SİYASALLAŞAN SOSYAL MEDYA
Dünyanın en zengin adamlarından Elon Musk sosyal medyanın devlerinden Twitter’ı almaya kalktı. Hem de 44 milyar dolar gibi astronomik bir paraya. Haberi bile olay oldu. Fakat kimse farkına varmadı Elon Musk diğer şirketi Tesla’nın hisse senedi değerinden 125 Milyar dolar kaybetti. Sonra Twitter’ı almaktan caymaya kalktı, bu da gündemi uzunca meşgul etti. Sonunda da satın aldı.
Bu Twitter neden bu kadar önemli? Çünkü dünya çapında yaygınlaşmış 1.3 Milyar adet açılmış hesap var, 2021’in üçüncü çeyreğinde Twitter’ın 211 milyon para kazanılabilir günlük aktif kullanıcısı (mDAU) vardı. Her gün 500 milyon tweet atılıyor. ABD’de 77.75 milyon Twitter kullanıcısı var. Diğer önde gelen ülkeler Japonya (58.2 milyon kullanıcı), Hindistan (24.45 milyon kullanıcı), Brezilya (19.05 milyon kullanıcı), UK (19.05 milyon kullanıcı) ve Türkiye (16.1 Milyon).
Kasım 2021’de eski ABD başkanı Barack Obama, Twitter’da en fazla takipçiye sahipti (130.1 milyon takipçi). 2021’de ortalama bir ABD’li yetişkin günde 6 dakika Twitter’da vakit geçirdi. Dünya liderlerinin %83’ü Twitter’da. 8 Ocak 2021’de Twitter, @realDonaldTrump hesabını kalıcı olarak askıya aldı.
Neden bu kadar önemli, çünkü ABD başta olmak üzere neredeyse bütün siyasiler mesajlarını bu sosyal medyadan veriyor. Ülkemizde de olduğu gibi. Eskisi gibi miting meydanlarında kısıtlı sayıda seçmene ulaşmak yerine sınırsız sayıda seçmene ulaşılabiliyor hatta harekete bile geçirilebiliyor. Örneğin Donald Trump seçimi kaybettiğinde seçmenlerinden bir kısmı senato salonuna zorla girmiş ve eylemler yapmıştı. Bunun üzerine Twitter hesabı kapanan Trump benzer bir platform kuracağını söylemişti. Anlaşılan Twitter benzeri bir platform kurmak sadece parayla mümkün olamadı ki; Elon Musk’tan satın alması konusunda anlaşmaya vardığı bazı kaynaklarda yazıyor. Tabii Elon Musk diğer şirketinden çok zarar edince Trump’tan tazmin etmek istedi. Trump da tazmin etmeyeceğini söyleyince satın almaktan caymaya kalktı. Herhalde anlaşmaya varıldı ki satış gerçekleşti.
Yoksa NASA ile birlikte iş yapan, 20.000 den fazla uzayda uydusu olan, Mars projesine yatırım yapan Elon Musk’ın Twitter gibi bir sosyal medya platformunu neden almak istesin?
Şimdilerde kapatılan hesapların tekrar açılması için bir çalışma başlatıldığı açık açık haberlerde yayınlanıyor. Ne de olsa ABD de de seçimler yaklaşıyor. Hem de Donald Trump yeniden aday olacağını açıkladı.
Siyasi propaganda konusunda sosyal medyanın payı her geçen gün artıyor. Eskiden afişler, pankartlar, yazılı ve görsel basın reklamları gibi propaganda yöntemlerine inanılmaz paralar harcanırken şimdilerde sosyal medya platformlarından çok daha fazla kişiye ulaşılabiliyor. Hatta etkileşime bile geçilebiliyor. Hem de çok daha az para harcayarak. Üstelik bu platformlar öyle herkese geniş geniş propaganda yapmak yerine hedef kitlenizi detaylı bir şekilde belirleyerek sınırlandırmalar da yapmanıza olanak sağlıyor. Tabii bedeli karşılığında.
Ülkemizde de yakın gelecekte bir seçim olacağına göre adayların propaganda yöntemlerini hep beraber göreceğiz. Kimi hısım akraba veya tanıdıklardan yardım alarak kulaktan dolma yöntemlere başvuracak, kimi profesyonel kişilerden yardım alacak ama çağa kim daha iyi ayak uydurabildiyse onun farkı belli olacak.
05 Kasım 2022
Gökhan Taneri VURAL