24.12.2012 tarihinde Beykoz Lojistik MYO Kavacık Yerleşkesi Konferans Salonu’nda gerçekleşen “Bilişim Güvenliği ve Güvenli İnternet” paneli konuşmacıları olan TBMM CHP Genel Başkan Yardımcısı, Ankara Milletvekili ve Türkiye Zeka Vakfı Başkanı Emrehan Halıcı, panelde ev sahipliği yapan Beykoz Lojistik Meslek Yüksekokulu Bilişim Bölümü Başkanı Yrd. Doç. Dr. Nafiz Ünlü ve Bilişim Hukuku Uzmanı Av. Erhan Horasan’ın katılımları ile yapıldı.
Açılışı konuşmasını yapan Beykoz Lojistik Meslek Yüksekokulu Bilişim Bölümü Başkanı Yrd. Doç. Dr. Nafiz Ünlü hoş geldiniz diyerek başladığı konuşmasında Emrehan Halıcı ve Av. Erhan Horasan’a katılımlarından dolayı teşekkür etti.
Farklı kaynaklarca özel hayatlarımız ve sırlarımız tehlike altında
Panelde özetle internet ortamında bilgi saklamanın mümkün olmadığının altını çizen Ünlü, günlük hayatta birçok kişinin internet üstünde güvenlik sorunları yaşadığını ve tehlikenin farklı kaynaklarca yönetildiğini söyledi. Konuşmasında tehlike odaklarını büyük devletlerin komuta merkezleri, bilgisayar korsanları, endüstri ve sanayi casusları, hackerlar, virüsler olduğunu eylemleri ile kredi kartları, özlük bilgileri, fatura ve şirket bilgileri, özel hayatlar ve aile sırlarının tehlike altında olduğunu söyledi. Yrd. Doç. Dr. Nafiz Ünlü alınacak tedbirlerin başında kullanılan hesaplar için zorluk dereceleri yüksek olan şifreler ve her hesap için farklı şifre kullanılmasının önemine değindi.
Kriptoloji, sayısal imza, yedekleme, ağ bölümlendirmesi, virüs koruma programlarının kullanmasının tedbir amaçlı faaliyetler olarak nitelendirirken, bilgisayarlarınızda ani bir yavaşlama, istek dışı bilgi kaybı ya da değişimi, kontrol dışı programların çalışması durumunda, Türkiye Bilişim Güvenliği Derneğine ulaşılmasının önemli olduğunu söyledi.
5651 sayılı yasanın yeni yaklaşımlarla güncellenmesi gerekiyor
Avukat Erhan Horasan, bilişimin hızla gelişmesi ve beraberinde de sorunları ardından getirmesi bilişim hukukunun ortaya çıkmasına neden olduğunu ve internet ortamının nasıl denetleneceğine ilişkin bir yasa olan 5651 sayılı yasa hakkında bilgi verdi. Yasanın yeni yaklaşımlarla güncellenmesi gerektiğini mevcut yasa ile pekte olumlu bir sonuç alınmadığı yasanın 10.maddesinin c bendindeki “ İnternet ortamında yapılan yayınların içeriklerinin izlenmesinin hangi seviye, zaman ve şekilde yapılacağını belirlemek” ifadesine dayanarak toplumda bu yasanın internette sansür yasası olarak algılandığını söyledi. Yasa ile kişisel bilgileri korumadığının da altını çizerken, internet ortamını düzenlemek yerine daha kaotik bir ortam yarattığını, uygulamasının çok zor olan bir yasa olduğunu söyledi.
“Teknolojiden korkmayalım, insandan korkalım”
TBMM CHP Ankara Milletvekili Emrehan Halıcı İnternetin hayatın kendisi olduğunu ve 24 saat elimizin altında olması da en büyük zenginliği olduğunu dile getirirken teknolojiden korkulmaması gerektiğini asıl korkulucak unsurun insan olduğunu söyledi. Konuşmasında 5651 sayılı yasayada değinen Halıcı, yasanın bireyin özgürlüğünü kısıtlayıcı olduğu için karşı olduğunu söyledi.
Konuşmacılara yöneltilen sorulara verdikleri cevapların ardından Beykoz Lojistik Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Ahmet Yüksel yaptığı konuşması ile katılımcılara katkılarından dolayı teşekkür etti. Katılımcılara teşekkür plaketlerinin verilmesinin ardından panel sona erdi.