Türk eğitiminin örnek muallimi, hayatını öğrencileri ve ilime adayan mütefekkir, şair ve yazar Abdullah Mahir İz (1895-1974), dünyaya geldiği ve bir dönem öğretmenlik yaptığı Beykoz’da “Beykozlu Bir Hoca: Mahir İz” özel etkinliğiyle anılıyor.
Beykoz Belediyesi tarafından, hayatını milli ve manevi değerler öncülüğünde insan yetiştirmeye vakfeden Mahir İz’i yakından tanımak ve tanıtmak üzere düzenlenen anma programında, Hoca’nın öğrencileri şahsi, edebi ve eğitimci yönlerini anlatacak ve öğretmenlik sevdası konuşulacak.
Mahir İz Hoca Beykoz Ortaokulu’nda
28 Ocak 1895’te Beykoz’da doğan Mahir İz, ilk ve ortaokulu babasının görev yaptığı Midilli, Balıkesir ve Isparta’da okudu. Ailesi tarafından itinalı bir eğitime tabi tutuldu, devrin ileri gelen kimselerinden özel dersler aldı. Dedesi ve babasının kadılık yaptığı Medine’de Arapça öğrendi.
İstanbul Vefa Lisesi’nde başladığı lise eğitimini 1916’da Ankara Sultanisinin edebiyat bölümünde tamamladı ve aynı okulda Türkçe öğretmenliğine başladı.
TBMM’de zabıt kâtipliği yaptı. Millî Mücadele yıllarında Ankara’da bulunan Mehmet Âkif’le Farsça, Fransızca ve edebiyat üzerinde çalışıp bilgisini arttırdı.
İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’nden 1936 yılında mezun oldu. Aralarında Kuleli Askeri Lisesi, Nişantaşı Ortaokulu, Haydar Paşa Lisesi, Çamlıca Kız Lisesi ve Beykoz Ortaokulu’nun da olduğu okullarda edebiyat öğretmenliği, çeşitli okullarda müdürlük yaptı.
Yazıları Dönemin Dergilerinde Yayınlandı
Gençliğinde yazdığı şiirleri Maksud Kamuran adıyla Ankara’da çıkan “Say” dergisinde okuyucuyla buluştu. Sonraki yıllarda yazı ve şiirlerini “Sebiülreşad” “Yeni İstiklal”, “İslam Düşüncesi” “Bugün” “Yeni Asya”, “Sabah”, “Yeni İstanbul” ve “Diyanet Dergisi” gibi yayınlarda kaleme aldı.
Hitabet Ustası
1956 Yılında emekli oldu ve ardından İstanbul Yüksek İslam Enstitüsü’nde on yıl edebiyat, tasavvuf tarihi, hitabet ve irşat dersleri okuttu. İslâmî bilimler ve tasavvuf alanında döneminin tanınmış kişilerindendi.
Osmanlı ve İstanbul kültürüne her yönüyle vakıf olan Mahir İz, gerek ders ve sohbetleri gerekse yazı ve kitaplarıyla çok geniş bir kitleyi etkiledi. Yakın çevresi ve öğrencileri arasından birçok bilim insanı yetiştirdi.
9 Temmuz 1974’de Paşabahçe Devlet Hastanesi’nde vefat etti.
Öğrencileri Hatıralarını Anlatacak
Beykoz’daki anma programında Akademisyen Dr. Nurgül Karayazı Bal’ın yönetiminde yapılacak söyleşide, Mahir Hoca’nın öğrencileri Prof. Dr. Mustafa Uzun ve Prof. Dr. Uğur Derman hatıralarını paylaşacak.
Program vesilesiyle, Mahir İz Hoca vefatından yıllar sonra, örnek yaşantısı ve öğretmenlik prensipleriyle meslektaşlarına yol gösterecek.
PROGRAM:
TARİH: 28 Ocak 2023 Cumartesi
YER: Beykoz Vakfı
SAAT: 19:00
Kaynak: Beykoz Belediyesi Basın Bürosu