Ağrı, yara iyileşmesinde, enfeksiyon halinde, bağışıklık sisteminin düzenlenmesi, damar tıkanıklıkları gibi dokuya oksijenin gitmesinin bozulduğu durumlarda güvenle devreye giren Ozon Tedavisi uygulaması Beykoz Devlet Hastanesi’nde başladı.
Saf oksijenden özel bir jeneratör vasıtası ile elde edilen ozon gazının hastanın kendi kanı veya serum fizyolojik ile karıştırılarak, ya da gaz halinde vücudun çeşitli bölgelerine verilmesi ile uygulanan geleneksel ve tamamlayıcı tıp yöntemi olan Ozon tedavisi için hastane bünyesinde kurulan birimi hizmete açıldı.
Beykoz Devlet Hastanesi Tepeüstü Ek Hizmet Binasında kurulan birimde; Dr. Fatma Başoğlu, Dr. Vatife Pınar Erdem, Dr. Merve Ateş Yalçın ve Dr. Murat Uğur’dan oluşan uzman bir kadro görev yapıyor.
OZON UYGULAMASI
Tanımı:
Saf oksijenden özel bir jeneratör vasıtası ile elde edilen ozon gazının hastanın kendi kanı veya serum fizyolojik ile karıştırılarak, ya da gaz halinde vücudun çeşitli bölgelerine verilmesi ile uygulanan bir geleneksel ve tamamlayıcı tıp yöntemidir.
Hangi Durumlarda Kullanılmalıdır/Kullanılmamalıdır?
Ozon tedavisi; ağrı tedavisinde, yara iyileşmesinde, enfeksiyon halinde, bağışıklık sisteminin düzenlenmesi, damar tıkanıklıkları gibi dokuya oksijenin gitmesinin bozulduğu durumlarda güvenle kullanılır.
Eğer hastada kontrol edilemeyen bir yüksek tansiyon durumu ya da kırmızı kan hücrelerinde bir bozukluk varsa (2-3 Difosfogliserat enzimi olarak adlandırılan enzimin yokluğunda) ozon tedavisi yapılamamaktadır.
Kimlere Uygulanmalı Kimlere Uygulanmamalıdır?
Ozon tedavisi kanser, şeker, koroner arter hastalığı, periferik damar tıkanıklığı, astım, ülseratif kolit, ve viral, bakteriyal ve fungal enfeksiyonlarda vs. güvenle kullanılmaktadır.
Kanama diyatezi olan, tansiyonları ilaçlarla kontrol altına alınamayan ve yeterli çalışma olmadığı için hamile hastalarda kan ya da serum fizyolojik içinde kullanılmamalıdır. Özellikle yakın zamanda beyin kanaması geçirmiş hastalarda kullanılmamalıdır.
Hangi Tedaviye Destek Amaçlı Kullanılır?
İnsülin ve oral antidiyabetiklere, ağrı kesicilere, antibiyotiklere, dolaşım düzenleyici tedavilere, yara tedavisine, kemoterapinin yan etkilerine karşı destek amaçlı kullanılır.
Nasıl Uygulanır?
Lokal (sadece belli bir bölgedeki durumu düzeltmek için) ya da sistemik (tüm vücudu etkilen bir durumu düzeltmek için) uygulamaları vardır.
Lokal uygulamalar ozonun gaz olarak enjeksiyonu ve sürekli sirkülasyonu ile ozonlu zeytin yağının sürülmesi veya ozonlu su ile yıkanması, içilmesidir.
Sistemik uygulamalar ise; hastadan alınan kendi kanına veya seruma ozon enjekte edilerek verilmesi, veya hastadan alınan 2-3ml kanının ozonlanarak ozon aşısı olarak kas içine verilmesidir.
AKUPUNKTUR UYGULAMASI
Tanımı:
Akupunktur özel noktalara(kulaktan veya bütün vücuttan seçilirler) özel iğneler kullanarak veya lazer gibi uyaranlarla uyarılarak yapılan tedavi metodudur.
Hangi Durumlarda Kullanılmalıdır/Kullanılmamalıdır?
Ağrılı bütün durumlarda (baş, bel karın, kas ağrıları, adet ağrıları gibi),uyku bozukluklarında, kilo verdirmede, sigara bıraktırmada, stres yönetiminde, kemoterapi uygulamalarında ortaya çıkan yan etkileri gidermede, cilt hastalıklarında, astımda, yüz felçlerinde,
Aşırı bitkin olanlarda, hemofili tanısı almış, faktör VIII kullanmayan hastalarda, ağır şizofrenik hastalarda, iğneden çok korkanlarda kullanmamak daha uygundur.
Kimlere Uygulanmalı Kimlere Uygulanmamalıdır?
Uygulanması yasak olan yaş ve cinsiyet grubu yoktur.
Hangi Tedaviye Destek Amaçlı Kullanılır?
Kanser hastalarında, depresyon tedavisinde, kontrol edilemeyen hipertansiyon ve şeker hastalarında, felçli hasatlarda (gaita ve idrar kontrolünü sağlamada)
Nasıl Uygulanır?
Çoğu kez direkt olarak noktalara iğneleme yapılır (iğneleme yerine herhangi bir ilaç verilmez. Bu yüzden halk arasında “kuru iğneleme” olarak bilinir. Hastaların hafifçe bir şeyler yiyerek gelmeleri uygun olur. İğneleme yatak yapılır. İğne yapıldıktan sonra 20-25 dakika hasta yatar. Kulak akupunkturunda yatma şartı yoktur.
Tepeüstü Ek Hizmet binamızda Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp (GETAT) Uygulama Merkezinde, “Ozon ve Akupunktur” alanında 4 uzman hekim, 1 hemşire ile poliklinik hizmeti sunulmaktadır.
İletişim: (0216) 322 22 10 – 2324