Yıllar önce İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından hibe edilen tarihi Paşabahçe yolcu vapuru, adeta kaderiyle yeni belediye binası önünde durmaktadır.
Yeniden projelendirilip kızağa çekilerek, yapılanmasının oldukça yüksek maliyeti nedeniyle, bu anlamda yapılan ihale çalışmaları 30 mart yerel seçimlerinin de araya girmesi nedeniyle askıya alınmıştı.
Beykoz’da yaygın olan söylemler; geminin batmasına az kaldı ya da jilet olacak vs..gibi
Son olarak, tarihi Paşabahçe Vapuru’nun üç milyon civarında yeniden düzenlenmek üzere ihale edilerek bir kuruma verildiği yönünde..
Şimdi Beykozlular, Başkan Çelikbilek’ten bu konuda bir açıklama bekliyor.
Paşabahçe Vapuru
Paşabahçe vapuru, II. Dünya Savaşı bitmeden hemen önce savaş gemisi olması amacıyla kızağa konuyor. Ancak, İtalyanlar o zamanlar blok inşaat da keşfedilmediği için koca omurgayı kızağa koymuş, ana postaları yavaştan kaynaklamaya başlamışken savaş sona eriyor. Bu durum karşısında yana yakıla ne yapacaklarını düşünen tersane sahipleri tarafından, Türkiye’den gelen sipariş üzerine bir gecekondu misali bizim savaş gemisi bir gecede şehir hatları vapuruna dönüştürülüyor. 1 Temmuz 1952’de Taranto limanında şampanyası kırılıp eğlencesi de bittikten sonra Paşabahçe, İstanbul’a doğru bu kez diğer ithal gemiler gibi römorkörlerle değil toplamda 3200 beygir üreten kendi Sulzer makineleriyle gelmek üzere yola çıkıyor. 2,5 gün süren yolculuk akabinde, Paşabahçe İstanbul’a adımını atıyor.
Kaynak: wikipedia