Türk Kızılayı Beykoz Şube Başkanlığı, yeni yönetim kurulunun atanmasının ardından ilk büyük organizasyonunu gerçekleştirdi.
Düzenlenen tanışma ve dayanışma gecesine Kızılay İstanbul Şubesi Başkanı Kadem Ekşi, Beykoz Kaymakamı Esengül Korkmaz Çiçekli, Beykoz Belediye Başkanı Murat Aydın, AK Parti Kadın Kolları Başkanı Gaye Zayıf, siyasi partilerin ilçe başkanları ve temsilcileri, STK gönüllüleri ile muhtarların yanı sıra bazı davetliler katıldı.
Gecede konuşan Beykoz Şube Başkanı Mustafa Gürkan, Kızılay’ın gecede görünen fotoğraftaki gibi kardeşliğin farklı bir boyutu olduğunu ifade ederek konuşmasına başladı.
Gürkan, Türk Kızılayı’nın 154 yıldır ülkenin dört bir tarafında ve 60’ı aşkın ülkede yardım faaliyetlerini sürdürdüğü bilgisini paylaşarak, “Kızılay ile yolum bir yıl evvel geçti. Bizlere teveccühleriyle burada göreve başladık. Tabii biz de aslında biraz yardım dedik. Biraz işte kan bağışı gibi.. İçine girdiğimizde biz de bugüne kadar birçok farklı STK’larda, vakıflarda görev yapmamıza rağmen ama dedik ki başka bir şey varmış ortada.” dedi.
Beykoz Şube Başkanlığı’na atanmasından sonra adaptasyon süreci geçirdiğini aktaran Gürkan, geride kalan 1 yıl içerisinde çeşitli ziyaretler yaptıklarını ve Kızılay ruhunu anlamaya, hissetmeye çalıştıklarını ifade etti.
Gürkan, “Kızılay sadece yönetimden olur mu? 9+9 yönetimimiz var. Ama bizim kadın Kızılay’ımız var. Genç Kızılay’ımız var. Engelsiz Kızılay’ımız var. Yaklaşık 50 kişilik bir alanımız var. Aslında buradaki bazı dostlarımız dediler ki işte biraz çıkın işte bir şeyler yapın falan. Biz önce biraz anlayalım hissedelim dedik. Bu yeleği birkaç defa giydik. Birkaç koliyi üstlendik. Birkaç kan bağışı yaptık. Özellikle Sinop ve Kastamonu’ya gittik. Ondan sonra biraz daha bu duyguyu içselleştirdik ve dedik evet artık bizim Beykoz’un karşısına çıkma zamanımız geldi..” ifadelerini kullandı.
Türk Kızılayı Beykoz Şube Başkanı Mustafa Gürkan, şunları kaydetti:
“Bugün burada kim var? Bu ilçeyi beraber paylaştığımız tüm dostlarımız burada. Ve biz bundan sonra inşallah hep beraber buradaki hizmetleri beraber yapıyoruz. Tabii Kızılay’da ben girdikten sonra beğendiğim sloganlardan bir tanesi şuydu. İyiliği bulaştırmak.. Şu anda ben bir yıllık tecrübem içerisinde bazı dostlarımız bizimle beraber bu işe başladıklarında onlardan da hiç duymadığımız reaksiyonlar aldık. Biz de tabii ummadığımız reaksiyonları yaptık. Dokunmak yani şu yeleği giydikten sonra veya Kızılay gönüllüsü olduktan sonra dokunmak çok farklı. Küçük bir dokunmanın neleri değiştirdiğini gördük. Zaten Kızılay’da ana görevi bu, birleştirmek.”
Türk Kızılayı İstanbul Büyükşehir Şube Başkanı Kadem Ekşi de düzenlenen program nedeniyle Mustafa Gürkan’a teşekkür ederek başladığı konuşmasında, “Tarih, kültür ve medeniyet yolculuğunda adeta bir nehir gibi akan 154 yıllık bir ulu çınar var. Bu suların gönüllüsü olarak bir yeni çıkışı, yeni bir gidilişi canlı, coşkulu, sıcak bir biçimde kriz bölgelerine taşıyoruz. Coğrafyalara taşıyoruz değerli arkadaşlar. Sadece kriz bölgeleri değil. Bugün Balkanlar’dan, Kafkaslar’dan, Orta Doğu’da adeta Türkiye’nin bir yumuşak gücü var.” dedi.
Ekşi, “Milletimiz çabanızla oluşan ortaya koymuş olduğumuz gayretle neticelenen bir çıkış. Ben bunu çok önemsiyorum. Gerçekten bugün her coğrafyada Kızılay’ımız var. Şu anda Ukrayna’dayız. Acının, savaşın, gözyaşının dinmediği o coğrafyada bizim arkadaşlarımız yaralara merhem olmaya çalışıyor. Kastamonu’dayız. Şu anda diğer ilçelerimizdeyiz. Yani Türkiye’deki kriz bölgelerinde Kızılay ilk andan itibaren sizin adınıza hayatı kolaylaştırmaya, zamanın tanık ve şahitliğini yaparak da gerçekten problemleri çözme, gönüllülük temelinde Türkiye genelindeki yüz binlerce gönüllüsüyle bunu yapıyor. Gönüllü olarak ben de bu sürece varım.. İstanbul’da garibin, yoksulun, yetimin hamisi olmaya sizler adına sizlerle birlikte çalışıyoruz.” ifadelerini kullandı.
Beykoz Belediye Başkanı Murat Aydın, geceye katılanların çok güzel bir görüntü oluşturduğunu ve kırmızı-byeaz rengin bu görüntüde büyük etkisi olduğu inancını paylaştı.
Aydın, şöyle konuştu:
“Burası aynı zamanda Beykoz’un da fotoğrafı. Ben Kızılay Başkanımız. Mustafa kardeşime, başkanıma yönetimdeki arkadaşlarına, mesai arkadaşlarına bu anlamlı organizasyon için teşekkür ediyorum. Sizler de Kızılay’ımızı yalnız bırakmadığınız için, bu güzel tabloyu oluşturduğunuz için sizlere de canı gönülden teşekkür ediyorum. Hepinizi saygıyla, muhabbetle selamlıyorum.. Kubbede bir hoş seda bırakabilmek mesele. Aslında birey olarak toplum olarak Anadolu’da yaşayan insanlar olarak Türkiye Cumhuriyeti Devleti olarak kubbede hoş seda bırakabilmek…”
“Anadolu’nun mayasında öylesine güzellikler var ki o hoş seda bırakabilmeyi, yardımcı olabilmeyi sahip olduklarını paylaşmayı, paylaşabilmeyi, dezavantajlıların elinden tutabilmeyi, sadece insan olarak değil, tüm canlılar olarak üst düzeyde başarmış.” ifadeleriyle konuşmasını sürdüren Murat Aydın, “Bunun güzel örneklerini geçmişten bugüne sergilemiş bir millet. Bu yönüyle ne kadar iftihar etsek az. Hep bu rakamlar söylenir.. Dünyada milli gelirine göre en fazla yardım yapan halk Anadolu coğrafyasında Türkiye’de yaşayan insanlardır. Burada yaşayan insanların ağırlıklı inancı İslam’dır. Tabii ki farklı inançlarda mutlaka vardır. Her inanç, yardımlaşmayı, paylaşmayı zaten emreder. Ama İslam özellikle şöyle ben o gözle baktığımda İslam nedir diye kendi kendime sorguladığımda şu üç cevabı buldum.” şeklinde konuştu.
Aydın, şunları kaydetti:
“Okuduğum kitaplardan ve temelde de Kur’an-ı Kerim’de. Bir gayba iman etmek, görmediğine inanmak, Yaradan’a ve ölüm sonrası hayata inanmak iki,. İnandığın tanrıya ibadet etmek. Üç, sahip olduğu ekonomik imkanları diğerlerinin sahibi olamadığı potansiyeli olmayanlarla paylaşma. Onu Anadolu insanı o kadar güzel içselleştirmiş ki. Bu paylaşmayı daha iyi sürdürebilmek için Kızılay’ın 154 yıl önce de oluşturmuş. Birçok vakıf da oluşturmuş ama Kızılay bunların en önemlisi başka derneklerimiz de var. Başta sivil toplum örgütlerimiz de var. Allah sayılarını arttırsın diye de dua ediyoruz.”
Gecenin son konuşmacısı Beykoz Kaymakamı Esengül Korkmaz Çiçekli oldu.
Kaymakam Çiçekli, Amerika Birleşik Devletleri’nde yapılan bir anketin sonuçlarını paylaştığı konuşmasında, “Amerika’da bir araştırma yapılmış. En mutlu insan kimdir? diye. Orada değişik sorular ve parametreler var. En mutlu, en zenginler mi mutlu, evliler mi mutlu? Bekarlar mı mutlu? diye araştırılmış ve bu araştırmanın sonucunda biz açık uçlu bir soru olsun. Kim mutlu çıkmış olabilir? En mutlu olan kesim yardım edenler. Yardım edenler en fazla mutlu olduğunu söyleyenler olmuş ve anketi bu şekilde tamamlamışlar.” dedi.
Çiçekli, “Peki Türkiye’de yardımseverliğin marka değeri tabii ki kırmızı hilal. 154 yıldır her yere, her şekilde koşuyor ve yardım elini uzatıyor. Biz tabii önceleri çocukluğumuzda kan bağışıyla biliyorduk ama şimdi işin içine girince bizzat bulununca, Kızılay’ın her yerde ve her zamanda bulunduğunu gördük. Yardım faaliyetlerinden, eğitim faaliyetine kadar fotoğraflarda da gördük. Soda fabrikaları kurmadan çadır dikmeye kadar Kızılay her yerde ve her şeyde. Şimdi burada Beykoz’un her rengini görüyoruz. Siyasi partilerimiz var. Her türlü fikir kuruluş var. STK’larımız, okul müdürlerimiz, öğretmenlerimiz, muhtarlarımız herhalde bizi buraya bu şekilde getirebilecek kırmızı, hilalin, özgür ağırlığıdır diyorum. Bizi böyle bir araya getirecek. Kızılay aynı zamanda dayanışma, birlik ve beraberlik demek. Bizi şimdi bugün de bir araya getirdi. Duygu yoğunluğu oluşturdu hepimizde. Buraya gelip bizleri yalnız bırakmadığımız için gönül dostumuz olduğunuz için hepinize müteşekkiriz.” dedi.