Ana Sayfa Köşe Yazarları 1.11.2023 613 Görüntüleme

GASLIGHTING

Sık sık kendinizi özür dilerken buluyorsanız,

Sürekli mağdur hissediyorsanız,

Karşınızdaki kanıtınız olmasına rağmen bir şeyi söylediğini inkar ediyorsa,

Eylemleri sözleri ile uyuşmuyorsa,

Tam onun hakkında kötü olduğuna dair karar vermişken, size yaptıkları olumlu jestler ile kafanızı karıştırıyorsa,

Size başkaları hakkında öyle şeyler söylüyor ve kendinize ondan başka dostunuz olmadığına inandırıyorsa ya da yukarıdaki belirtilerden birkaçı şüphenize uyuyorsa, siz, “Gaslighting” durumuna maruz kalıyorsunuz.

Yaşadığınız şeyin temelinde yatan şey, karşıdaki insanın güvenini ve sevgisini suistimal ederek zamanla özgüvenini ve özsaygısını yaralamaktır.

Bireyi kendi hafıza, algı ve akıl sağlığını sorgulayıp irdelemeye iten bir çeşit kötü yönlendirmedir gaslighting. Bireyde veya seçilen grupta şüphe uyandırma, kalıcı inkâr, çelişki ve yalan yoluyla peyderpey dikte edilir ve fark edilmesi kimi zaman güçtür.

Gas Light (Gaz Lambası) adlı 1938 yapımı bir oyundan gelmektedir. Oyundaki erkek karakter eşini deli olduğuna ikna etmeye çalışır ve gaz lambasını söndürdüğünde eşi bunun gerçek değil uydurulmuş bir şey olduğunun farkına varır.

Gaslighting yaşanan ikili ilişkilerde baskın olan birey idealleştirme, değersizleştirme ve gözden çıkarma şeklindeki üç aşamayı izler;

1.Evre: Baskın olma ve manipüle etme amacındaki birey ilk olarak birlikteliklerinin harika olduğu algısı yaratıp hayran olma safhasına geçer.

2.Evre: Bir sonraki ve en zor olan evre, yani değersizleştirme evresinde hayranlık duyulan birey sorunlu, ideal olmayan ve hiçbir şeyi beceremeyen bir kişiye evriltilir.

3.Evre: Gözden çıkarma safhasında ise mağdur terk edilerek yeni arayışlar içine girilir.

Bu bir manipülasyon tekniğidir.

Düşündüğünüzden çok daha iyi çalışır. Herkes gaslighting’e karşı korumasızdır ve bu, tacizcilerin, diktatörlerin, narsistlerin ve kült liderlerin ortak kullandığı bir teknik olurken etrafınızda bu tekniği huy haline getirmiş insanlar olabilir.

Asla şu hatayı yapmayın, “Bunlar olsa fark ederim herhalde, fark edilmeyecek gibi değiller” demeyin
Mart  2021 yılında yazmış olduğum bu yazının tekrarıdır.

Kavacık Mah. Fatih Sultan Mehmet Cad. Tonoğlu Plaza No: 3/4 - +90 532 387 73 79 - BEYKOZ - İSTANBUL

Tema Tasarım | AnatoliaWeb