Beykoz Koru Tesislerinde yapılan Batum ve Havalisi Gürcü Kültür-Dayanışma gecesinden konuşan Gürcü asıllı ünlü işadamı İsmet Acar, “Ülkesine ihanet eden, babamın oğlu olsa bile affetmem. Biz Gürcüler her zaman söyleriz; önce vatan, sonra anavatan” dedi.
Merkezi Beykoz Yalıköy Mahallesinde bulunan ve başkanlığını Ali Kemal Kılıç’ın yaptığı Batum ve Havalisi Gürcü Derneğinin düzenlediği gece muhteşem oldu. 500’ü aşkın davetlilerin katıldığı ve uzun süre konuşulacağı yönünde yorumların yapıldığı gecenin konukları toplumun her kesimindendi.
Beykoz Kaymakamı Süleyman Erdoğan, Belediye Başkanı Yücel Çelikbilek, Beykozlu İşadamı İsmet Acar, AK Parti Beykoz İlçe Başkanı Mustafa Gürkan, MHP Beykoz İlçe Başkanı Akif Taşdemir, Muhtarlar Birliği Başkanı Hüseyin Hüsnü Kolcu ve mahalle muhtarları, Belediye Başkan Yardımcıları, AK Parti ve CHP Belediye Meclis Üyeleri, Yöre Dernek Başkanları, çeşitli STK Başkanları ve yöneticileri ile çok sayıda davetliler, geceye katıldı.
Gecenin sunumunu Erdal Dalcı yaparken, Vizyon Türk TV de canlı olarak yayınladı. Geceye, Türkiye’nin en iyi folklor gurupları arasında olan Ertoba Gürcü Folklor ekibi, sergiledikleri muhteşem oyunlar ve gösterilerle katılımcılardan uzun süre alkış aldı.
Batum ve Havalisi Gürcü Dernek Başkanı Ali Kemal Kılıç: ” Geceyi düzenleme amacımız, başta Beykozlular olmak üzere geniş bir katılım sağlayarak, bizleri daha yakından tanımalarını sağlamaktır. Sivil Toplum Kuruluşları, yardımlaşmayı ve birlikte yaşamayı sağlayarak, kültürel varlıkları ortaya çıkarmayı amaçlar. Derneğimiz de bu kapsamda, örf, adet, gelenek ve göreneklerimizi, kültürümüzü yaşatmak ve gelecek nesillere aktarmak maksadıyla kurulmuştur. Bu bağlamda, derneğimizin kuruluşunda emeği geçen tüm üyelerimize teşekkür ediyorum. Kültür, bir milletin manevi değerlerinin toplamıdır. Sivil Toplum Kuruluşları da bunun için ortaya çıkmıştır, birlikte ve işbirliği içinde çalışmaları zaruridir. Bizler birbirimizden kopamayız, birbirimizi unutamayız. Acı günümüzde de mutlu günümüzde de şimdiye kadar hep birlikte olduk ve bundan sonra da olmaya devam edeceğiz” dedi.
Batum ve Havalisi Derneğinin Onursal Başkanı, Beykozlu İşadamı İsmet Acar, “Her zaman söylerim, burada da tekrar etmek zorundayım; Türkiye Cumhuriyeti, 40’a yakın ayrılıklardan meydana gelmiş ve Türk olmayı kabul etmiş bir ulusuz. Bütün ırklar kendi kültürünü yaşama hakkına sahiptir. Bu nedenle böyle dernek ve vakıf kuruluşları var. Ben ayrıca Türk Kültür Vakfı’nın da başkanıyım. Biz her zaman ‘Önce Vatan sonra Anavatan’ diyen bir toplumuz. Bu topraklarda doğmuş, bu topraklarda büyümüş kim olursa olsun; ülkesine eğer ihanet ederse, babamın oğlu olsun; affetmem!”
Beykoz Belediye Başkanı Yücel Çelikbilek: “Bu akşam Batumlular Derneği’nin yaptığı programda, kendi gelenek ve göreneklerini, folklorlarını bize tanıttılar. Dışarıda hemen sol tarafta yer alan bu topraklarda yaşamış, pek muhterem kişileri bize takdim ettiler. Baktığınız zaman, hiçbirimizin birimizden farkının olmadığın ı görüyorsunuz. Hepsi de bu ülke için ve bu ülkenin birlik-beraberliği için görev yapmış ilim adamlarıdır. Dolayısıyla gururlarımızdır hepsi. Batumlulardan her kim varsa gelmiş geçmiş büyüklerinden benim gururumdur; eminim benim büyüklerim de onların gururlarıdır.
Ben Kafkasya folklorunu az-çok bilirim. Benim bölgemin insanlarıdır. Ama bu akşam Gürcistan folklorunu görünce, insanın yüreğinin kıpır kıpır etmemesi mümkün değildir. Bizler aynı heyecanı taşıyoruz. Şurada gördüğüm folklor ve söylenen güzel sözler, yemeklerden daha çok benim aklımda kalacak. Ancak Batumlular Havarisi Derneği eğer bir şey yaparsa, belki daha da fazla Beykozluların gönlünü kazanırlar. ‘Biz bir bölgeyi temsil ediyoruz, böyle özel olalım’ diyebilirler, saygı duyarım ama bizim bölgemizdeki STK’ların tamamı isimlerinin önüne ‘Beykozlu’ diye yazdılar. Eğer siz de dernek isminizin önüne ‘Beykozlu’ sözünü eklerseniz, çok daha güzel olur” dedi.
Beykoz Kaymakamı Süleyman Erdoğan, “Güzel bir Gürcü atasözü var. Diyor ki: ‘Ormanda ne kadar sık ağaç olursa, kurt gezemez’ diyor. Çok anlamlı bir söz… Yani ormanda ağaçlar sık olduğunda, birbiriyle dayanışma içinde olduğunda, yakın olduklarında arada kurt-düşman fırsat bulamaz, gezemez… Yine bir başka Gürcü atasözünde ‘İnsan insanın ilacıdır!’ der. Biz birbirimizin ilacıyız. Şimdi bizlerin bir arada olması lazım, saflarımızı sıklaştırmamız lazım… Dinimiz ne olursa olsun, inancımız ne olursa olsun, ırkımız ne olursa olsun; değil miyiz ki insanız, aynı dili konuşuyoruz; o zaman birbirimizi anlamamız lazım. Eğer bir yerde savaşlar varsa, açlıklar varsa; bu, insanların birbirini anlamamasından, dinlememesinden ve aşırı bencilliğinden kaynaklanır”dedi.
Batumlular Dernek Başkanı Ali Kemal Kılıç, geceye katılan protokole dernek adına, üzerlerinde isimleri yazılı teşekkür plaketi verdi.
Geceye; Ünlü besteci ve yorumcu Bayar Şahin’ın seslendirdiği Gürcü ve Laz müziklerinden oluşan eserleri icra ederken, konsevatuvar öğrencisi üç kızları da koru halinde babalarına eşlik ettiler, izleyicileri coşturdular ve uzun süre alkış aldılar.