AK Parti Beykoz İlçe Başkanlığı 19 Ekim Muhtarlar Günü nedeniyle mahalle muhtarlarıyla bir araya geldi.
Beykoz eğitim araştırma hastanesinin yeri belli oldu
Çavuşbaşı Kasrı’nda düzenlenen toplantıya AK Parti İstanbul Milletvekili Av. Mihrimah Belma Satır, AK Parti Beykoz İlçe Başkanı Hanefi Dilmaç, Kadın Kolları Başkanı Gaye Zayıf, Gençlik Kolları Başkanı Burak Karaçam, İlçe Başkan Yardımcıları ve ilçedeki mahalle muhtarları katıldı.
Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren Çubuklu Mahalle Muhtarı ve Beykoz Muhtarlar Derneği Başkanı Hüseyin Hüsnü Kolcu, her fırsatta muhtarların demokrasinin mihenk taşı olduğundan dem vurulduğunu ancak muhtarların taleplerinin karşılanamadığını, muhtarın vatandaş için gerçekleştirdiği talebin yerine geldiğini, muhtarlık makamı için yapılan taleplere yeterli ilginin gösterilmediğini söyledi.
Yeni kanunlardan umutlu olduklarını dile getiren Kolcu, “Yeni yasaya göre muhtarların seçimleri yerel yönetimlerden ayrılmak isteniyor. Biz buna tamamen karşıyız. Eğer ayrılırsak muhtarlık camiasının sonu gelmiş demektir. İşin içine farklı şeyler girer, muhtarlığın özelliği ve güzelliği kaybolur. Birçok ilde ilçede belediye başkanları nüfus müdürüyle anlaşıp İstanbul’dan köylere nakil alıyorlar. Bu bizim kabahatimiz değil. Benim mahallemde de oldu. İsim verecek olursam Ordu. Ordu’nun bir ilçe belediye başkanı burada gelip tek tek gezdi nakil aldı. Nakil alın şu yardımı yapacağım dedi.” ifadelerini kullandı.
Beykoz’da yapılan planlama çalışmalarına ilişkin uzun süredir mücadele verildiğini kaydeden Dilmaç, katıldıkları son toplantıda Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı yetkisinde olan planların 2022 sonuna kadar tamamlanması için talimat verildiğini aktardı.
Dilmaç, “Biz merkezi hükümetin yapması gereken ve sıkıntıların ne olduğunu biz biliriz. Beykoz’da bir değerlendirme yaptığımız zaman 5 yıl önce ilçedeki öncelikli problemi mülkiyetti. Bu problemle ilgili ben ilk Belediye Başkan Yardımcısı olduğumda bizim söylemlerimiz içinde şu vardı. Beykoz’un yüzde 86’sın mülkiyet problemi var. Şimdi problem nedir? İmar planları. Şunu da bilin, planların hepsini merkezi hükümet yapacakmış gibi bir algı var. Bu doğru değil.” dedi.
Beykoz Belediye Başkanı Murat Aydın’ın geçtiğimiz günlerde İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’nde yaptığı konuşmayı hatırlatan Dilmaç, Beykoz’un planlarının yüzde 60’ını İBB’nin yapacağını söyledi.
Başkan Dilmaç, “Biz planlarla elbette ilgileneceğiz. Vatandaş bize bir talep getirdiğinde bu İBB yetkisinde demeyeceğiz. Vatandaşın problemi bizi direkt ilgilendirir. Bu anlamda İBB’de yapılması gereken işleri Belediye Başkanımız ve Meclis Üyelerimiz üzerinden çözmeye çalışırız. Özellikle planlarla ilgili yapılacak olan çalışmanın muhtarlar tarafından da bilinmesini istiyorum. Öngörünüm Bölgesi’ne dokunamıyoruz. Asıl yoğunluk da burada.” diye konuştu.
Beykoz’un imar planları dışında Eğitim ve Araştırma Hastanesi ihtiyacının zorunluluk haline dönüştüğünün farkında olduklarını söyleyen Dilmaç, şunları söyledi:
“Biz Bakan Bey ile görüştük Belediye Başkanımızla. Eğer şimdi yer teklifinde bulunduk. O teklif ettiğimiz yer uygun görülürse Bakanlık tarafından, Bakan Bey Beykoz’a bir hastane yapacağı sözünü bize verdi. Biz Tepeüstü’ndeki Ek Binanın olduğu yeri teklif ettik. Oranın uygun olmayacağını sonra yapmış olduğumuz incelemede de İBB’nin orada yeri var. Öngörünüm olduğu için orada yapılacak hastanenin yeterli olmayacağı Bakan Bey de açık açık söyledi. Mevcut olan yerleri yapamam. Ben hastaneyi yıkıp yenisini yapamam. Birkaç yıl orada vatandaş mağduriyet oluşur. Elmalı’nın girişinde daha önce sosyal konut yapmayı planladığımız bir yer var.”
AK Parti İstanbul 1. Bölge Milletvekili Av. Mihrimah Belma Satır, milletvekillerinin de muhtarlar gibi vatandaşların oyuyla seçildiğini, bu durumun güzel olduğu kadar sorumluluklarının da olduğunu kaydetti.
Halktan yetki alan isimlerin mazeret üretecek pozisyonda olmadığını da sözlerine ekleyen Satır, “Problemleri masa altına süpürmeden çözmek durumundayız. Bu anlamda her konuyu yüzde 100 çözebiliyor muyuz? Çözemiyoruz. Çünkü öyle bir şey olsa dünya cennet olurdu. Ama çözmek için gayret gösteriyor muyuz? Gösteriyoruz.” dedi.
İlçe Başkanı Dilmaç’ın sözlerine atıfta bulunan Milletvekili Satır, daha önce muhtarların bir yasası olmadığını, bu durumu da AK Parti hükümetinin gerçekleştirdiğini ifade etti.
Muhtarların özlük haklarına ilişkin bazı eksiklikler olduğunu ve Anadolu’daki muhtarların talepleri olduğunu ve çözüme kavuşturulduğunu muhtarlarla paylaşan Satır, şunları söyledi:
“Yani muhtarların yönetişim sistemi içerisinde olması için gerek yasal gerek uygulamada prosedürler koyduk. Bunları belli periyotlarla yapıyoruz. Çünkü alandaki en büyük sıkıntıyı, varsa teşekkürü, beğeniyi veya çözüm üretimini siz daha iyi biliyorsunuz. Beykoz sorumlusu olmak benim için çok çok değerli. Gerçekten burada çok iyi bir ekip var. Hem belediye tecrübesi olan bir İlçe Başkanı’mız var, Beykoz’un ağabeyi. Mecliste yürüdüğüm zaman herkes bana bakıyor. Beykoz ile ilgili yine bir şey geldi deniliyor.”
Konuşmaların ardından muhtarların taleplerini dinleyen Milletvekili Satır ve İlçe Başkanı Dilmaç, daha sonra sorulara cevap verdi.
Rüzgarlıbahçe Muhtarı Sedat Altun çeyrek asırdan uzun bir süredir mahallesindeki bir sorunun çözülemediğini, 2018 yılında bir kadastro çalışması yapıldığını ve planlar askıya çıkacakken bir gece durdurulduğunu söyleyerek sorunun çözüme kavuşturulmasını istedi.
AK Parti Beykoz İlçe Başkanı Muhammed Hanefi Dilmaç’ın yapılması arzu edilen Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne ilişkin sözlerini hatırlatan Kavacık Muhtarı Yasemin Şahin, bu denli büyük bir projenin tartışıldığını ancak Kavacık’ta bir sağlık ocağı olmadığını söyledi.
Göksu Mahallesinin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nca çıkarılan imar affından yararlandığını ancak daha sonra iptal edildiğini kaydetti.