Daha temiz bir çevreye dikkat çekmek için Beykoz’da deniz dip taraması yapıldı. Boğaz’dan çıkan kamyon lastiği, duvar saati, meyve sebze kasaları, duba ve çok sayıda cam ve pet şişe farkındalık için sahilde sergilendi.
Beykoz Belediyesi tarafından “8 Haziran Marmara Denizi Günü” kapsamında yapılan etkinlik, denizlere atılan atıkların boyutunu bir kez daha gözler önüne serdi.
default
Beykoz Belediye Meclisi Üyesi Gökhan Taneri Vural ile Afet İşleri Müdürü Yasin Kan, dalgıç kıyafetleriyle dalarak Boğaz’dan kamyon lastiği, duvar saati, meyve sebze kasaları, duba, cam ve pet şişeler ile metal ızgara gibi birçok atık çıkardı.
Doğada binlerce yıl yok olmayan, deniz yaşamını ve geleceği tehdit eden atıkların çevreye verdiği zararlara bir kez daha dikkat çekildi.
Etkinlik, sahilde gezinti yapan vatandaşlar tarafından da ilgiyle izlenirken, insan eliyle doğaya verilen zarar hayret uyandırdı.
Dip ve yüzeye yakın kesimden çıkarılan atıklar, daha temiz bir çevreye dikkat çekmek ve vatandaşlarda farkındalık oluşturmak için sahil etkinlik alanında sergilendi.
Marmara Denizi Hepimizin
Beykoz Belediyesi’nden çevre mühendisi Sevnur Güner, vatandaşlara çağrıda bulunarak; “Asıl hedefimiz denizlerinizin temiz tutulması ve nihayetinde tüm çevremizi korumak ve kollamaktır. Doğaya bıraktığımız atıkların çözünmesi yıllar almaktadır. Balığın midesi, kuşun ağzı maalesef bizim attığımız atıklarla dolu. Doğaya ve canlılara bunu yapmaya hakkımız yok. Marmara Denizi hepimizin, koruyalım kollayalım” diye konuştu.
Şişe 4 Bin 500 Yılda Yok Oluyor
İnsanlar tarafında bilinçsizce denizler atılan 1 cam şişe doğada 4-5 bin yılda, plastik malzeme bin yılda, atık pil 300 yılda, sigara izmariti 2 yılda yok oluyor. 1 litre atık yağ ise 1 milyon litre içme suyunu kirletiyor.
2021 yılında Marmara Denizi’nin kirlilik tehdidi ve müsilaj krizi ile karşı karşıya kalmasının ardından, Marmara Denizi Bütünleşik Stratejik Planı kapsamında 8 Haziran, Marmara Denizi Günü ilan edilmişti.
Kaynak: Beykoz Belediyesi