GUGUK KUŞU
Guguk Kuşu ismini hiç duyanınız var mı acaba! Bilenleriniz onun kendine has özelliklerini de hatırlar. 80’ li yıllara ve o dönemin modasına tanıklık edenlerin meşhur guguklu saatleri unutması mümkün mü?
Guguklu saat vurduğunda küçük bir tuzak kapısından görünen bir kuş otomatı vardır. Tetiklenen kolun saatin vurmasıyla harekete geçer. Bazılarında kuş öne doğru eğilirken kanatlarını hareket ettirir ve gagalarını açıp kapatırken diğerlerinde kuş sadece vücudunu öne doğru eğer.
Guguk ötüşünü çıkarma mekanizması 18. Yüzyılın ortalarından beri kullanılmaktadır ve neredeyse hiç değişmeden kalmıştır.
Zaman örtüsü içerisinde, teknolojinin de ilerlemesiyle kullanılan pek çok eşya ile birlikte guguklu duvar saatleri’ de tarihin tozlu raflarında yerini aldı. Şimdilerde onun yeni teknoloji ile yenilenmiş modellerini görmek mümkünse de bu sadece koleksiyonerlerce yada nostaljik olarak evinde bulunduranlardan ibaret olmaktadır.
Birazda yazımızın en başında da dile getirdiğimiz üzere Guguk Kuşu’ nun kendine has olan pek bilinmeyen özelliklerini de dile getirelim.
Guguk Kuşları, özel yumurtacı hayvanlardır; Bu türün dişileri vurguncu olarak kabul edilir, çünkü yuva yapmama, daha çok diğer küçük kuşların yuvalarını, kendi yumurtalarını bırakmak için kullanırlar. Guguk Kuşları bu tür yuva tespit etmek için sürekli arayış ve gözlem halindedir. Tespit ettiği ve sürekli takip ettiği yuvanın ana kuşu yuvayı daha rahat hale getirmek için sap, saman, çalı parçası taşımak amacıyla yuvadan ayrıldığında, yuvayı sürekli gözetleyen Guguk Kuşu için harekete geçme zamanı gelmiştir.
Yuvaya yaklaşan Guguk kuşu kendi ağzında taşıdığı yumurtasını yuvaya bırakır, yuvanın asıl sahibi ana kuş tarafından durumun fark edilmemesi için de diğer yumurtalardan birini alır ve onu yok eder. Bu şekilde kendi yumurtasını oraya bırakır ve bir yerde hiç emek vermeden hazır kuluçkaya konar. Bu davranış biçimiyle, yavrusunu çaktırmadan başkasına baktırmış olmaktadır. Bunların bir özelliği de kendi yumurtalarını yuvada bulunan diğer yumurtalara benzetebilmesidir ki; bunun henüz bilimsel bir açıklaması da yapılamamıştır.
Yavru guguklu civcivler inanılmaz derecede oburdur, bu nedenle yeni ebeveynlerin işleri zordur. Gelen yiyeceğin hep en fazlasını alır ve gittikçe irileşirler. 3 hafta sonra da büyüyüp yetiştiği yuvada üvey annesinden bile büyük hale gelecektir. hakimiyetini artıran yavru Guguk Kuşu 6 hafta sonra da aynı yuvayı dağıtacak ve bütün kuşları oradan atacaktır.
Bu haliyle Guguk Kuşları doğanın en acımasız, en vefasız ve en sahtekar kuşlarıdır. Buna kimi doğa bilimcileri doğal seleksiyon dese de; bu hayvanların bu şekilde davranmalarının mutlaka anlamlı bir sebebi olmalıdır. Gerçi doğa bilimcileri bunun sebebini birden fazla sebebe dayandırmaktadır. Onlara göre bu hayvanlar çok obur oldukları ve beslenmeye ihtiyaçları olduğu için dişi guguk kuşu’nun bunu hepsi için aynı anda yapmasına imkan bulunmaması nedeniyle farklı yuvalar aramasına bağlasa da, bir annenin yavrularını sağa sola bırakması, meydana getirdiği canlının büyütme sorumluluğundan kaçıp başka yuvalara terk etmesi çok dramatik bir olay olduğu kadar, o yavrunun da büyüdüğü ortama ihanet edip evini yuvasını dağıtması başka bir trajik olaydır.
Günümüzde bu Guguk Kuşu karakterine sahip insanlar da yok değildir. Bu hayvandaki iç güdü ne kadar enteresan sa o kadar da ders alınması gereken bir olgudur. Bizlerin çevresinde de bu Guguk Kuşu timsali insanların varlığı olabilir; ya da evmizin, yuvamızın içine giren dost, arkadaş tipli insanlar mevcut olabilir.
Atalarımızın güzel bir lafı vardır: Bana arkadaşını söyle; senin kim olduğunu söyleyeyim. Bazen çevremizdeki dost, arkadaş bildiklerimiz Brütüs’ ün Sezar’ı sırtından vurması gibi size kahpelik ve hainlik içinde olabilirler.
Kendi gözlerimizle göremediğimizi, dışarıdan bu olayı objektif olarak gözlemleyenler size hakikati görmezden gelemeyip iletebilir. Buna aslında her önümüze gelene onu kardeş bilip kucak açmamak gerekir de diyebiliriz.
Kim bilir; belki de bu ihtiyatlı olma durumu ileride Guguk Kuşu yavrusu mağdurlarının durumuna düşmemizi engelleyecektir.
Kaynakça: Vikipedi, Hayvanlar Alemi