Ana Sayfa Güncel, Manşetler, Siyaset 15 Mayıs 2020 1686 Görüntüleme

Beykoz Üniversitesi’ne uzaktan eğitimde tam not!

Beykoz Üniversitesi, Covid-19 pandemisi sürecinde uzaktan eğitimde başarılı bir sınav verdi. Üniversite Araştırmaları Laboratuvarı’nın (ÜNİAR) nisan ayı başında yaptığı araştırmada Beykoz Üniversitesi, uzaktan eğitim sürecini en iyi yöneten ikinci vakıf üniversitesi oldu. Ayrıca üniversitenin kendi içinde yaptığı uzaktan eğitim anketi de bu sonuçları destekledi. Rektör Prof. Dr. Mehmet Durman, “Uzaktan eğitim platformumuz OnlineBeykoz’da ders yapabilme yetkinliği olan bir üniversiteydik. Koronavirüs süreciyle birlikte bir haftada bu gücümüzü tüm programlarımızda uygulanabilir hale yükselttik. Bugün uzaktan eğitim sistemimizde tanımlı 741 dersimiz, 202 akademik personelimiz ve 4 bine yakın öğrencimizin katılımı ile başarılı bir şekilde sürdürüyoruz.  Öğrencilerimizin derslere katılım oranı yüksek, öğretim elemanlarımızın yeni duruma uyumu mükemmel” dedi.

Yıllardır süregelen uzaktan eğitim ile nitelikli ve iyi bir eğitim verilebilir mi tartışmaları sürerken, Covid-19’un beklenmedik etkisi ile bir hafta gibi kısa bir sürede dünyada ve Türkiye’de tüm dersler uzaktan eğitim platformları üzerine taşındı. Bahar 2020 yarıyılı tartışmasız ki, dünya eğitim tarihini geri dönülemez şekilde değiştirecek. Covid-19 eğitim kurumlarını hızlı bir değişime zorladı ancak Türkiye’de uzaktan eğitim programları yürüten ve derslerinin bir kısmını uzaktan eğitim sistemi üzerinden veren üniversiteler bu sınavı başarılı bir şekilde verdi. Üniversite Araştırmaları Laboratuvarı (ÜNİAR), Prof. Dr. Engin Karadağ liderliğinde nisan ayı başında “Yeni Koronavirüs (Covid-19) Döneminde Uzaktan Eğitim” konulu bir araştırma gerçekleştirdi. 111 devlet ve 52 vakıf üniversitesinden 17 bin 939 öğrenciye Covid-19 pandemisi ile başlayan uzaktan öğrenim deneyimleri ile ilgili sorular soruldu.

Beykoz_Universitesi Rektoru_ Prof. Dr. MEHMET DURMAN

4 bine yakın öğrenci kullanıyor

23 Mart’tan bu yana uzaktan eğitim sistemi OnlineBeykoz’u başarıyla kullanan, 4 bine yakın önlisans, lisans ve yüksek lisans öğrencisinin derslerini bu platform üzerinden gerçekleştiren Beykoz Üniversitesi de bu araştırmada, vakıf üniversiteleri arasında uzaktan eğitimi en iyi kullanan ikinci üniversite oldu.

Beykoz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Durman, “Uzaktan eğitim sürecini genç ve dinamik bir üniversite olarak tüm unsurları ve bileşenleriyle başarılı bir şekilde yürütüyoruz. Öğrencilerimizin derslere  katılım oranı yüksek, öğretim elemanlarımızın yeni duruma uyumu mükemmel. Bu durumu ÜNİAR’ın araştırmasında Türkiye ortalamasının çok üzerindeki sonuçlarımızda ve kendi memnuniyet anketimizde görmemiz mutluluk verici” dedi.

“Süreci başarılı bir şekilde yönettik”

Beykoz Üniversitesi, 23 Mart’tan itibaren uygulamalı dersler hariç tüm derslerini ve ara sınavları OnlineBeykoz platformu üzerinden gerçekleştiriyor. “Koronavirüsle birlikte büyük bir hızla günlük rutinimizden, iş yapma şeklimize kadar hayatımızın her alanında çok ani bir değişimin içine girdik. Bu değişimi kurum olarak büyük bir başarı ile yönettik, genç ve dinamik bir üniversite olmanın avantajını yaşadık” diyen Rektör Durman, yeni döneme nasıl uyum sağladıklarını şöyle açıkladı: “Uzaktan eğitim programlarımızın varlığı ile OnlineBeykoz’da ders yapabilme yetkinliği olan bir üniversiteydik ancak bir haftada bu gücümüzü tüm programlarımızda uygulanabilir hale yükselttik. Sistemin bu şekilde çalışmasını sağlamak, bu değişime ayak uydurmak üzere hep birlikte büyük özveri ile çalıştık. Bugün uzaktan eğitim sistemimizde tanımlı 741 dersimiz, 202 akademik personelimiz ve 4 bine yakın öğrencimizin katılımı ile başarı ile sürdürüyoruz. Uzaktan eğitim ile ilgili yaptığımız ankette, 1.069 öğrencimiz, 169 öğretim elemanımızı ve 329 dersimizi değerlendirdi. 5 üzerinden ortalamada 3.79 puan elde ettik.”

 

“Öğrencilerimizin dijital yetkinliklerini artırdık”

Beykoz Üniversitesi, çağın ihtiyaçlarını göz önüne alarak öğrencileri için Yetkinlik Geliştirme Programı da oluşturdu. Yetkinlik derslerine katılan öğrencilere sertifika da veren üniversite bu çabalarının sonuçlarını da bu süreçte aldı. 14 kritik yetkinlikle ilgili derslerin olduğu Yetkinlik Geliştirme Programı’nda öğrencilere “Değişimi Yönetebilme” ve “Teknolojiyi Kullanabilme ve Dijital Yeterlilik” dersleri de verildi.  Prof. Dr. Mehmet Durman, “Teknolojinin baş döndürücü bir şekilde gelişmesi hayatın her alanında kendini hissettiriyor. Dolayısıyla geleceğin insanlarının bu hıza ayak uydurması bekleniyor. Biz de bu amaç doğrultusunda Beykoz Üniversitesi olarak ‘Eğitim hayata hazırlık değil, hayatın kendisidir’ mottosuyla öğrencilerimize yaklaşıyoruz.  Bu konuda uzun süren çalışmalar ve araştırmalar sonucunda önemli adımlar attık ve bilginin yanı sıra yetkinliğin de önemli olduğunun bilinciyle öğrencilerimizi bir adım öne taşıyacak olan Yetkinlik Geliştirme Programımız ile öğrencilerimizi farklı süreçlere hazırladık. Şimdi ise bu önemli adımların sonuçlarını görüyoruz” diye konuştu.

Beykoz Üniversitesi Türkiye ortalamasının çok üzerinde

ÜNİAR’ın yaptığı araştırmada uzaktan eğitimle ilgili sorulara cevap veren öğrenciler, üniversitelerini Çok Kötü (1 puan), Kötü (2 puan), Orta (3 puan), İyi (4 puan), Çok İyi (5 puan) olmak üzere beş puan ölçeği üzerinden değerlendirdi. Türkiye ortalamasında öğrenciler,“Uzaktan Eğitim Sürecindeki Açıklama ve Bilgilendirmelere” 2.6 puan verirken, Beykoz Üniversitesi öğrencileri Beykoz Üniversitesi’ne 4.2 puan verdi. “Uzaktan Eğitim Hazırlığı”nın 163 üniversitedeki ortalaması 2.3 puan olurken Beykoz Üniversitesi 4.1 puan aldı.

Prof. Dr. Mehmet Durman, “Öğrencilerimizin en yüksek puanları “Yöneticilerin Tutum ve Yaklaşımları” ve “Öğretim Elemanları” başlıkları üzerinden vermesi bizim için mutluluk verici oldu. Bu başlıklarda Türkiye ortalaması 2.6-3.4 düzeyindeyken bizim puanlarımızın tamamının 4 ve üzeri olması öğrencilerimizin ve akademik personelimizin sisteme hızla uyum sağlamasından kaynaklanıyor. Kendi memnuniyet anketimizde de aynı sonuçları elde ettik” diye konuştu.

Yeni Koronavirüs (Covid-19) Döneminde Uzaktan Eğitim Araştırması Türkiye-Beykoz Üniversitesi Karşılaştırması

“Hedeflerimiz, şansımız oldu”

Prof. Dr. Mehmet Durman’a göre, uzaktan eğitim Türkiye’de örgün öğretimde yeterince yaygınlaşmamış olsa da dünyada kabul edilen bir eğitim- öğretim yolu. “Gelişmiş ülkelerdeki üniversitelere baktığımızda uzaktan eğitimin örgün eğitim sistemine destek olacak ve onu zenginleştirecek şekilde kullanıldığını görüyoruz” diyen Durman, sözlerini şöyle sürdürdü: “YÖK’ün Uzaktan Eğitim Yönetmeliği çerçevesinde örgün eğitimde dersler yüzde 30’a kadar uzaktan eğitimle verilebiliyordu. Bizim de hedefimiz bu yüzde 30’u yakalamaktı. Üniversitemizin kurulduğu günden itibaren bu hedefi, stratejik hedeflerimiz arasında belirlemiştik. Bu süreçte belirlediğimiz hedefler ve yaptığımız hazırlıklar bizim şansımız oldu.”

Akademik danışmanlık da OnlineBeykoz’da

OnlineBeykoz Uzaktan Eğitim Sistemi yalnızca dersleri izlemek için kullanılmıyor. Üniversite öğrencilerine ‘akademik danışmanlık’ hizmeti de veriliyor. Beykoz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Durman akademik danışmanlığı online platforma taşıdıklarını söyledi. Durman, “Belirli gün ve saatlerde öğrencilerimiz, akademik danışmanları ile buluşarak, koronavirüs döneminde yaşadıkları sıkıntı ve sorunları hocaları ile paylaşma olanağı buluyorlar. Yakınlarında koronavirüs olan öğrencilerimizin kaygı ve endişelerinden tutun da sınavlardan devamsızlıklara kadar birçok konu bu platformda konuşuluyor.  Hocalarımızın ders saati dışında öğrencilerimizi dinlemesi onları son derece mutlu ediyor” şeklinde konuştu.

Kavacık Mah. Fatih Sultan Mehmet Cad. Tonoğlu Plaza No: 3/4 - +90 532 387 73 79 - BEYKOZ - İSTANBUL

Tema Tasarım | AnatoliaWeb