Ana Sayfa Güncel, Manşetler, Siyaset 6 Temmuz 2013 2776 Görüntüleme

Köseler Nabız Yokluyor!…

Köseler: Doğal Sit alanındaki hayalet planlar
.

Beykoz Belediyesi 4. Dönem Belediye Başkanı Alaattin Köseler, Muhtarlar Derneği’ni ziyaret etti. Ziyaretinde Haziran ayında Meclis’ten geçen Beykoz planlarını eleştirdi. Özel Proje Alanları ve 2B konuşuldu. Köseler, aday adaylığı sorularını ise yanıtsız bırakmayı tercih etti.

Muhtarlar Derneği’nde Alaattin Köseleri, Beykoz Muhtarlar Derneği Başkanı Cavit Gül başta olmak üzere, İncirköy Mahalle Muhtarı Şefik Yavuzyılmaz, Gümüşsuyu Mahalle Muhtarı Ahmet Soylu, Soğuksu Mahalle Muhtarı Muammer Aydın, Çiğdem Mahalle Muhtarı Murat Erdal, Zervezatçı Köy Muhtarı Cemal Erdoğan, Kaynarca Köy Muhtarı Hasan Ata karşıladı.

alaattin köseler

Daha önce Beykoz Belediyesi Meclis Üyeleri Derneğini (BEYMEZ) ziyaret eden Alaattin Köseler nabız tutmaya devam ederek,  muhtarları tek tek ziyaret etmeden önce Beykoz Muhtarlar Derneği’ni ziyaret etti. Köseler ziyaret sebebini “Eski bir yönetici sıfatı ile yerel yönetimin ilk adımı olan muhtarlarımı toplumun nabzını ölçmek için ziyaret ediyorum. Daha sonra tek tek tüm muhtarlarımı ziyaret edeceğim.” Şeklinde açıkladı. Haziran ayında Meclis’ten geçen Beykoz planları ile ilgili olarak “Beykoz Belediyesi’nin AK Partili yöneticileri, planları bilgisayar üzerinde göstermekle yetiniyor. Asıl olan planı görmek değildir. Asıl olan, planı kamuya mal etmek ve işi resmiyete dökmektir. Sıkıntı budur, bunun altını çizmek istiyorum. CHP’li Meclis Üyeleri, bu planlar vatandaşın lehine olsa dahi, bilmeden görmeden bu ’hayalet planlara’ hayır dediler. Belki içinde artı şeyler vardı ama bilmemenin vermiş olduğu endişeyle hayır dediler.”dedi.

alaattin köseler (5)

Maalesef planlar muhtarlara sorulmuyor.

Beykoz Muhtarlar Derneği Başkanı Cavit Gül, yaptığı konuşmada “Ben uzun yıllardır muhtar ve azalık yaptığım için yerel yöneticiliği iyi biliyorum en büyük sıkıntımız şudur; muhtarlarımızın en önemli sorunu mahallelerimizdeki sorunlardır. Gönül isterdi ki belediye başkanına en fazla yardımcı olacak kişi muhtar olsun ama paylaşmıyorlar. Maalesef planlar muhtarlara sorulmuyor. Bunu ne şimdi ne de daha önce hiç yaşamadık. Program dâhilinde gitmemiz gereken tüm kurumlara gidip durumumuzu iletiyoruz. Belki arpa boyu kadar bile yol alamıyoruz ama hiç olmazsa dürüstçe halkımıza neyin ne olduğunu söylüyoruz” Dedi.

alaattin köseler (2)

2B’den farklı bir fiyat uygulamıyor

Toplantıya geç katılan Çiğdem Mahallesi Muhtarı Murat Erdal, mahallesinde yaşadığı sıkıntıları şu şekilde dile getirdi.” Benim belediyeden satış olan yerlerle ilgili de 3 – 4 mahallenin ciddi anlamda sıkıntıları var. En başta da benim mahallem, 745 aileyi ilgilendiren çok önemli bir konu aslında, Beykoz Belediyesinin tasarrufunda olan satış noktasında, para noktasında kendi ego manyasında olan bir durum.  Şimdi 2B ile ilgili zaman zaman mücadele ettiğini biliyoruz ama kendi satışında olan yerin fiyatlandırması aynı. 2B’den farklı bir fiyat uygulamıyor orada hani 2B ile ilgili mücadele ediliyordu? O zaman edilmiyor, o zaman kendi tasarrufu olan yeri vatandaşın yanında olman gerektiğini söylüyorum. Bir de hisse tapusu veriyor.”dedi.

alaattin köseler (1)

Yerel yönetim erki paylaşmak istemiyor

Gümüşsuyu Mahalle Ahmet Soylu ise ”Ben 10 senedir muhtarım. Yerel yönetimlerin bir sıkıntısı var: Erki paylaşmak istemiyor. Belediye koltuğuna oturduktan sonra kişiler, muhtarlarla erki paylaşmak istemiyor. Muhtarlar da yalnız kalarak, derneklerle bir olup savaşmak zorunda kalıyor. Muhtarların imkânları da yasalarla birlikte yok oldu, gitti. Önce muhtarlar yetkisizleştirildi, etkisizleştirildi, sonra da ‘Muhtara ne ihtiyaç var?’ diye bir algı kamuoyunda oluşturulmak istendi. Ben şunu özellikle vurgulamak istiyorum: Beykoz’daki yerel yöneticiler Beykoz siyaseti yapmalılar. Belediye Başkanı da Muhtarlar da Beykoz siyaseti yapmalı. Hatta siyasi partiler de bunu yapmalı. Özel proje meselesine gelince; kanunda her şey nettir. Yarın öbür gün “ne olur, nasıl yolcu edilir” bunların hepsinin cevabı vardır. Her şey nettir. Başkana bir kaç yerde söyledim. Madem buraları özel proje alanı ilan ettiniz, 2 şeyi konuşmak lazım. Başkan “18 uygulaması yapıp satacağız” diyor ama bence bu olay süreci uzatır. Dönüşüm sağlanmalı ve önü açılmalıdır. Ama böyle yapılarak dönüşümün önü tıkanıyor. Değerli projeler her dönem ilçemize geliyor ama seçimlerden hemen sonra tıkanıyor maalesef. Asıl sıkıntı Örnekköy’de, Elmalı’da, Görele’de diğer 2B olan mahallelerde insanlara tebligatlar geldi ve 3 aylık süre elbet dolacaktır. Müracaat edilemeyince de hak sahipliği elden gidiyor ve görünen o ki birçok kişi yerlerini alamayacak. “ dedi.

alaattin köseler (3)

Beykoz’a deli gömleği giydirildi 

Ahmet Soylu’dan sonra söz alan Alaattin Köseler ise Beykoz’a deli gömleği giydirildiğini vurgulayarak, aslında bu planlamaların Başbakan Erdoğan’ın İstanbul Büyükşehir Başkanı olduğu yıllarda başladığına vurgu yaptı ve  ” Bu planların başındaki ilk isim Recep Tayyip Erdoğan’dır” dedi.  Köseler, 1/50.000′lik planların altında Başbakan Erdoğan’ın imzasının olduğunun altını çizdi. Büyükşehir Belediyesi’nin hazırladığı 1/5.000′lik planlara, elindeki 1/1.000′lik planlarıyla Beykoz Belediyesi’nin uymak zorunda olduğunu dile getiren Alaattin Köseler, konuşmasının devamında şunları söyledi:

Planlar kamuoyuyla paylaşılmalı

“Yapılan bir plan, pafta olarak kâğıdın üzerine dökülmesi, hem şehircilik anlamında hem de evrakın sürekliliği anlamında, kayda girmesi anlamında kamu kurumlarının olmazsa olmazıdır. Ben burada bir şey söylüyorum,  ‘Beykoz Belediyesi bunu yapmıyor’ diyorum. Biz Belediye Başkanlığımız zamanında planları paylaşıyorduk. İşin doğrusu, ruhu budur. Plan paylaşılır. Bu bilgiyi saklayan ve paylaşmayan Beykoz Belediyesi, bir kâğıt parçasından bile halkı mahrum ediyor. Bilgisayar üzerinde göstermekle yetiniyor. Asıl olan planı görmek değil, planı kamuya mal etmek ve işi resmiyete dökmektir. Sıkıntı budur, bunun altını çizmek istiyorum. Teknik bir eleman dahi olsa bilgisayardaki bir görüntüyü algılaması ve hafızasında tutması mümkün değildir. Planları pafta dediğimiz kâğıt üzerinde göreceğiz, komisyondaki arkadaşımız oraya imzasını atacak. Beykoz Belediyesi’nin Haziran ayında gerçekleştirilen Meclis’inden karar olarak geçen bu planlarda, böyle bir çalışma yürütülmedi. CHP’li Meclis Üyeleri, bu planlar vatandaşın lehine olsa dahi, bilmedikleri ve görmedikleri için bu hayalet planlara hayır dediler. Belki içinde artı şeyler vardı ama bilmemenin vermiş olduğu endişeyle hayır dediler.” Diyerek devam etti “Diğer bir konu İBB’ ye devredilecek olan arazilerin diğeri ise Çubukluda 1. afet bölgesi var. Burada 56 Bin m2 alanlar ve 99 tane bina var ve 8 tanesi tapulu. Bu bölgeyi afet bölgesi ilan ettiğiniz zaman ne muhtarın ne de halkın bilgisi var.

Kanunda, “belirlemeden sonra süre vardır” diyor. Vatandaş kanunu açıp okumalıdır, Beykozlu 2B ve afet yasasını ezberlemeli.
Belediye başkanı sık sık yorum yapıyor ama bu işler yorumla olmuyor kanunla oluyor.”dedi.

Halkın nabzını tutmaya başladım

Köselere ısrarla aday adaylığı ile ilgili soru yöneltilince “Süreç ne gösterir bilemeyiz. Adaylık olur ya da olmaz, o da ayrı konu. Ben muhtarlarıma gelerek, halkın nabzını tutmaya ve bölgeyi dolaşmaya başladım. Yeri gelmişken de şunu söylemek istiyorum. Eskiden daha sıcak bir ortamı vardı muhtarlarımızın. Şayet, Beykoz’da bir iktidar değişikliği olursa bu mekânın dışında tüm muhtarlarımızın, iyi bir dernek binasına ve muhtarlarımızın ve azalarının toplantılarını gerçekleştirebileceği toplantı salonlarıyla sosyal bir mekâna kavuşması için elimizden gelen tüm çabayı sarf edeceğiz. Bu anlayışla muhtarlarımızın derneklerini güçlendirme hayalimiz var diyebilirim. Onun dışında şunu da söyleyebilirim: Bu söylediklerim vaat değil, olması gerekendir. Muhtarlarımızın sekretarya giderlerinin de karşılanmasında fayda gördüğümün bilinmesini isterim” dedi.

Kavacık Mah. Fatih Sultan Mehmet Cad. Tonoğlu Plaza No: 3/4 - +90 532 387 73 79 - BEYKOZ - İSTANBUL

Tema Tasarım | AnatoliaWeb