İlk Türk-Alman Üniversitesinin İstanbul’da eğitime başlaması, Almanya’da yankılandı.
Deutsche Welle, “Eğitim köprüsü” ifadesini kullandığı Türk-Alman Üniversitesi’nin eğitime başladığını duyururken “Uzun süredir hazırlıkları süren Türk-Alman Üniversitesi Eylül ayı ortalarında eğitime başladı. Üniversitede Türkiye ve Almanya‘da büyümüş 120 genç eğitim alıyor” dedi
Mekatronik mühendisliği bölümünde okuyan 18 yaşındaki Murathan Bağcı’nın “Yüksek nitelikli bir mühendis olmak istiyorsan, bence Almanca çok önemli. Çünkü Almanya mühendislik alanında dünya genelinde bir numara” sözlerini yansıtan Deutche Welle şöyle devam etti:
“Bağcı, üniversiteye yeni başlayan birçok öğrenci gibi hiç Almanca bilmiyor. Bağcı ve arkadaşları bu nedenle ilk bir yıl Almanca öğrenecekler. Dil eğitiminden sonra mühendislik eğitimine başlayacaklar. Çünkü dersler Almanca.”
Başka öğrencilerin de değerlendirmelerine yer verildiği haberde Alman hocaların Türkiye‘de yaşamadığına şu sözlere dikkat çekiliyor:
“Türk-Alman Üniversitesi’nde (TAÜ) dokuz Türk, dokuz Alman profesör ders veriyor. Alman hocalar Türkiye‘de yaşamıyorlar. Ders vermek için Türkiye‘ye geliyor, sonra Almanya‘ya, asıl çalıştıkları üniversitelere dönüyorlar. Maaş ve masrafları ise Alman Akademik Değişim Servisi’nce karşılanıyor.”
-“35 MİLYON EURO HARCANDI”-
Haberde şu an ders verilen üniversite binasının sadece geçici olarak kullanıldığı, asıl inşaatın ise gelecek yıl başlayacağı ve ve 2017 yılında tamamlanacağı anlatılırken “Şimdiye dek üniversiteye 35 milyon euro harcandı. Bunun büyük bölümü Türkiye tarafından karşılandı. Almanya, üniversiteye bundan sonra yılda 4 milyon euro mali destek sunacak” deniliyor.