Ana Sayfa Güncel, Manşetler, Siyaset 2 Şubat 2017 1804 Görüntüleme

Belediye “PARDUS”u tercih etti!..

Beykoz Belediyesi, TÜBİTAK tarafından geliştirilen Milli İşletim Sistemi PARDUS’a geçti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kullanımının yaygınlaştırılması için dikkatleri çektiği milli işletim sistemine aralarında Beykoz’un da bulunduğu Anadolu Yakası’ndaki 9 ilçe belediyesinden  yanıt geldi.

3ea2c5ee128e4b42aa472297d691541b_big_r

TÜBİTAK’la Beykoz, Pendik, Çekmeköy, Sancaktepe, Sultanbeyli, Şile, Tuzla, Ümraniye ve Üsküdar Belediyeleri, arasında düzenlenen işbirliği protokolüyle, belediyeler ABD merkezli yazılım ve bilişim şirketi Microsoft yerine PARDUS’u kullanmaya başladı.

Pendik Belediyesi’ni ev sahipliğinde, Mehmet Akif Ersoy Sanat Merkezi’nde gerçekleştirilen törene Pendik Belediye Başkanı Dr. Kenan Şahin, Beykoz Belediye Başkanı Yücel Çelikbilek, Çekmeköy Belediye Başkanı Ahmet Poyraz, Sancaktepe Belediye Başkanı İsmail Erdem, Sultanbeyli Belediye Başkanı Hüseyin Keskin, Şile Belediye Başkanı Can Tabakoğlu, Tuzla Belediye Başkanı Şadi Yazıcı, Ümraniye Belediye Başkanı Hasan Can, Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen ve TÜBİTAK ULAKBİM (Ulusal Akademik Ağ ve Bilgi Merkezi) Müdürü Mehmet Mirat Satoğlu katıldı. Ayrıca törende AK Parti İstanbul Milletvekili Mihrimah Belma Satır da yer aldı.

3b4d311ea970c4346a180e4646275189_big_r

Teknolojide Dışa Bağımlılık Azalacak 

TÜBİTAK Ulusal Akademik Ağ ve Bilgi Merkezince (ULAKBİM) geliştirilen PARDUS’a geçişle birlikte teknolojik olarak dışa bağımlılığın azaltılması ve maliyetlerin düşmesi hedefleniyor. Milli sisteme geçiş ulusal güvenlik açısından da son derece önem taşıyor.

Protokol imza törenine katılan Beykoz Belediye Başkanı Yücel Çelikbilek: “Cumhurbaşkanımızın çağrısına uyarak Pardus’u tercih ettik. Pardus milli bir yazılım. Bilgi güvenliği, bilgi gizliliği gibi birçok avantajları bulunuyor, bu hızlı bir sistem bize ekonomik tasarruf da sağlayacak. Her alanda olduğu gibi, siyasette, ekonomide, iletişimde, teknolojide milli olmamız gerekir.  Bu sistem sayesinde dijital belediyecilikte, siber güvenlik, elektronik bilgi belge sistemi yönetimi gibi konularda ilçemize ve dolayısıyla ülkemize büyük kolaylıklar sağlayacak.” dedi.

1d075e89a4d8b01ab1be6ba589b28e94_big_r

Pardus İşletim Sistemi Nedir:

Pardus adı ise Anadolu Parsı’nın bilimsel adı olan Panthera pardus tulliana’dan gelmektedir. Türkiye’de TÜBİTAK tarafından geliştirilen bir Linux dağıtımı olan işletim sistemi olan Pardus’un, çalışmalarına 2003 yılında başlanmış olup ilk kararlı sürümü 27 Aralık 2005’te yayınlanmıştır. Pardus, ilk sürümden 2011.2 sürümüme kadar herhangi bir başka Linux dağıtımı temel alınmadan kendine özgü projelerle geliştirilmiş olup 2013 yılında yayınlanan Pardus 2013 sürümü ile beraber Debian tabanına geçilmiştir.

Pardus, 2013 sürümü ile beraber artık bireysel kullanıcılara yönelik resmi bir sürüm yayınlamamakta, Kurumsal, Sunucu ve Fatih projesi sürümü olmak üzere 3 ayrı sürümü yayınlanmaktadır. Pardus 2013 sürümünden itibaren bireysel kullanıcılara yönelik resmi bir sürümü bulunmamakla birlikte TÜBİTAK tarafından “Pardus” isminin kullanımı için izin verilen, TÜBİTAK’tan bağımsız bir topluluk tarafından Pardus Topluluk Sürümü adı altında bireysel kullanıma yönelik bir sürümü yayınlanmaktadır.

 

Kaynak: Beykoz Belediyesi Basın Bürosu

Kavacık Mah. Fatih Sultan Mehmet Cad. Tonoğlu Plaza No: 3/4 - +90 532 387 73 79 - BEYKOZ - İSTANBUL

Tema Tasarım | AnatoliaWeb