Ana Sayfa Köşe Yazarları 31.05.2020 3369 Görüntüleme

KRONİK HASTALIKLAR

Kamu görevlilerinin idari izinli sayılmalarını ve dönüşümlü çalışmaya  ilişkin uygulamanın yürürlükten kaldırılması ile 1 Haziran itibariyle tüm kamu çalışanları virüsle mücadele kapsamında uygulanması gereken sosyal mesafe, el temizliği  ve maske takma zorunluluğuna uyularak normal çalışma düzenine geçileceği duyurulmuştur. Kronik Hastalığı bulunan kamu çalışanlarının ise sağlık bakanlığının belirtmiş olduğu kronik hastalıklarla ilgili listede bulunması ve e nabız uygulamasında “Kronik Hastadır” ibaresi yazması halinde idari izinli sayılabilecekleri belirtilmiştir. Devletin üst kademesinden yapılan bu bağlayıcı açıklamanın ardından tüm kamu çalışanlarımızı tatlı bir telaş almış ve Google Amca’nın arama motorunda en çok sorgulanan ve aranılan haberin ve merak edilenin        “ Kronik hastalıklar nelerdir?”  olduğu ortaya çıkmış ve birden kronik hastalıklar arama motorunda liste başı oluvermiştir.

Konunun aydınlanması bakımından Kronik Hastalıklara ilişkin bilgi vermek ve bu kapsama dahil olup olmayacağınızı da en azından aşağıda paylaşacağım yazıdan sonra bir fikir sahibi olacağınızı, bu kapsama girmeniz halinde idari izinli sayılacağınızı farz edebilirsiniz.

Öncelikle Kronik Hastalıkları dört ana başlık altında inceleyebiliriz.

  1. Akıl ve Ruh sağlığı hastalıkları.
    1.  Saftiriklik.
    2. Kişilik bozuklukları.
    3.  Paranoyak
  2. Solunum yolu hastalıkları.
    1. Dedikodu.
    2. Yalancılık.
    3. Küfür etmek.
  3. Kalp hastalıkları.
    1. İkiyüzlülük.
    2. Haset.
    3. Kibir.
    4. Fesatlık.
  4. Genital hastalıklar.
    1. Zamparalık.

Bu anabaşlıkları attıktan sonra hastalıklarımızı tanıtmaya geldi sıra.

1.a) Saftiriklik :  Bu tür vakalar genelde karşısındaki insana bakarken dudak kıvrımları hafifçe yukarıya yönelir, bu yönelme koşulsuz güven, sadakat, inanç ve teslimiyeti simgeler. Bu koşulsuz güven ve teslimiyetin, inanmanın getirdiği hayal kırıklığı ve ağır depresif durumdaki hastalar bu gruba girmektedir.

b) Kişilik bozuklukları : Akıl ve ruh hastalıklarının ikinci alt bendinde yer alan kişilik bozuklukları vakaları a) bendindeki vakaların tam zıddıdır. Bir diğer deyişle saftirik diye nitelediğimiz kişilerden faydalanan, karakter yoksunu diye nitelediğimiz vaka gruplarını oluşturmaktadır.Bunların genel itibariye öz güvenleri yüksek olup, yüksek olan öz güvenlerini kendi egolarını da tatmin ederek çeşitli karaktersizlikler göstererek hayatlarını devam ettiren vaka tipleridir.

c) paranoyak: Kendilerine zarar verileceği duygusuyla çevresine zarar veren bu vakalarımız şiddet yanlısı vakalar olup; evde, işte, sosyal ortamda kendini ifade edemediği veya etmekte zorlandığı durumda hemen kaba kuvvete başvuran tehlikeli vaka tipleridir ve mutlaka toplum güvenliği açısından tedavi  edilmeleri gerekmektedir.

2.a) Dedikodu : Solunum yolu ile ilgili kronik hastalıklar genelde ağız ve dil yoluyla sarf edilen ve sarf edildiğinde karşısındaki hedefi yaralayıcı ve zarar verici özelliği bulunan vakalar olup türün tehlikeli vakaları arasında yer almaktadır. Ünlü Türk edebiyatçısı Sait Faik’ in de dediği gibi “ Bazı insanlar vardır. İyilik edersin. Bir edersin, iki edersin, üç edersin, sonra edemeyecek hale gelirsin de elinden de bir şey gelmez. O zaman birde bakarsın ki , karşındaki sana düşman kesilmiş, bütün iyilikler, dostluklar tulumba gibi emilmiş. Sonra o dostluklar da , iyiliklerde kurur. İşte o zaman başlar kocaman bir dedikodu kazanı”. Üstad’ın sözleri bu vakanın ciddiyetini çarpıcı bir şekilde göz önüne sermektedir.

b) Yalancılık : Solunum yolu hastalıklarının ikinci alt bendinde bulunan yalancılık semptomuna yakalanan vakalar bu işteki ustalıklarının sayesinde toplum içinde kendilerini gizleyebilmekte, yalanlarının neticeye ulaşıp ta elde ettikleri netice sayesinde de maddi ve manevi hazzın keyfini sürmekten kendilerini alıkoyamadıklarından bu işi artık alışkanlık haline getirmişlerdir. Bu maddi ve manevi haz onların toplum içindeki saygınlığını ve vakur bir şekilde dolaşmalarına sebep olduğundan yüzsüzlük gibi yan etkileri olan hastalıkları da tetiklemektedir.

c ) Küfür etmek ) Bu vakalar her ne durumda olursa olsun küfür etmekten zevk alan ve cümlesine başlarken mutlaka klasik hale gelen ve onlar için olmazsa olmaz olan bir telaffuz biçimidir. Küfür içermeyen veya küfürsüz başlanılan cümleler devrik cümle olacağı ve anlamını yitireceği için kendisi ve karşısındaki kişi için bir anlam ifade etmez.

3.a) ikiyüzlülük : Tüm vakalar içinde en tehlikeli olanlardan olup, karşısındaki kişiye sevecen, dost, arkadaş canlısı görünüp de sırtını döndüğünde o kişinin kuyusunu eşen türden vakalardır. Kişi toplum içinde bunları ayırt etme yeteneğine sahip değilse zaten atı alan Üsküdar’ı  geçmiş olacağı için ya maldan, ya mülkten ya sevdiğinden yada oturduğu koltuktan olacaktır.

b) Haset: Kıskançlık, çekememezlik diye de nitelendirilen bu vakalarımızda kronik hastalığın önü alınmadığı takdirde karşıdaki kişiye ölümüne zarar verme ile neticelenebilecek durumlar ortaya çıkabilmektedir. Bu vakaların tedavisi tedavisi toplum için şarttır.

c ve d) Kibir ve Fesat: Bu semptomları gösteren vakalar içlerinden atamadıkları kibrin tutsağı oldukları için neticesinde ferahlığı da beraberinde getirdiğinden birden fazla kronik vaka görüldüğü durumlara rastlanmaktadır. Ünlü Türk mutasavvıf ve şairi Hacı Bayram Veli’ de “ Kibir bele bağlanan bir taş gibidir. Onunla ne uçulur ne yüzülür” diyerek bu saptamaları doğrulamış bulunmaktadır.

4.a) Zamparalık: Kronik hastalıklardan 4.maddede yer alan Genital Hastalıklar ile ilgili alt bentte yer alan zamparalık semptomu gösteren vakalar aslında akıllarının sadece bir şeye odaklı olmasından kaynaklı bir problemi olan vakalar olduğu için akıl ve ruh sağlığı hastalıkları ile de ilgilendirilebilecekse de bu 4. Maddenin başka alt bendinde yer alan kronik bir hastalık olmadığı için uzmanlarca 4. Maddede yer almasına karar verilmiştir. Uçkur bağımlılığı da nitelendirebileceğimiz bu vakalar havada, karada, suda uçan, kaçan, zıplayan, nefes alan ne varsa antenlerini o yöne dikerek avını elde etme sonucunda da gurur, doyum ve zafer kazanmış bir komutan edası ile dolaştıklarından çevrelerinde bu gözlerle kesişen kişiler tarafından hemen kolayca fark edilebilmektedirler.

Görüldüğü üzere 4 madde ve alt bentlerinde yer alan kronik hastalıklarımızı tanıtmaya ve tanımlamaya çalıştım. Acaba ben de kronik hasta mıyım?, bende idari izinli sayılır mıyım? Türünden bir araştırmada size kolaylık sağlayıp, zamandan tasarruf edeceğiniz bilgileri sizler için derleyip toparlamış bulunuyoruz. Bunlardan hangisi size ait uyuyorsa sizde bir kronik hastasınız. Gözünüz aydın diyerek iyi hafta sonları diliyorum.

İlginizi çekebilir

TEKRAR ETME-KTEN KORKMA

TEKRAR ETME-KTEN KORKMA

Kavacık Mah. Fatih Sultan Mehmet Cad. Tonoğlu Plaza No: 3/4 - +90 532 387 73 79 - BEYKOZ - İSTANBUL

Tema Tasarım | AnatoliaWeb