MOBİSAD bölgesel toplantılarının üçüncüsü, Trabzon’da gerçekleştirildi. Toplantıda konuşan MOBİSAD Başkanı Mustafa Kemal Turnacı, sektörün yüzde 20 daralma yaşadığını belirterek istihdam kayıplarının yaşanacağının altını çizdi.
Mobil İletişim Araçları ve Bilgi Teknolojileri İş Adamları Derneği (MOBİSAD), bölgesel toplantılarının üçüncüsünü Trabzon’da gerçekleştirdi. Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Toplantı Salonu’nda düzenlenen toplantı kapsamında konuşan MOBİSAD Başkanı Mustafa Kemal Turnacı, “Sektörün ülkeye sunduğu katma değeri artırmak için özveriyle çalışıyoruz. Düzenlediğimiz toplantılar kapsamında sektör sorunlarına çözüm arayışında bulunuyoruz” dedi. Son bir yıllık süreci değerlendiren ve sektörün yüzde 20 daralma yaşadığını belirten Turnacı, “Yaşananlar ışığında son bir yılın sonuçlarını değerlendirecek olursak sektörümüzde yüzde 20’yi aşkın bir daralma görülüyor. Bu daralmanın alarm verdiği başka bir boyut ise sektörel istihdamın büyük kısmını oluşturan operatör kanalının toplam pazarda yüzde 40’ı aşkın daralma yaşamasıdır. Yani ölçek ekonomisinin toplam pazardan aldığı pay artmıştır” ifadelerini kullandı.
MOBİSAD’dan istihdam alarmı!
Yaşanan bu daralmanın mobil iletişim sektörüne etkilerinin olumsuz olacağını ve istihdam kayıplarının yaşanacağının altını çizen Turnacı, şu ifadeleri kullandı; “Bu durumun en önemli ve kaçınılmaz etkisi istihdam kayıplarıdır. Ayrıca operatör satış kanalları yani bayiler, ülkemizde neredeyse hiçbir kuralı olmayan satış kanalının kendi içinde regülasyonunu sağlamış, ülke vatandaşımıza Avrupa standartlarının üzerinde hizmet eden sektörün gelişimine büyük katkı sunmuştur. Bu kanalın güçsüzleşmesi maalesef ya kayıtdışı kanalın, merdiven altı diye tabir edilen noktaların ya da ölçek ekonomisi ile orantılı zincir marketlerin güçlenmesi anlamına gelecektir.”
Hacısalihoğlu: “Yarını düşünerek gerekli tedbirleri almamız gerekiyor”
TTSO Başkanı Suat Hacısalihoğlu ise MOBİSAD’ın bölgesel toplantısının Trabzon’da yapılmasından duyduğu memnuniyeti dile getirerek şunları söyledi; “Her sektörde olduğu gibi mobil iletişimde de önemli sorunlar var. Önemli olan bu sorunları azaltmak ve zarar verecek etki alanlarını azaltmak suretiyle çözüm önerilerine kavuşmak.
Bu sektör hayatımıza öyle bir girdi ki artık çıkması hepimizin ölümü demektir. İstanbul’da yaşanan depremde internet akışında aksaklıklar oldu. Öyle oldu ki internet bağlantıları kesildiği an insanın kalp atışlarının bile sıfıra doğru inmeye başladığı bir an. Toplumumuz artık bu frekanslar olmadan hiçbir şey yapamaz. Bu sektör geleceğe baktığımız zaman o kadar ileri seviyeye gelecek ki ülkelerin yok oluşu bile buna bağlı olabilir. O bakımdan her zaman bir by-pass hattıyla kendi imkânlarımızla ülkemizin ayakta kalmasını sağlayacak altyapının kurulmasının şart olduğu gözükmektedir. Elbette bugün teknolojiyi kullanacağız ama yarını düşünerek gerekli tedbirleri almamız gerekiyor.”