Ana Sayfa Güncel, Manşetler, Siyaset 6 Ekim 2022 938 Görüntüleme

Sataloğlu: “Bütçeye Ret Oyu Vereceğiz” !…

CHP Beykoz ve İBB Meclis Üyesi Cemal Sataloğlu, Ekim ayı Beykoz Belediye Meclisi’nde gerçekleştirdiği konuşmasını ilçe yerel basını ile paylaştı, Sataloğlu’nun konuşmasını orijinal haliyle okuyucularımıza aktarıyoruz.

Sayın başkan, değerli belediye meclis üyeleri, sevgili Beykozlular, ve değerli basın mensupları, 

2023 yılı Beykoz belediyesi bütçesi hakkında Cumhuriyet Halk Partisi grubu adına görüşlerimizi dile getirmek üzere söz almış bulunmaktayım .Öncelikle hepinizi saygıyla ve sevgiyle selamlıyorum.

Değerli Meclis üyesi arkadaşıma sunumları için teşekkür ediyorum öncelikle.2 milyara yaklaşan bir bütçe yaptınız.1 milyar 988 milyon 140 bin liralık bütçe yaptınız.  bugün burada siyasi anlayış olarak 19. bütçe sunumunu  yapıyorsunuz ,biz bu verileri çok dinledik, bizden öncekilerde çok dinledi  bunları  bu kürsülerden. Güzel renkli sunumlar ile olmadı bu işler, olmadı olmuyor da.Hadi bu sefer yapacağız bu sefer olacak dediğiniz, sorunları çözeceğiz dediğiniz 19.bütçeyi   yapıyorsunuz. Bakın niyet ediyorsunuz bunu inkar edemem doğru. Burada rakamları söylerken hep niyet ediyorsunuz   ortaya çıkan yeterlimi  süreye ve paraya rağmen değil elbette.

unnamed

Değerli meclis üyeleri,şu hususu özellikle belirtmek istiyorum. Bütçe yapıcıların en zorlandığı dönemleri yaşıyoruz. Ekonomi sürüklenip  gidiyor. Nereye gittiğini bilende yok. Maliyetlerin nasıl nereye gideceği bilinmiyor. Bakın Beykoz olarak 2.ek bütçeyi yaptı idare ,çevre ilçelerde de  2.ek bütçeler yapıldı. Döviz kurunun yükselmesi, maliyetlerin artması en büyük etken bunlar. Ekonominin iyi  yönetilememesini  vatandaş sokakta ,evinde hissederken , kamu idareleride bütçe uygulamalarında derinden hissedebiliyor bu çaresizliği.Mayıs ayında tek imza  ile  cumhurbaşkanlığı kararnamesi yayınlandı bir gecede hatırlayın,kamu idarelerin yapmış olduğu ihalelerde ek fiyat farkı ,maliyet farkının idarelerce karşılanması veya yüklenicinin işi bırakabileceği konusunda ,bütün bunlar idareleri zora soktu.Ek bütçe yapma gereksinimi hissetti kurumlar .Bu yapılan 2023 yılı bütçesinin akibeti nasıl olacak belli değil bekleyip göreceğiz.    2022 yılı için 2022 yılından bahsediyorum  2.ek bütçe ile yaklaşık toplam 1 milyar 281 milyon liralara   çıktı.  2022 yılının ilk yarısında  gelir gider farkı gerçekleşen tutarlar üzerinden söylüyorum yani bütçe açığı 95 milyon lira idi,    fakat 2.ek bütçe ile bu tutar daha da artacak.   Çünkü millette vergisini ödeyecek   para yok.  Açık var.Nasıl kapatılacak bu açık.Örneğin  sadece bir tanesini söylüyorum Cumhuriyet köyünde kullanılan park ,hali hazırda park olan yerin  satılması planlanıyor, onun geliri ile açık kapatılacak. Diğer taşınmazlar satılacak işte idarenin acelesinin nedeni bu işte. Yok biz yetki aldık satma anlamına gelmez bunu satmayacağız diyorsunuz ya geçin bunları siz geçin  bunu.  Gider gelirden fazla para bitti ne olacak ya borçlanacaksınız ya da malı mülkü satacaksınız varmı başka bir yolu.Borçlanmanında bir sınırı var kanunda ne yapacaksınız satış yapacaksınız.Bu kadar net olay.

Gider ile gelirinizi kontrol altında tutup planlı bir biçimde yılı geçirmektir hedeflenen. Tabiki olağanüstü dönemler  geçiriyoruz bütçeler 2022 yılında neredeyse sıfırlandı ek bütçeler gelip geçti.Yıl sonu gerçekleşme oranları falan tek başına bütçe uygulamalarındaki başarıyı elbette göstermez. Gelirin doğru planlaması ve  harcanması halkın müşterek ihtiyaçlarını giderme noktasında maksimum fayda sağlanıp sağlanmadığı önemlidir. Bu hususun tek ölçütü var  yıllardan beri süregelen artık kronikleşmiş sorunların orta yerde durup durmadığıdır. Bütçenin verimli kullanılıp kullanılmadığı daha da bir önem kazandı.Sorunlar orta yerde duruyormu  durmakla kalmamış yeni sorunlar eklenmiş üstelik.Beykoz’da sorunlar üstüne eklene eklene arttı. Bu başarı sizin.Yıllardan beri devam eden sorunların çözümü noktasında bunca yıl   iktidarda olmanıza rağmen tekrar söylüyorum 20 yıl iktidarda olmanıza rağmen hala kronikleşen sorunların çözümü için yapacağız, çözeceğiz gibi vaat içeren cümleler kuruyorsunuz.Bu zamana kadar çözemediniz. Sayın başkan siz ve yönetiminiz  3,5 yıldır buradasınız   .Ama iktidarda olan siyasi anlayışınız yeni değil sizler devamısınız bu siyasi anlayışın.

Yerel yönetimler için verimlilik, az kaynakla doğru ihtiyaçların karşılanmasıdır.

Gelirlerinin artırılması çok kolay değil   bu konu sadece belediye yönetiminin ve meclisin alacağı kararlar ile çözülemez elbette ,  fakat  fakat   kamu harcamalarının etkin ve verimli kullanılması ile ilgili yönetim anlayışı idarenin yetkisindedir. Kendiliğinden gelir yaratamaz bu kurum fakat milletin parasını daha verimli kullanabilirsiniz .Bunun nasıl yapılacağı bellidir.Fayda-maliyet ve verimlilik gibi çeşitli analiz teknikleri kamu harcamalarının etkin ve verimli kullanılıp kullanılmadığının belirlenmesini çok önemlidir.

Toplamda milyarlarca liralık bütçeler yapıldı burada. Beykoz Belediyesi’nin bütçesi İstanbul içinde yükseklik bakımında sıralamanın başlarında neredeyse.Bunca yıl iktidarda olmanıza rağmen konuştuğunuz birkaç  park ve bahçe çalışması sadece ve birkaç bina ve zaten var olan plajda yapılan  düzenlemeler var. Beykoz’a vizyon katamadınız.Beykoz gibi tarih kokan bir bölgeyi dahi değerlendiremediniz. Çekim merkezi yapamadınız.Harcanan paraların büyüklüğüne 20 yıldır harcanan milyarlara bir bakıp, sonrasında  dönüp iktidarda olunan süreye bakıldığında  ve en sonunda ortada   yapılan işe bakıldığında kaybolan yılların olduğu görülüyor. Beykoz’un bir talihsizliğidir bu aslında.     

2018 yılı bilançosuna göre kasada 414 milyon lira bankada nakit vardı.  2019 yılında gerçekleşen gelir 384 milyon 702 bin lira, 2020 yılında gerçekleşen gelir 294 milyon 972 bin lira, 2021 yılında gerçekleşen gelir 454 milyon lira  ,2022 yılının ilk 6 ayında gelir ise 259 milyon lira.

Şimdi tekrarlıyorum alt alta toplayalım ;  2018 yılı sonunda 414 milyon bankada var ,2019’da 384 milyon,2020 yılında 294 milyon,2021 yılında 454 milyon 2022 yılının ilk yarısında 259 milyon lira gelir elde edilmiş.Toplamda yaklaşık 1 milyar 805 milyon lira kasaya girdi.Belediyenin kasasına giren para bu.Harcanan yerleri hepimiz görüyoruz. Neticede bugün ne kadar para var kaç lira para var kasada.Nereye gitti paralar.Çöp toplama,park bahçe ve birkaç bina dışında üstelik bu da sadece 3,5 yılllık kasaya giren para.Daha geçmişide var bu hesabın.Önce buradan bir izah etmeye başlamanız lazım.Hesap kitabı.Nerede bu paralar.Beykoz’da kimsenin göremediği görünmez yatırımlarmı yaptınız.

Bütçe planlamasında dikkat çekici bazı verileri kısaca paylaşmak istiyorum.

Temsil ve tanıtma gideri için bütçelenen tutar yaklaşık 51 milyon lira,Yatırım gideri için bütçelenen tutar 342 milyon lira bu bütçenin  sadece %17’si.İdare 2023 yılında bütçenin sadece %17 ‘lik kısmını yatırıma ayırmış.Sermaye gideri yani yatırım gideri bütçenin sadece ve sadece %17’si.

Araç kiralama için  yaklaşık 134 milyon ayıran idare ilçe genelinde yol bakım ve onarımların yapılması için 110 milyon bütçelemiş.Araç sevgisi devam ediyor idarenin.

Gıda giyim eşya temizlik malzemesi ve et yardımı olarak bütçelenen tutar 37 milyon lira sadece ve  sadece bütçenin sadece %2 ‘si.

Park yeşil alan çalışması  olarak 81 milyon lira olarak bütçelenen park ve bahçeler müdürlüğünün bütçesi toplamda 115 milyon lira.

Kültür ve sosyal işleri müdürlüğünün faaliyetleri hakkında bir şeyler söylemek istiyorum.Bu müdürlük ayrıntısına  girmeyeceğim konunun ,kısaca açık hava etkinlikleri için imzalanan sözleşme tutarı toplam yaklaşık 21 milyon lira  artı KDV üstelik şu hususta önemli   iş artışı kısmıda hariç hizmet alımı  yapmış 2022 ‘de bu müdürlüğün 2023 yılı bütçesi ise 70 milyon lira  bu yıldan pek farkı olmayacağı görülüyor.

Özel kalem müdürlüğü 9 milyon 500 bin lira,Gençlik ve spor hizmetleri müdürlüğü 18 milyon lira olarak bütçelenmiş olmasına karşın lokomotif bir müdürlük olmasına rağmen fen işleri müdürlüğü 238 milyon olarak bütçelenmiştir.

Tarımsal hizmetler müdürlüğü bütçesine gerekli özen gösterilmelidir.2023 bütçesi bu müdürlüğün 9 milyon lira . Tarım çok önemli tarım memleket için çok önemli.Beykoz’un verimli tarım alanları var.Değerlendirilmeli daha fazla değerlendirilmeli .Eksikleri olsada yapılan çalışmalar var elbette ama bu çalışmalar genişletilmelidir.Yanlış yapılan işlerden dersler çıkarılmalıdır.Bakın dikkat edin lütfen bu husus çok önemli tekrar ediyorum.Tarım çok önemli çiftçiye destek, beykoz ekonomisine destek anlamınada geliyor elbette bu.Gelecek kuşaklara bırakılan her kalıcı eser için gelmiş geçmiş ve yönetimde olan her yöneticiye teşekkür ediyoruz.Beykoz’da tarımın varlığını,toprağın önemini ,çiftçilerin değerini,hayvancılığın önemini aslında sadece Beykoz’a değil tüm ülkeye hatırlattığı için İBB başkanımız sayın Ekrem İmamoğlu’na teşekkür ediyoruz.Tarımı destekleyelim ,çiftçiyi destekleyelim buna hiç kimsenin itirazı olamaz elbette  ama eksik yapılan şu hususda var çiftçilerimiz ürünlerini son tüketiciye ulaştırmada yaşadığı sıkıntıyı giderecek çalışmalar yapılmalıdır.İlçenin bir ucunda yaptığınız köy pazarı yerleşkesi bu sorunu çözmüyor çözemiyor. İlçenin daha merkezi bir yerine bu hizmet için alt yapı oluşturulmalıdır.    ilçemize ait bazı verileri paylaşmak istiyorum , İTO   verilerine göre   İş yerlerinin sektörlere göre dağılımına bakıldığında İstanbul geneli ile oranladığımızda Beykoz’un İstanbul geneli içindeki payı  Tarımda %3,7,Madencilik alanında %2,4,sanayide %0,8 hizmet sektöründeki payı ise %1,4 dür. Tarımın ve hizmet sektörünün oranı gerçekten çok düşük.Geniş ve verimli tarım alanları olmasına rağmen ve en uzun sahil şeridine sahip bir ilçe olmamamıza rağmen maalesef realite bu. Beykoz’da iş gücünün sektörlere göre dağılımına  bakıldığında Hizmet sektörünün %89,1 gibi orana ulaştığını görüyoruz..Gelir dağılımı olarak  ilçe fotoğrafındaki  dağılımına bakıldığında sadece belirli bir bölgede yoğunlaşmasının olduğu görülmektedir.Bunun  önüne geçilmelidir.İlçe haritasında gelir düzeyinin yüksekliği ilçe geneline yayılmalıdır.

İdarenin yeni yönetim ile yapmış olduğu 2019 yılı bütçesi 544 milyon,2020 yılı 696 milyon ,2021 yılı 698 milyon ve 2022 bütçesi ek bütçe ile toplam 1 milyar 281 milyon lira  .2023 bütçeniz ise 1 milyar 988 milyon liradır.

Yüksek bütçeler yapmak başarı değildir. Şişirilmiş bütçeler yapmak hiç başarı değildir.  Yeni yönetim olarak geldiğinizde 2b gelirlerinden gelen paralar vardı kasada .Kasadaki milyonlar daha 3,5 yılda eridi gitti bitti.

Sayın başkan sizin yeni yönetiminizle yaptığınız,geçmiş akp iktidarlarınıda adeta yok sayarak dediğiniz , hani 5 yılda  15 yıllık hizmet iddiasında bulunduğunuz  yönetiminizin 4.bütçesi bu bütçeniz.Açın bakın 20 yıl önce hangi sorunlar konuşuluyorsa şimdide Beykoz için aynı sorunlar konuşuluyor. Sadece algı çalışması yapıyorsunuz.  Beykozlu size 23 Haziran’da   sinyalini verdi  .Beykozlu hemşerilerimizin cevabını ilk seçimde daha net  göreceksiniz az kaldı.

Yeni yönetim Beykoz’u biraz gezip gördükten  sonra  bisiklet diye diye 3,5 yılı bitirdi . Belediyenin önündeki bisiklet sayacıda vardı   nereye gitti bilmiyorum   ,   Beykozlunun asıl sorunu bu değildi     sonrasında yıkımlar geldi devam ediyorda.Önünüze geleni yıkıyorsunuz.Beykoz’un her yerinde sabaha karşı yıkım haberleri geliyor. Geçen yıllarda kaçak yapıldığı için  ceza kesilen dereseki yolu üstündeki okula ait eklentileri gösterdiğimizde herkese adil olun dedik.  Vatandaşın evini başına geçirdiniz.Bunlar yapılırken izin veren göz yuman siz değilmiydiniz.Milletin evine sabaha karşı uyuşturucu narko evi gibi baskınlar yaparak evlerini yıktınız. Kaynarca’da köy girişinde meydandaki kahveyi yıktınız sonra ne mi oldu millet üzerinde oturacak duvar dibi arıyor yollarda. Mahmut şevket paşa  mahallesinde, örnekköyde veya paşamandıra’da yapılan ve müdahale edilmeyen özel   yerler daha var  başka yerlerde de ormanın içinde yapılanları  neden  görmüyorsunuz.Zabıtanız var gidin bakın.Sayın başkan   kanunu neden eşit ve adil biçimde uygulamıyorsunuz kaçak yapı ayrımını neden yapıyorsunuz. Zabıtanız var ,müdürlüğünüz var neden kanunu eşit uygulamıyorsunuz.

timthumb (1)

Hizmet politikanızdan Ümraniyeli komşularımız   memnun sayın başkan ,    Ümraniyeli komşularımız memnun.Ümraniyenin karmaşasından kaçıp geleceğimiz bir yer yapıldı üstelik çok da yakın ilçe merkezine  diyorlar.Kim diyor komşu ilçemizde yaşayanlar diyor.
Biz ,nikah salonunu gidip Beykoz dışına ümraniye’ye yaptınız diye yıllarca  eleştirirken siz gittiniz gelir gelmez Beykoz’un bütçesinin büyük bir bölümünü Beykozludan ziyade Ümraniyeli   komşularımızın yararlanabileceği hizmetler  için harcadınız.Ümraniyeli komşularımız bu hizmetten çok memnunlar. Tokatköy’den,paşabahçe’den ,İncirköy’den Çamlıbahçeden vatandaşın   hekimbaşına  piknik yapmaya veya spor yapmaya gitmesini bekliyorsunuz.Hatırlayın oradaki nikah salonu  uzakta olduğu için Beykoz’un dışında diye yıllardır bu kürsülerden dile getirildi    şikayetler ve  talepler olduğu için ayrıca kavacıktaki nikah salonunuda açan siz değilmisiniz.Yapın  Beykoza yapın yatırımları. Beykozlu misafirperverdir,bonkördür ,cebindekini ihtiyacı olan komşusuna  verir dedik demesine de  siz bunu yanlış anladınız ve yorumladınız. Gittiniz bizim Bütçeyi Beykoz dışında kullandınız. Ümraniye belediyesi bütçesinede dolaylıda olsa  bir şekilde  katkı sundunuz onlarda elbette memnun olacaklardır.Parasını biz verdik ama yapılan hizmetten Beykozlu yararlanamıyor bizden uzak.

Beykoz çayırı için Başbakanlık toplu konut idaresi ihaleye çıktı teklifler alındı değerlendirme aşamasında 1 yıl 1 ay 5 gün sürecek işin süresi var.İhale dosyasındaki verilere göre Konvansiyonel Kalıp Sistemiyle Yapılacak Olan 2.207,91 m² İnşaat Alanına Sahip Sosyal Donatılar ve 104.557,01 m² Alanda Millet Bahçesi Genel Altyapı İşleri ve Rekreasyon Alanları Yapımı İşi yazıyor   ne yapılacağı ortaya ne çıkacağı belli değil çünkü ısrarla gizliyorsunuz.   Çayırın bir ucundaki  molozların fotoğraflarını veya çayırın ortasındaki sahnenin paslanmış demirin fotoğraflarını büyütüp büyük büyük fotolarla algı yapmaya çalıştınız.Ya allah aşkına sürekli sahada olan göz bebeği bir müdürlüğünüz olan park bahçeler ile birkaç dokunuşla burayı daha kullanışlı hale neden getirmiyorsunuz. Bu inat neden.Neden Beykozlu ile inada giriyorsunuz.Anlaşılır değil. Ortada ne proje ne plan falan yok şöyle yapacağız böyle yapacağızdan başka bir şey yok.Beykoz’un başına daha ne getireceğiniz belli değil.Sizin yönetiminizle Beykoz’un başına daha ne gelecek gerçekten belli değil. Yıkarım yaparımdan başka bir şey yok.  Milyonlar harcanarak yapılacak ,bu projenin Beykoz’un hangi sorununu çözecek hep beraber görelim.Millet bahçesi yapacaksınızda Beykoz’da hangi sorun çözülecek millet görsün. Beykoz’da farklı mahallelerde önce göz yumup sonra yıktıklarınızı görünce bu projede aklımıza yine göz yaşı,acılı analar babalar,ağlayan çocuklar ,yaşlılarımız ve hastalarımız geliyor.

Bu bütçenin belli bir bölümünüde olsa halka sorarak taleplerini ihtiyaçlarını dinleyerek oluşturalım diye daha geçen yıl dile getirmiştim. Katılımcı bütçe yapmak öyle maliyetli bir konuda değil mahallerde toplantılar yaparsınız halkın istediği talep ettiği konu başlıkları toparlarsınız ,süzgeçten geçirip bütçenin bir kısmını halkın talep ettiği işleri yaparsınız bütçeye koyarsınız bu kadar. Burada bütün mesele halk ile buluşma dinleme ,elbette sizde haklısınız bunca yıldır halka sormamışsınız hep vaatler vermişsiniz ortada bir şey yok bunu yapamıyorsunuz. Katılımcı bütçe çalışması ile burada şehri yönetme anlayışı farkı  ortaya çıkıyor, bir taraf halk ile birlikte yönetelim diğer taraf sadece ben karar veririm diyor.Bu senede olmadı katılımcı bütçe uygulamalarını umarım 2024 yılı bütçesi için yaparsınız.Bakın her şeyden önce yapmanız gereken ilk iş, belediye sınırları içerisinde bir sosyal doku haritasının çıkartılmasıdır. Yani belediye, sınırları  içerisinde  yaşayan   halkın  gelir   durumu,  kültürel  donanımı,   eğitim  durumu vb. bilgi toplama ve araştırma teknikleri  ile  temin  edilmelidir.  Bu  sayede  elde  edilen  bilgiler  doğrultusunda  nerede,  hangi kitlenin, neye, ne kadar ihtiyaç duyduğu konusunda daha güvenilir bilgiler elde edilecektir.

Beykoz’da Hastane sorunu var.21.yüzyılda.Beykoz’da hastane sorunu var.İstanbul’un gözbebeği eşi benzeri olmayan Beykoz’da hastane sorunu var.Merkezi iktidar sizde..Yerel idare neredeyse çeyrek yüzyıldır  sizde.Beykoz’da hastane sorunu var ama.2 tane hastaneyi iyileştirecek hiçbir adım atılmazken biz hastane yapacağız şuraya buraya yapacağız deyip boy boy fotoğraflar verdiniz.Yapın onuda yapın ama mevcut hastaneler içinde bir şeyler yapın sayın başkan .Sağlıktan açılmışken aklıma başka bir konuda geliyor.Beykoz’un en büyük mahallelerinden biri olan Kavacıkta aile sağlık merkezi yıkıldı.Sayın Bakan dahi söz verdi izledik basından.Sizler destek olacağız dediniz ama yıllar geçti bu konuyu ,bu konuyu dahi çözemediniz.

Uyuşturucu sorunu var Beykoz’da. Çözülemedi.Yapılan çalışmalar var elbette. Bu konuda adım atan herkese öncelikle müteşekkiriz. Gençlerimizi bu beladan kurtaracak önlemler artırılmalıdır. Kurumlar arası eşgüdüm iletişim bu konu için daha da fazla artırılmalıdır.Spor kulüplerine    daha fazla destek olunmalıydıki  gençler spor ile ilgilensin,kütüphane sayısını artırmalıydınız ,gençleri kültür ve sanata teşvik için projeler üretmeliydiniz   yapmadınız yapamadınız. İlçenin en uç kesimlerinde ,sahil kenarlarında, parklarda,Beykoz’un ormanlarında buldukları her ıssız alanda bu illeti kullanan ve bu beladan kurtulamayan gençlerimize ve ailelerine destek olmalıyız. Beykoz’un önünde orta yerde büyük bir sorun olarak duruyor bu konu.

timthumb

Sosyal yardımlar en önemli konu bu dönemde elbette,

Ekonomide büyük başarısızlıklar var.Şundan  oldu bu gerekçe ile  oldu  günlük yaşamda bizzat hepimizin yaşadığı durum şu ,  pazardaki marketteki ürünlerin fiyat değişimlerini artık takip edemeyecek duruma geldik.Bu hayatın bir gerçeği.Saatlik değişiyor fiyatlar  neredeyse   sınırlı sayıdaki kooperatife ait marketlerde yapılan indirimlerle ekonomik refah sağlayacağını iddia eden  bir siyasi ekonomik anlayış maalesef ki maalesef ülkeyi yönetiyor. Hissetmeyebilirsiniz belki bilemiyorum ,burada hissetmeyen meclis üyesi arkadaşım varmı onu da bilemiyorum .Beykozlu ekonomik olarak zor durumda   artık  esnaf iş yapamıyor,gençler iş bulamıyor bunu çok iyi biliyoruz. Beykozlunun ekonomisine katkı sunacak projeleri artırmalısınız, tekrar ediyorum tarımda yapmaya çalışıyorsunuz fakat çok yetersiz bunlar,başka ilçelerden Beykoz’a gelen misafir sayısını artıracak projeler yapın ,çoğaltılabilir bu seçenekler. Bakın dikkat edin lütfen millet sofrası adını verdiğiniz bir hizmet binasını yaptınız.Milyonlar harcandı. Yüksek yüksek duvarlar   demirler  ,millet sofrası diyorsunuz ben minyatür bir saraya benzetiyorum orayı  ,oraya harcadığınız parayı birkaç fazla mahallede daha hizmet binası yapsaydınız olmazmıydı. Tamam yaptınız Beykoz’a çivi çakan herkese şükranlarımı sunuyorum ama oraya harcanan paranın bir bölümü ile daha fazla mahalleye mütevazi daha fazla insanın yararlanması için farklı mahallelerde fazla hizmet binası yapabilirsiniz.  Ekmek olmuş 5 lira   millet sofrası yaptık gelin çorbayı burada için diyorsunuz. Tamam içelimde öncelikle Beykozlunun ekonomisine katkı sunacak işler yapın. Bunu defalarca istedik sizden.  Örneğin, Beykoz’da yemek üzerine kurulan tesis  var. Beykoz’un  ilk öğretim okullarına öğrencilere kahvaltı desteği yani  beslenme çantası desteği verilebilir. Ailelere ekonomik olarak destek olmak bir yana çocuklarımız daha sağlıklı büyümesine de katkımız olacaktır. Bunu yapan ilçe belediyeleri  var. Bu projeyi başarı ile uyguluyorlar. Daha bir çok proje var yapılması gereken konuşalım söyleyelim sizlere tek tek yapılsın da hadi siz yapmış olun bu  önemli değil , bizim için önemli olan Beykozlu yararlansın fayda sağlansın, Beykozluya hizmet gitsin.

Bu bütçenin  Beykoz’da işsizliğe çözüm getirdiğini göremiyoruz.İlçede yoksulluğu giderdiğini göremiyoruz. Esnafın siftah yapmasını sağlayacak önlemleri burada göremiyoruz. Elbette ki bunlar makro sorunlar bunu hepimiz biliyoruz ama tüm bunlar  merkezi iktidarın başarısızlığının yerelde olan bir yansımasıdır.  Belediye kanunun ilk maddesidir belediyeler halkın ortak ihtiyaçlarını karşılamak üzere kurulan kamu kurumlarıdır. Belediyeler merkezi idarenin yetersizliği durumunda var olan sıkıntıları giderebilmek için kısa vadeli müdahalelerde bulunmalıdır. Konuşmamın bir bölümünde hangi konularda destek olunabileceğini tekrar tekrar dile getirdim çünkü bu konu çok önemli. Bakın tekrarlıyorum aynı cümleyi  Belediyeler merkezi idarenin yetersizliği durumunda var olan sıkıntıları giderebilmek için yerelde  çözümler bulmalıdır.Kanunda açıkça dile getirilmiş .Ne diyor Kanun “Belediye, mahallenin ve muhtarlığın ihtiyaçlarının karşılanması ve sorunlarının çözümü için bütçe imkânları ölçüsünde gerekli ayni yardım ve desteği sağlar; kararlarında mahallelinin ortak isteklerini göz önünde bulundurur ve hizmetlerin mahallenin ihtiyaçlarına uygun biçimde yürütülmesini sağlamaya çalışır. Denilmektedir. Yani bütün politikalarının merkezine insanı koymalıdır.  Halkın içindeyiz ne sorunlar yaşandığını yaşayarak görüyoruz sizlerde bunu görmek için   halkın içinde gezin sizde göreceksiniz. Yerel idare öncelik sıralamasını bu sorunların  çözümü içinde çaba sarf etmelidir. Bunun değişik ve çok basit yöntemlerine ait örnekleri var hemen yanı başımızda komşumuzda var. Sahilin diğer tarafında yıllardır var. Kısacası  sayın başkan sosyal yardım müdürlüğü bütçesini artırmanız lazım daha fazla yardım daha fazla destek daha fazla destek olunması lazım.

Neden sosyal yardımlar, daha fazla ekonomik destek yapılsın diyorum sürekli. Tekrar tekrar dile getiriyorum .Çünkü büyük bir ekonomik kriz içindeyiz. Çıkamıyoruz bu krizden. Maaşlar alınan ücretler eriyor, hayat pahalılığı almış başını gitmiş, belediye olarak asfalt yapmak, kaldırım yapmak falan tamam teşekkür ederiz .Bütün bunlar zaten asli görevi belediyenin, bu olağanüstü dönemde vatandaşının yanında olunmalıdır.

Varsa yoksa çayır çimen ,öncelikleriniz yine halktan kopuk .Bu bütçede ,ekonomik olarak güçlükle ayakta durmaya çalışan  çoluğuna çocuğuna ekmek götürmek için çalışan,okul masraflarını denk getirmeye çalışan  dertli ve gariban insanlar yok, siftah dahi yapamayan esnaf yok, iş bulamadığı için parklarda veya kahvehanelerde oturan ve uyuşturucudan kurtulmak için mücadele eden gençler yok, onların aileleri yok ,her an yıkılma tehlikesi içindeki  evlerinde korku içinde oturan beykozlu yok , bu bütçede Beykozlu yok.

İdarenin yerel kalkınmasındaki başarısı için yerel kalkınma stratejilerinin sadece ekonomi odaklı değil, sosyal sermaye ve çevre temelli olarak belirlenmesiyle daha sürdürülebilir ve güçlü hale gelerek artacaktır. İnsan odaklı yerel ekonomik kalkınmanın unsurları istihdam, yoksullukla mücadele, yeni iş alanları yaratma, girişimciliği özendirme ve yerel ekonomiyi canlandırma temelleri üzerinde olmalıdır.

Bu bütçe Beykoz’un gerçekliğini görmeyenlerin ve bilmeyenlerin hazırladığı bir bütçedir. Bu bütçe Beykoz belediyesinin malını mülkünü satma bütçesidir.Bu bütçe Beykoz Belediyesini borca sokmak için hazırlanan bütçedir.

Konuşmamı sonlandırmadan önce,bütün bunlara rağmen bütçenin hazırlama sürecinde   emek   veren değerli belediye bürokratlarına   kısaca emek veren herkese öncelikle teşekkürlerimi sunuyorum.İdarenin yönetim politikasını ilçeye bakış açısını gösteren bütçeyi hazırlamak emek gerektiren bir süreçtir. Bunu belirtim fakat sorunları gün geçtikçe artan Beykozumuz için  yapılan bu bütçeyi  yapan siyasi anlayış ile  Beykoz’un , sorunlarının çözülememesi bir yana ötelendiğini görüyoruz. Gerçekçi olmayan , halka hizmet götürmekten uzak, geçmiş bütçe hatalarından ders almamış ,halkın sorunlarının  çözümü olmaktan uzak, hayali olan bu bütçeye Cumhuriyet Halk Partisi grubu olarak ret oyu vereceğiz.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kavacık Mah. Fatih Sultan Mehmet Cad. Tonoğlu Plaza No: 3/4 - +90 532 387 73 79 - BEYKOZ - İSTANBUL

Tema Tasarım | AnatoliaWeb