Beykoz Çubuklu Mahallesi Torun ve Ece Sokaklarında oturan yaklaşık 60 haneye yaşam zehir oldu. Başkalarına tescil edilen arazileri mahkeme yoluyla satışa çıkarıldı.
Elli yılı aşkın bir süredir aynı mahallede oturan, dedeleri ve çocuklarıyla birlikte hayatlarının orada idame eden insanlar uzun yıllardır tapularını bedeli karşılığında alma hayali kurarken 2018 yılında imar barışından faydalanmak amacıyla yaptıkları başvuru sonucunda evlerinin bulunduğu bölgenin Osmanlı tapusu vasıtasıyla başkalarına tescil edildiğini öğrendiler.
O gün bugündür hukuki mücadelelerini sürdüren bölge halkı, bilgileri dışında gelişen bu durum karşısında adeta hüsrana uğradı.
Bizden yüksek rakamlar talep ettiler
Bunun üzerine yasal haklarımızı aramak maksadıyla girişimler başlatan bölge halkı, “zilliyetlik hakkımızı almak ve tapularımızın bize tescil edilmesi veya uygun ortamda ve şartlarda satılması hususunda dava süreci başlattık. Aynı zamanda sahibi olduğunu iddia eden şahısların avukatı Hüseyin Toprak ile irtibata geçerek yine karşılıklı mutabakat ile satın alma yoluna gittik. Ancak karşı tarafın talep ettiği ücretlere çıkabilmemiz mümkün olmadı ve sonuç alamadık.” ifadelerine yer verdi.
Mahkeme kararı olmasına rağmen ihale açıldı
Yine mağduriyet yaşayan vatandaşlardan olan Yaşar Özçelik, “Geldiğimiz noktada davamız istinaf mahkemesinde halen devam ederken, karşı taraf izale-i şuyu talebinde bulunarak yaşadığımız evlerimizin hayatlarımızın geleceğimizin bulunduğu evlerimizi ve yerlerimizi ihale yoluyla yerel mahkeme kanalıyla satışa sunmak için karar çıkarmıştır. Daha önce de bunu denemişlerdi ancak üst mahkeme satışı durdurmuştu. Halen üst mahkeme kararı ile yerlerimizde şerh kararı olmasına rağmen satış sürecini başlattılar.” şeklinde konuştu.
İhalede de bizi engelliyorlar
Öte yandan yine mağdur vatandaşlardan olan Osman Uçar, “bizler yine de tüm iyi niyetimizle şartlarımızı son noktasına kadar zorlayarak, yakınlarımıza borçlanarak açık arttırma usulüyle yapılacak ihaleye katılarak süreci bitirmek için hazırlıklarımızı yapmıştık.” şeklinde konuşarak ihaleye kendileri dışında da ihaleye başka tekliflerin verildiği kaydetti.
Uçar, “ancak ihaleye başka bir teklif verildiğini gördük. Bu teklifin kime/kimlere ait olduğunu ve satın alma fiyatlarının ne kadar yükseltileceğini bilmediğimiz için evlerimizin bulunduğu alanları alamayıp bin bir emek ve alın teri ile yapılan evlerimizden olma endişesi içindeyiz.” dedi.
İzale Şuyu davasının ihaleyi 25 Temmuz 2023 günü yapacağı bildirildi.
Vatandaşlar yapmış oldukları açıklama da duygu ve düşüncelerini şöyle dile getirdi.
“Bizler Vatanı ve Milleti için her türlü fedakarlığı yapmaya hazır vatan sever insanlarız. Hayatımız boyunca örnek birer yurttaş olmaya gayret ettik. Yıllardır mahallemizde büyük bir aile gibi geleneksel Türk değerlerini yaşatmaya ve birlik beraberlik içerisinde birbirimize destek olmaya çabaladık.
Dişimizden tırnağımızdan arttırdığımız küçük paralarla yaptığımız ve yıllardır oturduğumuz evlerimizi ve yerlerimizi almak istiyoruz.
Fakat yaşadığımız son olumsuzluklardan dolayı karşımızdaki şahıslarla baş edebilme olanağımızın artık kalmadığı noktadayız.
Sayın Cumhurbaşkanımızın ve yüce devletimizin bizi yalnız bırakmayacağını düşünüyor ve desteklerinizi bekliyoruz.