’de diyebiliriz. Vücudun herhangi bir yerinde, akciğer enfeksiyonu veya deri üstündeki bir yarada bakteriyel bir enfeksiyon oluşması sonucu kan dolaşımına girdiğinde ortaya çıkar. Bu tehlikeli bir durumdur çünkü bakteriler ve toksinler kan dolaşımı ile tüm vücudunuza taşınabilir. Kan zehirlenmesi kısa sürede tedavi edilmezse öldürücüdür.
Allah’tan sadece bu yolla kan zehirlenmesi oluyor. Birde düşünsenize kanı bozuk olanlardan alınan kanın kan zehirlenmesine yol açtığını. Bununla ilgili bilimsel bir veri yok. Ya da biz bilmiyoruz. Ama bilimsel olarak bilinen başta hepatit virüsleri ve HIV olmak üzere, bakteriyel, viral, parazitik ve fungal birçok enfeksiyon etkeninin kan nakli ile bulaşabildiği bilinmektedir.
Viral enfeksiyon dedikleri ise virüslerin neden olduğu bütün hastalıklar olarak sayılabilir. Kızamık, kızamıkçık, soğuk algınlığı, suçiçeği, uçuk, siğil, hepatit, alt ve üst solunum yolu enfeksiyonları HIV, çocuk felci, HPV ve kuduz viral enfeksiyonlar içerisinde sayılabilmektedir.
Fungal enfeksiyonlar ise daha çok mantar yollu enfeksiyonları kapsamaktadır. Deri hastalıklarının çok büyük bir kısmını oluşturan mantar hastalıkları, genellikle saç, tırnak ve deri gibi keratinize doku türlerinde görülmekle birlikte lenf bezleri, vajina ve hatta dil gibi farklı bölgelerde de enfeksiyona yol açabilir.
İşte bu tür hastalıkları vücudunda barındıranlarca yapılan kan bağışı neticesinde bizde bu tür hastalıklara bir yerde hoşgeldin demiş oluyoruz.
Kızılay tarafından bağış olarak alınan bütün kanlar testten geçer. Testlerin sonuçları negatif ise size herhangi bir bildirim yapılmaz.
Test sonuçlarında pozitiflik olursa, ek olarak doğrulama testleri yapılır. Doğrulama testinin de pozitif olması durumunda, doktorla yüz yüze görüşerek bilgilendirilmeniz amacıyla kan bağışı merkezine davet edilirsiniz. Görüşmeden sonra da danışmanlık hizmeti alacağınız, takip ve tedavinizin yapılacağı ilgili sağlık kuruluşuna yönlendirilirsiniz. Bu işlemlerin tümü kan bağışçısının özel hayatına saygıdan dolayı “gizlilik” çerçevesinde yürütülür.
Aslında şanslı da sayılırız. Suç örgütüne mensup ya da uyuşturucu taciri, sapık, terörist, karısını sevgilisini katleden cani, dolandırıcı, vatan haini birinin kanının bağış yapıldığında bu tür suça mehili olan genlerin kan yoluyla bulaştığına dair bilimsel bir veri yok. Yoksa nasıl bir toplum olurduk hiç tahmin edemiyorum.
Yaklaşık 1000 suçlunun DNA profilleri üzerinde yapılan araştırmalardan sonra şiddet suçuna karışmayla alakalı iki gen açığa çıkarıldı. Fakat tabii ki bu iki gen kombinasyonuna sahip insanların hepsi suça karışmıyor ama yine de suça meyilli olduğuna dair güçlü bir bulgu olduğunu da göz ardı edemeyiz.
Zaten şiddetin bu kadar tavan yaptığı, insanların karısını kızını tavuk boğazlar gibi boğazladığı, cinsel suçların ve beraberinde mağdurun katilinin tavan yaptığı, hayvanlara akla hayale gelmeyecek şiddet uygulandığını düşündüğümde yine de kendime “ acaba” sorusunu sormadan da edemiyorum.
Kaynakça: Sepsis ile ilgili olarak kaynakça olarak Vikipedi ‘ den yararlanılmıştır.