Ana Sayfa Güncel, Manşetler, Siyaset 27 Ocak 2016 3306 Görüntüleme

BEYKOZLU MESUDİYELİLER DERNEĞİ YENİDEN KURULDU!..

Beykoz, Kavacık’ta kurulan derneğin basına tanıtım kahvaltısına Mesudiye Belediye Başkanı İsa Gül’ün yanı sıra CHP Mesudiye İlçe Başkanı Arslan Sarıgül, MHP Mesudiye İlçe Başkanı Şinasi Keskin, Beykoz Belediyesi Meclis Üyeleri Gül Biçer, Kerem Ersin ve Aydın Habil’in yanı sıra Mesudiye Köy dernek başkanları katıldı.

Mesudiye Belediye Başkanı İsa Gül, “İkinci vatanım Beykoz’da olmaktan gurur duyuyoruz. Kardeş Belediye Beykoz Belediyesi olması bizleri memnun etti. Kardeş Belediye olarak yatırım aldık. Belediye Başkanı Yücel Çelikbilek Beye, Meclis Üyelerine teşekkür ederiz. Mesudiye ilçe olarak Türkiye’de en fazla sivil toplum kuruluşları olan bir ilçedir” dedi.

DSC_0109

Kurucu Yönetim Kurulu Başkanı Halim Okutan’ın olduğu Beykozlu Ordu Mesudiyeliler Derneğinin basın açıklamasını Mesudiye Gazetesi’nin imtiyaz sahibi Sefai Uzunyurt yaptı.

Sefai Uzunyurt’un açıklaması şöyle; 

İSTANBUL’DA MESUDİYELİLER FLAŞ BİR DERNEĞE KAVUŞTU,  YENİ DERNEĞİN ADI BEYKOZLU ORDU MESUDİYELİLER DERNEĞİ

İstanbul’da yaşayan 520 bin Ordulu içinde, 180 binlik nüfuslarıyla hem Ordu’nun, hem de Türkiye’nin İstanbul’daki en kalabalık ilçesi ünvanını elinde bulunduran Mesudiyeliler, yeni ve güçlü bir derneğe kavuştu. Mesudiyeliler’in İstanbul’a ilk göç ettikleri ilçe olan ve günümüzde  yüzde olarak en kalabalık Mesudiye nüfusunu barındıran Beykoz İlçesinde, “Beykozlu Ordu Mesudiyeliler Derneği”  adıyla kurulan dernek, Mesudiyeliler’in örgütlenmesi,  birbirleriyle olan dayanışmalarını arttırmayı, Beykoz’daki  yaşayan diğer yörelere mensup komşularıyla işbirliği yaparak Beykoz’un sorunlarıyla yakından ilgilenmeyi amaç ediniyor .

DSC_0104

Beykozlu Ordu Mesudiyeliler Derneği’nin kurulduğunu Beykoz Basını ve Ordu Basınına duyurmak amacıyla yapılan kahvaltılı toplantı, Dernek merkezinin bulunduğu Beykoz Kavacık Özgür Caddesi Remzi Özer İş Merkezi’ndeki 200 metre kare büyüklüğündeki dernek lokalinde gerçekleştirildi.  Toplantıya Beykoz ve Ordu Basınının yanı sıra, merkezi Beykoz’da bulunan Mesudiye yöresi köy dernek başkanları, Beykoz’daki Mesudiyeli Belediye Meclis üyeleri, Beykoz’daki Mesudiyeli muhtarlar ile  Beykoz dışından Mesudiye Belediye Başkanı İsa Gül, CHP Mesudiye İlçe Başkanı Arslan Sarıgül, MHP Mesudiye İlçe Başkanı Şinasi Keskin, Ordu Dernekler Federasyonu Başkanı Ali Çelik, Akkuşlular  Dernek Başkanı Yüksel Mıhçı, Şişli Ordu Dernek Başkanı Ali Ayan, Akkuşlular Dernek Genel Sekreteri Adnan Şener, Beykoz Ordulular Dernek Başkan Vekili Fuat Öztürk, Mesudiye Vakfı Başkanı Fazlı Coşkun,  Mesudiye Dernekler Federasyonu Başkan Vekili Sabahattin Öztürk, Ankara Mesudiyeliler Dernek Başkanı Nuri Özmen, Mesudiyespor As Başkanı Erdal Okutan, İstanbul’un diğer ilçelerinde faaliyet gösteren Mesudiye yöresi dernek başkanlarından bir bölümü katıldı.

Derneğin Kurucu Başkanı Halim Okutan basın tanıtım kahvaltısına katılanlara “hoş geldiniz” dedikten sonra Beykozlu Ordu Mesudiyeliler Derneği’nin kurulduğunu duyurarak, katılanlara teşekkür etti.

DSC_0107

Derneğin kuruluş gerekçesini ve amaçlarını Dernek Basın Sorumluluğunu üstlenen  Ordu Basın Kuruluşları Derneği Başkanı Sefai Uzunyurt açıkladı. 1930’lu yıllarda İstanbul’a göçmeye başlayan Mesudiyeliler’in ilk yerleştikleri ilçenin Beykoz olduğunu söyleyen Uzunyurt, Beykoz’un adeta ikinci Mesudiye olduğunu,  Beykoz’daki Ordu nüfusunun yüzde 98’ini Mesudiyeliler’in oluşturduğunu, Beykoz’da yaklaşık 43 bin Mesudiyeli yaşadığını, yeni derneğin Ordu ve Mesudiye yöresinin bütün sivil toplum kuruluşlarına eşit yakınlıkta olacağını, siyaset üstü bir çizgi izleyeceğini söyleyerek; “2015 yılı istatistiklerine göre, İstanbul nüfusu içinde en kalabalık iller sıralamasında Ordulular ikinci sırada yer alıyor. Ordu ilçeleri arasında ise İstanbul’a ilk göçenler ve günümüzde İstanbul’da en kalabalık nüfusu oluşturan Mesudiye ilçesidir. Mesudiyeliler’in İstanbul ile bağları Osmanlı Devleti dönemine kadar uzanmaktadır. Osmanlı Devleti döneminde, Topkapı, Dolmabahçe ve Yıldız Sarayı’nın küçükbaş hayvan et ihtiyacını, etinin lezzeti nedeniyle Mesudiye’den Aliçavuşoğulları (Karayakalar) ailesi aracılığıyla karşılanıyordu. Vapurla yapılan bu ticaret nedeniyle Mesudiyeliler’den bir kısmı İstanbul’a gidip -gelmeye, İstanbul’u tanımaya başlamışlardır. 1908 yılında ilan edilen 2. Meşrutiyet’in ilanı ve Kanun- u Esasiye Anayasası’nın yapılmasında Mesudiyeli Serdarzade Mustafa Bey görev almış ve Osmanlı Meclis-i Mebusan-ı’nda, Mebus (Milletvekili) olarak görev yapmıştır.

DSC_0095

BEYKOZ İKİNCİ MESUDİYE’DİR

Mesudiyeliler’in İstanbul da göç ettikleri ilk ilçe Beykoz’dur. 1930’lu yıllarda başlayan göçlerin ve göç edenlerin Beykoz’a yönelmesinin temel nedeni Paşabahçe Şişe Cam Fabrikası, Paşabahçe Rakı Fabrikası ve Beykoz Deri-Kundura Fabrikası’nın Beykoz’da bulunmasıdır. İş ve aş mücadelesindeki Mesudiyeliler bu fabrikalarda işçi olarak çalışmaya başlamışlar, her çalışan kişi yeni elaman lazım oldukça kendi kardeşini, yeğenini, köylüsünü getirerek fabrikalara yerleştirmişlerdir. Yıllar geçtikçe Mesudiyeli nüfusu Beykoz’da hayli kalabalık bir toplama ulaşmaya başlamış oldu.

Böylece Beykoz, Ordu Mesudiyeliler için gurbetteki ilk vatan olmuş, adeta ikinci Mesudiye haline gelmiştir. 1930’larden günümüze Beykoz ile Mesudiye ilişkisi adeta et-tırnak bağına dönüşmüştür.

DSC_0071

Günümüz’de Beykoz’daki Ordu nüfusunun yüzde 98’ini Mesudiyeliler oluşturmaktadır. Beykoz’daki Mesudiye nüfusu 35 bine yaklaşmaktadır. Nüfus kütüğünü Mesudiye’den aldırdığı için Memleketi Ordu/Mesudiye yerine Beykoz/İstanbul yazan Mesudiyeliler bu rakama dahil değildir. Onlar  resmiyette Mesudiyeli yerine Beykozlu gözüktüğü için  istatistik rakamlarında Mesudiyeli olarak sayılmamakta, bu nedenle de Mesudiyeli Nüfusu eksik yansıtılmaktadır. Beykozlu kütüğünde gözüken Mesudiyeliler’i de bu rakama dahil ettiğimizde, Beykoz’daki Mesudiyeli nüfusu yaklaşık 43 bin 500 kişiden oluşmaktadır. Bu rakam birçok ilin İstanbul’daki nüfusundan daha fazladır.

2015 yılı istatistiklerine göre İstanbul’da 520 bin Ordulu yaşamaktadır. Mesudiyeli nüfusu ise 180 bin civarındadır. Mesudiyeliler’in yüzde olarak en kalabalık nüfusa sahip olduğu ilçe yine Beykoz’dur.

DSC_0099

Beykoz’daki Mesudiyeliler kendilerini Beykoz’dan ve Beykozlular’dan ayrı düşünmemiş, tam tersine Beykoz ile bütünleşmişlerdir. Beykoz’un asıl yerlisi olan Beykozlular başta olmak üzere, Beykoz’da önemli bir potansiyele sahip Giresunlular ve Kastamonular ile tüm illerden göçüp Beykoz’da yaşayan komşularıyla yakın bir dostluk ilişkisi kurmuşlardır. Kız alıp, kız vererek te akrabalık bağları oluşturmuşlardır.

Beykoz ikinci bir Mesudiye demektir. Beykoz’daki Mesudiyeliler yöreleriyle olan bağlarını hiçbir zaman kesmemişler ama kendilerini hep Beykozlu olarak adlandırarak Beykoz’a sahip çıkmaktadırlar. Bu kadar kalabalık bir nüfusları olmasına rağmen Beykoz’un adını değiştirme, Mesudiye isimlerinin önde olacağı bir politika ve düşünce içinde olmamışlardır.

DSC_0057

Mesudiye ile Beykoz arasındaki bu yakın ilişki kardeşlik bağının oluşmasını sağlamıştır. Beykoz Belediye Başkanı Yücel Çelikbilek ve Mesudiye Belediye Başkanı İsa Gül döneminde, her iki belediyenin meclislerinin aldığı karar ile Beykoz ve Mesudiye kardeş şehir olmuş, protokol imzaları 2013 yılındaki Mesudiye Kurultayı’nda her iki belediye başkanı tarafından atılmıştır.

Bu kardeşliğin ilk somut sonucu Beykoz Belediyesi’nin Mesudiye’de adı “Beykoz Tepesi Parkı” olan büyük bir yatırımı gerçekleştirmesi oldu. Mesudiye’deki bu yatırım için başta Beykoz Belediye Başkanı Yücel Çelikbilek olmak üzere, bu yatırıma imza atarak olumlu tavır gösteren Ak Partili ve Cumhuriyet Halk Partili Belediye Meclis üyelerimize teşekkür ediyoruz.

 

NEDEN BEYKOZLU ORDU MESUDİYELİLER DERNEĞİ

Bu kadar büyük bir potansiyele sahip Beykoz’da Mesudiyeliler’in bir derneğinin olmaması büyük bir eksiklikti. Önceki yıllarda Mesudiye adını yansıtan bir dernek kurularak olumlu çalışmalar içinde oldu. Ancak daha sonra, bu dernek adındaki Mesudiye ismini çıkararak sadece Ordu Derneği haline geldi. Böyle olunca da Beykoz’daki Ordu nüfusunun yüzde 98’ini oluşturan Mesudiyeliler ve Mesudiye’lilik ikinci planda kaldı.

Mesudiye isminin silinmesi  Beykoz’daki Mesudiyeliler arasında üzüntüye sebep olup, eksikliği duyulmayabaşlayınca gelen yoğun istek üzerine Mesudiye isminin geçtiği bir dernek kurma kararı alındı. 2016 yılı Ocak ayı itibariyle Beykozlu Ordu Mesudiyeliler Derneği kurularak resmiyet kazandı.

DSC_0059

Beykozlu Ordu Mesudiyeliler Derneği, Beykoz’daki Mesudiyeliler’in ve Beykozlular’ın sorunları başta olmak üzere Beykoz halkının her türlü sorununu kendisine görev kabul etmektedir. Tüm yöre insanlarına, siyasi partilere eşit yakınlıktadır.

Mesudiye sivil toplum kuruluşları olan İstanbul Mesudiyeliler Derneği, İstanbul  Mesudiyeliler Hizmet Vakfı, Mesudiye Dernekler Federasyonu,  Mesudiye Kadın Gücü ve Emeği Derneği, Mesudiyespor,  Ankara Mesudiye Gelişme Vakfı, Ankara Mesudiyeliler Derneği, Niksar Mesudiyeliler Derneği ile yakın ilişki içinde hizmet verecek, bu kurumlar arasında taraf olmayacak, tamamına eşit yakınlıkta durarak yapılan her olumlu çalışmaya destek verecektir.

DSC_0089

Beykoz’daki Mesudiye Köy Dernekleri ile Derneği Beykoz da olmamasına rağmen Beykoz’da önemli bir nüfus potansiyeli buluna Köylerimizin dernekleriyle de yakın dayanışma içinde olacak ve onlara her türlü desteği verecektir. Bu kadar büyük bir potansiyele sahip olan Mesudiyeliler’in Beykoz’da Mesudiye adını taşıyan bir derneğinin olmaması büyük bir eksiklikti. Beykoz’da Mesudiyeliler’in sesinin daha çok duyurulması amacıyla bir derneğe ihtiyaç duyulması ve talep edilmesi üzerine, Beykozlu Ordu Mesudiyeliler Derneği 2016 Ocak ayı itibariyle kurularak çok önemli bir eksikliğe son verilmesini sağladı. Bugün derneğin kuruluşu  Beykoz ve Ordu yöresi basınımıza  sizlerin huzurunda duyuruldu. Açılışı çok kapsamlı bir törenle 20 Mart 2016 tarihinde yapılacak.” diyerek,  Dernek lokalinin tüm Ordulular’ın, Mesudiyeliler’in ve köy derneklerinin mekanı olduğunu, her derneğin burayı kendi lokali gibi kullanabileceğini söyleyerek, hayırlı olmasını temennisinde bulundu.

Beykozlu Ordu Mesudiyeliler Derneği Kurucu Yönetim kurulu şu isimlerden oluşmaktadır:

Halim Okutan Muammer Özer, İzzet Özmen, İbrahim Özdemir, Aydın Habil, Sezayi Biçer, Hakan Aydemir, Sezgin Ayduğan, Adnan Aydoğan, Gültekin Aydın, Sefai Uzunyurt.

Beykozlu Ordu Mesudiyeliler Derneği’nin merkezi: Kavacık Mahallesi, Özgür Caddesi Remzi Özer İş Merkezi No:31 Kat:3 Beykoz/ İstanbul’da bulunmaktadır.

Kavacık Mah. Fatih Sultan Mehmet Cad. Tonoğlu Plaza No: 3/4 - +90 532 387 73 79 - BEYKOZ - İSTANBUL

Tema Tasarım | AnatoliaWeb