Ana Sayfa Güncel, Manşetler, Siyaset 18 Ağustos 2014 4301 Görüntüleme

POYRAZKÖY MUHTARI AHMET ERSOY: BOĞAZ KANUNU YÜRÜRLÜKTEN KALKTI MI?

 

Beykoz’un önemli yerlerinden biridir Poyrazköy. Plajları ve koylarıyla yaz ayları boyunca hizmet vermiştir Beykoz ve İstanbul insanlarına. Son yıllarda ise, adı ulusal anlamda da anılan bir yer olmuştur Beykoz Poyrazköy. Çünkü, üçüncü köprünün Anadolu çıkışıdır Poyrazköy.

Poyraz Köyün muhtarı Ahmet Ersoy’la Beykoz Ses Gazetesi olarak bir söyleşi yaptık hemen plajın yanındaki yazlık bahçede.

Muhtar Ahmet Ersoy, oldukça tecrübeli bir muhtar. Daha önce iki dönem muhtarlık yapmış. Aslen, Rize merkeze bağlı Kalamoz köyünden olup henüz üç yaşında yerleşmiş ailesi Poyraz Köyüne.

Beykoz Ses Gazetesi: Köyün sorunları hakkında bilgi verir misiniz?

Muhtar Ahmet Ersoy: Sorun derken, hep sorun var. Ne yollarımız düzgün, ne kanallarımız çalışıyor. Yani, alt-üst yapı yok. Kanal yapılıyor ucu yok. Kale burnundan denize verilmiş. 2009 yılının Nisan ayında arıtma tesis ihalesi yapılmış, uygulanmamış hala. Belediyeye dilekçe verdim, yollar yapılsın diye. Yapılacak denildi. Yapılacak, önü açık ne zaman yapılacak. Burası turistik bir yer. Beykoz’un en önemli yeri oldu burası, işte köprü karşımızda. Üç parkımız var. Gittim belediyeye bu parkların düzenlenmesi, çocuklarımızın oynayacağı yerlerin yapılmasını ve yaban otların temizlenmesini istedim. Geldiler. Birinci parkı gördüler, muhtarım burası büyükşehir belediyesine ait dediler. İkinci parka geldik, burası da bize ait değil dediler. Son parkta da aynısını söylediler.  İstanbul Büyükşehir Belediyesine yazdım. Gelen cevap, Bu parklar Beykoz Belediyesine aittir yazıyordu. Sonuç olarak, Poyraz Köyde üç parkın sahibini henüz bulamadık. Muhtarlık anlayışıma göre, her halde bu parklar Poyraz Muhtarlığına ait diye düşünüyorum.

Beykoz Ses Gazetesi: Köyünüzden köprü geçiyor, bu konuda ne düşünüyorsunuz. Köyde bu anlamda ne gibi ortam oldu köprü inşaatı başladığından beri?

Poyrazköy Muhtarı Ahmet Ersoy: Köprünün inşaatı başladığından beri sevinç ve hüzün ikisi bir arada yaşanıyor. Panoramik olarak köprünün buraya yapılması köylüye bir heyecan veriyor. Ancak, köylünün temel ihtiyacı olan, Allah’ın kutsadığı meskenine yani evine çivi çakamıyor. Şimdi bizim haberimiz yok da Boğaz İçi Kanunu yürürlükten kalktı mı? Eğer kalkmadıysa şu doğal zemine baktığım zaman ben de insan olarak bu yasanın neresinde oluyorum. Biz köprünün köylü olarak karşısında değiliz. Kısaca, Boğaziçine köprü inşaatı yapan bir iktidar, anlayış karşısında bizler de diyoruz ki neden çatımızı dahi onaramıyoruz? Neden karşımıza Boğaziçi İmar Müdürlüğü çıkıyor. Bunu da kamuoyunun takdirlerine sunuyorum. Milletin Adamı sloganıyla yola çıkan ve Cumhurbaşkanı seçilen Sayın Başbakanımızdan beklentimiz, milletin de kazanmasıdır. Köyümüzden % 82 oranında oy aldı.

Beykoz Ses Gazetesi: Poyrazköy plajlarıyla meşhur bir yer. Yaz mevsimi nedeniyle yoğun bir insan sirkülâsyonu yaşanıyor. Bu konuda ne gibi bir sorunlar ve yaptırımlar var?

Ahmet Ersoy : Bu konuda bizim öteden beri bir tecrübelerimiz var. Yoğunluk köyde fazla bir sıkıntı yaşatmıyor. Bir Pazar günü sıkıntı oluyor. Belediye otobüslerini artırdık.  Köyümüz güvenlik açısından iyidir. Köylü otokontrolle çok duyarlı olduğundan en küçük bir olaydan haberdar oluyoruz. Poyrazköy Kalkındırma ve Doğayı Koruma Derneğimiz 24 yıldır aktif olarak köyümüz için faaliyetlerini sürdürmektedir.

Beykoz Ses : Köyün nüfusu ve okulda öğrenci durumu?

Muhtar Ahmet Ersoy: Köyümüzün 1050 civarında bir nüfusu var. Yazın günübirlik gelenlerle bu rakam 5-6 bin oluyor. Okulumuzda şu anda 30-40 civarında öğrenci var. Gençlerimiz evleniyor fakat ev yapma imkanı olmadığından hep köy dışına kiraya gidiyorlar. O yüzden öğrenci eksikliğinden okulumuz kapanmak üzere, zaten orta kısmı kapandı.  Yaşlılarımız burada torun sevemez oludu. Torun hasretiyle yanıp tutuşuyorlar. Bir de dört yıl öncesine kadar sağlık evimiz vardı. Şimdi yok. Düşünün bu kalabalığı ve bir sağlık olayı olsa ne olur? Malzemeleri de ortada yok, neden ve niçin kapandığı da bilinmiyor.

Beykoz Ses Gazetesi: Muhtar Ahmet Ersoy kimdir, biraz kendinizden söz eder misiniz?

Ahmet Ersoy: Ben aslen Rize Merkeze bağlı Kalamoz köyündenim. 1949 doğumlu ve 1952 den beri Poyrazköyünde ikamet etmekteyim. 23 yıl İsviçre’de kaldım. Köy hasretinden başka bir yerde oturamadım, geldim köyüme yerleştim. İsviçre’den döndüm; 1999-2004, 2004-2009 tarihlerinde iki dönem muhtar oldum. 2009 da ara verdim 30 Mart 2014 tarihinde yeniden muhtar oldum. Evli, iki çocuk ve iki torun sahibi, iyi derecede Almanca bilirim ve emekliyim.

 

Kavacık Mah. Fatih Sultan Mehmet Cad. Tonoğlu Plaza No: 3/4 - +90 532 387 73 79 - BEYKOZ - İSTANBUL

Tema Tasarım | AnatoliaWeb