Ana Sayfa Köşe Yazarları 31.10.2020 5849 Görüntüleme

ZEHİRLİ TIBBİ ORMAN BİTKİLERİMİZ-17/ Otsu Mürver

Otsu Mürver (Sambucus ebulus L.)

Botanik Özellikleri: Azıotu, yabani mürver ve yivdin gibi adlarla da bilinen otsu mürver 0,5-2m boylarında, kötü kokulu, sürünücü rizomlu çok yıllık otsu bir bitkidir. Yaprakları karşılıklı dizili, 3-6 çift yaprakçıktan oluşmaktadır. Yaprakçıkların kenarları dişlidir, mızrak ya da eliptik şekilde, her biri 7-15 x 2-6cm’dir. Çiçekleri beyaz, bazen de pembemsi krem renkli zengin kurullar halindedir. Meyveleri küremsi, olgun evrede siyah renkli ve 6mm çapında çok sayıdadır.

images

Kullanım Olanakları: Tüm organları zehirlidir. Asla halk ilacı olarak kullanılmamalıdır. Tıbbi bir bitkidir. Yaprakları, rizom halindeki kökleri ve meyveleri kullanılır. Yaprakları glikozit, sambunigrine, esans, tanen, malikasit, valerikasit ve tartarikasit; Rizomları ise asetik ve malik asitler, saponinler ve reçineler içermektedir. İnfüzyon, toz ve sıvı ekstre halinde kullanılır. Yaprakları kabızlık giderici ve iltihaplanmalara karşı; Rizomları ise idrar söktürücü ve müshil olarak kullanılmaktadır. Meyvelerinden koyu bir renk maddesi elde edilmekte ve boya sanayinde kullanılmaktadır.

images (1)

Yayılışı: Türkiye, güney ve orta Avrupa, Kafkasya ve güneybatı Asya’da doğal olarak yayılır. Orman içi açıklıklarda, yol kenarlarında moloz ve döküntü alanlarında bol miktarda yetişmektedir.

Dikkat: Otsu mürver bitkisinin tüm organları zehirli olduğundan halk ilacı olarak asla kullanılmamalıdır

İlginizi çekebilir

ŞİFALI ORMAN BİTKİLERİ-7

ŞİFALI ORMAN BİTKİLERİ-7

Kavacık Mah. Fatih Sultan Mehmet Cad. Tonoğlu Plaza No: 3/4 - +90 532 387 73 79 - BEYKOZ - İSTANBUL

Tema Tasarım | AnatoliaWeb