Boğaz’ın incisi Beykoz’da 40 yıldan bu yana denizle iç içe eğitim veren Barbaros Hayrettin Paşa Denizcilik Anadolu Meslek Lisesi, Beykozlu gençleri, bilgili ve nitelikli bireyler olarak geleceğe hazırlıyor.
İlköğretimden üniversiteye kadar her geçen gün bir birinden önemli projelerin hayata geçtiği Beykoz, ilçenin eğitim vizyonu ve kalitesini güçlendiren bu projelerin yanı sıra, köklü okul ve eğitim kurumlarını da bünyesinde barındırıyor.
“Balıkçılık ve Su Ürünleri Sanat Enstitüsü” adıyla 1973 yılında eğitime başlayan 4 okul, 7 bölüm ve 16 branşla ilçenin mesleki eğitimde amiral gemisi olan Barbaros Hayrettin Paşa Denizcilik Anadolu Meslek Lisesi, denizciliğin yanı sıra bilişim, gıda, elektronik, kimya, makine ve gemi alanlarında geleceğin başarılı bireylerini yetiştiriyor.
Bugünkü adıyla Barbaros Hayrettin Paşa Denizcilik Anadolu Meslek Lisesi’nde 1930 örgün, 370 mesleki açık öğretim olmak üzere toplam 2 bin 300 öğrenci eğitim görüyor ve kurumda yetişkinlere meslek edindirmeye yönelik çeşitli kurslar da veriliyor.
Beykoz Belediyesi’nin yanında, 3 bin m2 lik alanda 5 ana binada eğitim veren ve bu yapısıyla üniversite kampusunu andıran okulda 130 da öğretmen ve idareci görev yapıyor.
Türk-Japon Dostluğu’nun Simgesi
Okul, ülkemizin denizcilik, gemicilik, su ürünleri ve gıda teknolojisi alanlarında, mevcut deniz kaynaklarımızın değerlendirilmesinde etkinlik gösteren elemanlar yetiştirme gayesiyle, Türk-Japon Hükümetleri’nin işbirliğiyle kuruluyor.
Japon yardım kurumu JICA’nın destekleriyle 1969 yılında okul inşaatı başlıyor ve bu tarihten itibaren 1979 yılına kadar Japon uzmanlar kuruluş ve eğitim faaliyetlerinde bulunmak üzere Türkiye’ye geliyor. Tokyo Üniversitesi Su Ürünleri Bölümü birçok malzeme ve ekipmanı okula getiriyor.
Türk-Japon dostluğunun simgesi niteliğinde olan okulun kuruluşunda görev yapan Japon Prof. Kohei Kihara yılın belli dönemlerinde okulu ziyaret ederek bilgilerini Beykozlu öğrencilerle paylaşıyor.
Mezuniyet Sonrası İş İmkânı
Okulun en önemli özelliği, öğrencileri, her bölüme özel kurulu atölyelerde nitelikli elemanları olarak meslek yaşamına hazırlaması, işbirliği yapılan işletme ve kurumların desteğiyle öğrencilere uygulamalı eğitimler verilmesi.
Örneğin, Elektrik–Elektronik Teknolojisi Alanı Elektrikli Ev Aletleri Servis Dalı’nın Laboratuvarları Arçelik şirketince donatılmış. Kalifiye iş gücü oluşturmak amacıyla kurulan laboratuarda öğrenciler, elektrikli ev aletleri ve beyaz eşyaların bakım ve tamiri konusunda eğitim alıyorlar.
İmzalanan protokol çerçevesinde bu laboratuvarda eğitim alan öğrenciler mezuniyet sonrasında teknik servis elemanı olarak işe başlayabiliyor.
Köprüüstü Simülatörü’yle Açık Denizde Seyir
Öğrenciler, gemilerde seyre çıkmadan önce okulda kurulu bulunan köprü üstü ve makine dairesi simülatörleriyle açık deniz tecrübesi kazanıyor. Leonardo da Vinci Projesi sayesinde bu simülatörde eğitim alan öğrenciler tüm değişken hava koşullarına karşı hazırlanıyor, gemideki arızaları gideriyor.
Türkiye’de Bir İlk:Su Altı Canlıları ve Deniz Müzesi
İstanbul’daki 5 Denizcilik Lisesinden biri olan okulun; Türkiye’de ilk dünyada ise ikincisi olan “Su Altı Canlıları ve Deniz Müzesi” 1987 yılından bu yana meraklıların uğrak noktası.
Müzede sergilenen 3 bin 800 parça ürün deniz altının zengin dünyasını yansıtırken diğer yandan öğrencilere derslerinde rehberlik ediyor, okul ve ilçenin tanıtımına katkı sunuyor.
Okul Bahçesi “Hayat” Oluyor
Barbaros Hayrettin Paşa Denizcilik Anadolu Meslek Lisesi, “Okullar Hayat Olsun” Projesi ile öğrencilerin dinlenebileceği düzenli ve renkli bir bahçeye kavuşuyor.
Beykoz Belediyesi, “Okullar Hayat Olsun” Projesi kapsamında, ilçe kaymakamlığıyla birlikte Barbaros Hayrettin Paşa Denizcilik Anadolu Meslek Lisesi’nin bahçe düzenlemesini tamamlıyor.
AB İmkânları Sunuluyor
MEB’in hedefleri doğrultusunda ufku geniş bireyler yetiştirmeyi amaçlayan okul yönetimi idealist öğretmenleriyle birlikte AB imkânlarını okula kazandırıyor. Bu kapsamda hazırlanan projeler ilgili kurumlara sunuluyor ve projeler geliştiriliyor.