Uzun süredir projelendirilen ve yılbaşından itibaren net adımları atılan Tokatköy Kentsel Dönüşüm projesine imza atan vatandaşlar, belirsizlikler nedeniyle oluşan kafa karışıklıklarını görüşmek üzere Belediye Meydanı’na geldi.
Projeye imza atan yaklaşık 50 kişilik grup Belediye Meydanı’na gelerek Başkan Murat Aydın’ı yanlarına davet etti ve burada detaylı bilgi almak istediklerini, kafa karışıklıklarının giderilmesi gerektiğini kaydettiler.
Tokatköy’de kentsel dönüşüm projesi alanında ikamet eden vatandaşların 3’te 2’sinin çoğunluğunun imzaladığı sözleşmeyle birlikte fiilen çalışmalar yapıların yıkımlarla başlamıştı.
Tokatköy Mahallesi içerisinde bulunan 487 ada 3 parselde bulunan alana proje kapsamında ilçe sakinlerinin daha güvenli ve düzenli bir alanda hayatlarını sürdürebilmeleri amacıyla 82 bin 792 m²’lik alana 776 yeni konut ve büyüklükleri değişiklik göstermekle birlikte 47 işyeri yapılacak.
Yine proje kapsamında 238 bina, 605 konut ve 57 işyeri boşaltılarak yıkımı gerçekleştirilecek.
Belediye Meydanı’nda vatandaşların merakını gidermeye çalışan Başkan Murat Aydın, “İki tip tavırla karşılaşıyoruz bu projede.” dedi.
Geçmiş dönemlerde Tokatköy Mahallesi’nin yerlileri tarafından arsaların sembolik rakamlarla satın alındığını ve büyük çabalarla bölgede ikametlerin yapıldığını söyleyen Belediye Başkanı Murat Aydın, “Sizler tapunuzu istedikten sonra devlette burayı satmayı kabul etmiş ama sizin evler çürük olduğu için buraya bir kentsel dönüşüm ihtiyacı doğmuş ve süreç başlamış. O gün rahmetli Yücel ağabey, İBB Başkanımız, ilgili bakanlıklarımız ve dolayısıyla Sayın Cumhurbaşkanımıza da sorularak bu süreç başladı.” diye konuştu.
Tokatköy Kentsel Dönüşüm projesinde ağırlıklı harcamanın devlet eliyle yapılacağını ve bunun vatandaştan tahsil edilmeyeceğini de sözlerine ekleyen Murat Aydın, 2019’daki yerel yönetimler seçimlerinde vatandaşın yetkiyi Cumhuriyet Halk Partisi’ne ve İYİ Parti’ye verdiğini hatırlattı.
Aydın, “Sonra seçimler oldu ve ben geldikten sonra tekrar oradaki temsilcilerle görüştüm. Oradan çıkan sonuç bu projenin devam etmesi istendi. Orada bin 250 daire yapılacaktı ve yaklaşık 400’ünü ilçe belediyesi alacaktı. Seçimlerde halkımız yetkiyi bizden alıp CHP ve İYİ Parti’ye verince, İBB’de yetki değişti ve KİPTAŞ oradan çekildi. Ben gittim ve sayın bakanımızla görüştük. Hesap kitap yapıldı ve ‘tamam varız’ dediler. Bu haliyle çok yoğun iç içe olacağını düşünerek yaklaşık 400 dairelik hakkımızdan biz feragat ettik.” ifadelerini kullandı.
“100 milyon lira ve 400 daireden vazgeçtik”
Beykoz Belediye Başkanı Murat Aydın, sözlerini şöyle tamamladı:
“Yapılan bu örnek daha güzel olsun istedik. Biz bu arsayı üzerinde oturanlara satabilir miyiz? Evet. Bu da en az 100 milyon lira yapıyor. Bunu da yapmadık. Şimdi ilanlarda ‘hakkımı 1 milyon 900 liraya devrediyorum’ diyenler var.”