Ana Sayfa Güncel, Manşetler, Siyaset 7 Ekim 2013 2712 Görüntüleme

CHP BEYKOZ İLÇE BAŞKANI BAHADIR YAVUZ: YÜCEL ÇELİKBİLEK’İN İHTİRAS VE HIRSI AKLININ ÖNÜNE GEÇMİŞ!..


CHP Beykoz İlçe Başkanı Bahadır Yavuz, belediye önünde yaptığı basın açıklamasında Beykoz Belediye Başkanı Yücel Çelikbilek’i kınadı, eleştirdi.

Başkan Yavuz, “ ‘Yücel Çelikbilek’in ihtiras ve hırsı aklının önüne geçmiş’, ‘çakallar, nal toplarlar, gezi zekâlılar’ şeklinde hitap etmesi şık değildir. Kınıyorum. CHP rant peşinde değildir. CHP siyaseti oyun olarak görmez, oyunun peşinde olmaz. 2b çalışmalarımızı dikkatle inceleyip hataya düşmesin” şeklindeki geniş  basın açıklaması ve video kaydı aşağıdadır.

 

Basın Açıklaması Videosu İçin Tıklayınız!!!

 

CUMHURİYET HALK PARTİSİ BEYKOZ İLÇE BAŞKANLIĞI

BASIN AÇIKLAMASI

Beykoz Belediye Başkanı ve AKP İlçe Başkanının yapmış oldukları toplantılarında Partimiz ve Beykoz’da çözüme kavuşturamadıkları mülkiyet konuları hakkında yapmış oldukları açıklamalara cevaptır.

Cumhuriyet Halk Partisi, emeğin üstünlüğü, gelişmenin bütünlüğü ve etkinliği ile demokratikleşmeyi önemseyen, halk ve haklıdan yana, ezilenin, mağdur olanın yanında olan kişi hak ve özgürlüklerini ileri demokrasi düzeyine çıkarılmasını savunan ve bu doğrultuda tutarlı ve ilkeli siyaset yapan, dünyada sayılı köklü partilerin arasında yer alan 90 yıllık geçmişi ile Cumhuriyetin ve ülkenin bölünmez bütünlüğünden taviz vermeyen, Sosyal Demokrat Halk Partisidir. Siyasetin özünü halk oluşturur ve  halkı için  siyaset yapar.

Seçmeni bir oy deposu olarak gören, halkı ve seçmeni önemsemeyen, onların geleceğini ipotek altına koyan bir iktidarın Beykoz’daki Belediye Başkanıyla karşı, karşıyayız.

Siyaset, insan yaşamını ve geleceğini kolaylaştıran, çözüm yolları bulan, uygulayan, insan yaşamanı kolaylaştırma işidir. Havanda su dövme işi ve görevi değildir. Ayrıca durumdan vazife çıkarma ve işgüzarlık işi asla değildir.

Beykoz Belediye Başkanı Yücel Çelikbilek’in ihtiras ve hırsı aklının önüne geçtiğine tanık olmaktayız. Seçilen yuvarlak kelimeler, kendine özgü seçmiş olduğu slogan ve söylemlerle bizlerin siyaset yapmasını engelleme gibi bir düşünceye sahipse, yanıldığını şimdiden açıklamak isterim. şimdi değil, Belediye Başkanı seçildiği günden bugüne kadar bunu yapmalıydı. Belediye Başkanı, görev süresince Beykoz’a verdikleri ve kazandırdıkları ile değil, kaybettirdikleriyle, zarara uğrattıklarıyla tanınan ve bilinen bir Belediye Başkanı olarak kalacak, anılacaktır.

Bir Belediye Başkanı ve İlçe Başkanına yakışmayan “çakallar, nal toplarlar, gezi zekalılar, dışarıdan birilerini getirdiler, araziyi perişan ettiler, Sizlere ekmek çıkmaz,  bir şeyden anlamaz ve bilmezler” diye hitap etmesi şık değildir, doğru değildir. Kendilerini  kınıyorum.

Sayın Çelikbilek;

Cumhuriyet Halk Partisi, insanların umutlarıyla oynamaz, çünkü umudun partisidir. İnsanları, seçmenleri kandırmaz çünkü siyaset yapmasının temelinde önce İnsan öğesi vardır. Doğruluk ve dürüstlük vardır.  Rant peşinde değildir. Rantı dışarıya  değil, içeriye yani  halka, hakkı oranında elde edilenin dağıtılmasının peşindedir ve savunucusudur…

Bizler siyaset yapmakla ekmek peşinde değiliz. Beykoz’a ve Ülkemize olan borcumuzu ödemek için varız. Elinde ekmeği, aşı, işi, yeri alınmak istenenlerin arkasındayız. Savunucusu ve takipcisiyiz.

Cumhuriyet Halk Partisi siyaseti oyun olarak görmez. Bizler oyun peşinde olmadık. Hiç de aklımıza gelemeyecek, sonradan farkına vardığımız, oynamayı kendine yaşam tarzı görmüş ve oyunlardan beslenenlere, çevresine ve gruplara menfaatler sağlanmasını üzülerek gördük.

Kamu görevini halktan yana kullanmayan, Şehr-i Emin gibi davranmayan bir Belediye Başkanının halkı yanlış yönlendirmesi, doğru bilgi aktarmamasının karşısında durarak, durmaya da devam edeceğiz. Beykoz’da seçimi kazanacak Sosyal Devletin yansıması olan Sosyal ve katılımcı Belediyeciliği Beykoz’a getirecek olan ana muhalefet partisi ve İlçe’de en üst temsilcisi olan İlçe Başkanına hitap ve üslup tarzının nasıl olması gerektiğini bilmeyenleri etik siyaset yapmaya davet ediyorum.  Siyasette muhalefet olmadan, Demokrasi olur mu?

Dürüst ve yapıcı muhalefet yapmaya İlçe Başkanı olduğum gün Sizlerle ve Kamuoyuyla paylaştım ve hep de öyle devam edeceğim.

Sayın Çelikbilek, bizler araziyi perişan etmedik. Arazileri, arsaları, Beykoz’u ve Beykozlu’yu perişan edecek olanlara karşı durduk. Durmaya da devam edeceğiz.

Sayın Çelikbilek, 2B ve Özel Proje alanlarına öyle bir vurgu yapıp öyle bir anlatmaya çalıştınız ki, sanki bizler veya Beykozlu bu konuları hiç bilmemekte, hiç takip etmemekteyiz. Yapmış olduğunuz açıklamalarınız da doğru değil ve eksik bilgilerle Beykozluyu yanlış yönlendirmekte ve bilgi vermektesiniz.

2B ve Özel Proje Alanları ile ilgili olarak lütfen aşağıda yer alan çalışmamızı dikkatli olarak inceleyip, daha sonra yapacağınız açıklamalarda bir daha hataya düşmeyiniz.

CUMHURİYET HALK PARTİSİ  (CHP) NE DEDİ

 

AKP NE YAPTI

 

2B ARAZİLERİ

 

Orman Köylülerine bedelsiz verilsin.

 

-Üzerinde evi olanlara emlak vergi değeri (Emlak vergi değeri her yıl bağlı bulunan Belediyelere ödenen vergidir. Emsal bedelin en az onda biridir) üzerinden verilsin

 

Tarım ve hayvancılık yapanlara emlak vergi değeri üzerinden verilsin.

 

Yatırım amacıyla elinde bulunduranlara ise rayiç bedel üzerinden devredilsin. (Rayiç bedel, Rayiç bedel, bir mülkün bugünkü piyasa koşullarındaki alım satım bedeli demektir.) Başka bir şekilde ifade edecek olursak pazar değeridir.

 

 

 

2B ARAZİLERİ

-Herkese rayiç bedelin %70’i üzerinden devredilecek diye kanun çıkarıldı.  Daha sonra arazinin 400 M2’ye kadar olan kısmı ile orman köylüsüne ve tarım-tarım hayvancılık yapanlara rayiç bedelin %50’si, 400 M2’den fazlası için %70’i üzerinden devredilmesi yönünde yasada değişiklik yaptı.

 

Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) iktidarında 2B yasası değişecek, herkes kullandığı arazinin tapusunu alacaktır.

AKP ???

 

Projenin adını “BARIŞ PROJESİ” koyduk. Çünkü vatandaş devletiyle barışık yaşamak isyiyor, ama devlet elini uzatmıyordu. Sorun sona ersin, vatandaş evinin bulunduğu veya tarım yaptığı arazinin tapusunu alsın istedik. Yatarken başını yastığa rahat koysun istedik.

AKP ???

 

 

-2B arazileri orman köylülerine bedelsiz olarak verilmedir.-2B arazisini konut amaçlı kullananlara, yasanın yürürlüğe girdiği 2012 yılında geçerli olan EMLAK VERGİ DEĞERİ  üzerinden satış yapılmalıdır.-Orman köylüsü olmayıp 2B arazilerini tarım ve hayvancılık amacıyla kullananlara yine 2012 yılı EMLAK VERGİ DEĞERİ  üzerindensatış yapılmalıdır.

-2B arazisinin yatırım amacıyla kullananlara ya da ellerinde bulunduranlara rayiç bedel üzerinden satış yapılmalıdır.

AKP 2B arazilerinin hiçbir ayırım gözetmeksizin herkese rayiç bedelin %70’üzerinden satışını 19.04.2012 tarihinde kanunlaştırdı. (6292 sayılı Kanun)

 

CUMHURİYET HALK PARTİSİ

Uyarılarında haklı çıktı.

 

AKP NE YAPTI

-Sorunun  çözülmesi için Cumhuriyet Halk Partisi 21.06.2012 tarihinde 2. Kanun Teklifini TBMM’ye sundu Arazinin 400 M2’ye kadar olan kısmı için rayiç bedelin %50’si, fazlası için %70’i üzerinden satışı yönünde kanun değişikliği yaptı. (30.01.2013 tarihli ve 6412 sayılı Kanun)

 

Sorun Çözülmedi.  Cumhuriyet Halk Partisi çözüme yönelik 3. Kanun Teklifini 25.02.2013 tarihinde TBMM’ye sundu. Belediye ve mücavir alan sınırları içindeki araziler için 5 yılda 10 eşit taksit, dışındakiler için 6 yılda 12 eşit taksitle ödeme vadesini uzattı. /06.03.2013 tarihli ve 6444 sayılı Kanun)

 

Açıklanan bedeller vatandaşın alım gücünün üzerinde oldu. Bazı yerlerde bedeller açıklanamadı. 2B Sorunu yine çözülemedi.

AKP ???

 

Cumhuriyet Halk Partisi 2B sorunu sona ermesi, vatandaşın kullandığı arazinin tapusunu alması için 4. Kanun Teklifini TBMM’ye sundu. Teklif Mecliste beklemektedir.

AKP ???

 

 

2B KANUN SÜRECİ

16.04.2011 Cumhuriyet Halk Partisi Barış Projesi ilan etti.
25.11.2011 Cumhuriyet Halk Partisi 2B Barışı Kanun Teklifini Meclis Başkanlığı’na sundu.
01.02.2012 AKP, Cumhuriyet Halk Partisi’nden 2 ay sonra 2B Kanun Tasarısını Meclise sundu.
19.04.2012 2B Kanunu (6292 sayılı Kanun) kabul edildi.
21.06.2012 Cumhuriyet Halk Partisi sorunun çözümü için 2. Kanun Teklifini Meclise sundu.
26.10.2012 Altı aylık başvu süresinin sonu.
22.10.2012 İlk başvuru süresi dolmadan, süre Bakanlar Kurulu kararı ile 3 ay uzatıldı.
28.12.2012 İkinci başvuru süresi dolmadan, Hükümet başvuru süresini 1 ay daha uzattı.
30.01.2013 Cumhuriyet Halk Partisi uyarılarda haklı çıktı. 2B sorunu çözülmedi. 2B arazilerinde 400 M2’ye kadar olan kısım için rayiç bedelin %70’inden %50’sine indiren Kanun kabul edildi. (6412 sayılı Kanun)
25.02.2013 Cumhuriyet Halk Partisi sorunun çözümüne yönelik 3. Kanun Teklifini Meclise sundu.
2B Kanunundaki değişiklik sorunu çözmeye yetmedi. Bu defa ödemede vadeyi uzatan Kanun kabul edildi. Ancak bu da sorunu çözmedi (6444 sayılı Kanun)
Sorunun kaynağı “bedel” olduğundan, Cumhuriyet Halk Partisi sorunun çözümü için bedeli  düzeltmeye yönelik 4. Kanun Teklifini Meclis Başkanlığına sundu. 

6292 Sayılı Orman Köylülerinin Kalkınmalarının Desteklenmesi ve Hazine Adına Orman Sınırları Dışına Çıkarılan Yerlerin Değerlendirilmesi ile Hazineye ait Tarım Arazilerinin Satışı Hakkında Kanun’un;

Madde:2/f- Proje alanı: 2/B alanlarını ve proje bütünlüğünü sağlamak amacıyla gerektiğinde bu alanların dışında kalan yerleri de kapsayan ve sınırları Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Toplu Konut İdaresi Başkanlığı veya ilgili büyükşehir ya da diğer belediyelerce belirlenen ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca onaylanan gecekondu veya kentsel dönüşüm projesi uygulanacak alanları,

Proje alanlarının belirlenmesi ve bu alanda kalan taşınmazların değerlendirilmesi

Madde:8- (1) 2/B alanlarından bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce kadastro tutanakları kesinleşen veya güncelleme listeleri tescil edilen alanlarda bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren otuz gün içinde, bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten sonra kadastro tutanakları kesinleşecek veya güncelleme listeleri tescil edilecek alanlarda ise kesinleşme ve tescil tarihinden itibaren üç ay içinde, proje alanı belirlemek isteyen 2 nci maddenin birinci fıkrasının (f) bendinde belirtilen idareler tarafından bu alanın sınırları tespit edilerek, alana ait uydu fotoğrafları, varsa her tür ve ölçekteki plan, parselasyon planı, mülkiyet bilgileri, kadastral paftaları ve halihazır haritalarıyla birlikte proje alanı sınırı onaylanmak üzere belediyeler tarafından valilikler aracılığıyla, TOKİ tarafından doğrudan Çevre ve Şehircilik Bakanlığına gönderilir. Bu alanlar, adı geçen Bakanlık tarafından talebin intikal tarihinden itibaren otuz gün içerisinde aynen veya değiştirilerek onaylanır ya da reddedilir ve teklif sahibi idareye bildirilir.

(2) Teklif sahibi idare tarafından onay tarihinden itibaren en geç otuz gün içinde onaylanan proje alanı Maliye Bakanlığına gönderilerek, proje alanı içinde kalan 2/B alanlarındaki taşınmazların devrinin talep edilmesi üzerine, bu taşınmazlardan Maliye Bakanlığınca uygun görülenler, hak sahipleri ve mevcut hakları da belirtilmek suretiyle emlak vergi değeri üzerinden talep sahibi idareye devredilir. Devir bedeli peşin veya bu Kanunda belirtilen sürelerde taksitle ödenebilir.

(3)- Aynı proje alanı için birden fazla teklif olması hâlinde, öncelik sıralaması TOKİ, büyükşehir belediyeleri ve belediyeler olmak üzere değerlendirme yapılır.

(4)- Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından proje alanı belirlenmesi hâlinde, üçüncü fıkra hükmü dikkate alınmaksızın öncelik Bakanlığındır. Bakanlık tarafından belirlenen ve onaylanan proje alanı içerisinde kalan 2/B alanlarındaki taşınmazlar ise, hak sahipleri ve mevcut hakları da belirtilmek suretiyle ve bu Kanun amaçlarında kullanılmak üzere adı geçen Bakanlığa tahsis edilir ve bu alanlar adı geçen Bakanlık tarafından değerlendirilir. Bu fıkra kapsamında kalan taşınmazların bu Kanunda belirtilen satış ve ödeme koşulları da dikkate alınarak değerlendirilmesine ve bu fıkranın uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Maliye Bakanlığınca müştereken belirlenir.

(5)- Proje alanı olarak belirlenen bölgelerdeki her ölçekteki imar planları ve değişiklikleri ile bu planlara dayalı olarak yapılacak imar uygulamaları, parselasyon planları, ifraz ve tevhit işlemleri proje alanı sahibi idare tarafından yapılır ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca onaylanır.

(6)- Proje alanlarında ihdas edilecek taşınmazlar, tapuda devir alan idare adına tescil edilir. Devredilen taşınmazların tapu kütüklerinde bulunan 2/B, kullanıcı ve muhdesata ilişkin belirtmeler devir alan idarenin talebi üzerine terkin edilir. Devredilen taşınmazlardan imar planları yapılması sonucunda eğitim, sağlık ve benzeri resmî tesis alanları için ayrılan yerler ile özel kanunları gereğince korunması gereken taşınmazlar, imar uygulaması sonucunda bedelsiz ve müstakil parsel şeklinde Hazine adına tapuya resen tescil edilir ve bu hususta tapu kütüğüne belirtme yapılır. İmar uygulamasını müteakip imar planlarında yukarıda sayılan kullanımlara ayrılmayan parsellere belirtmeler taşınmaz.

(7)- Devralan idareler devraldıkları taşınmazları; hak sahiplerinin talebi üzerine fiili durumuna uygun olarak ifraz edilmek suretiyle müstakil parsel veya paylı olarak, üzerinde çok katlı bina bulunan taşınmazlarda ise kat mülkiyeti tesisi suretiyle, bunun mümkün olmaması hâlinde paylı olarak hak sahipleri ile bunların kanuni veya bu Kanunun yayımı tarihinden önce yapılmış olan akdî haleflerine tabi oldukları mevzuatına göre bu Kanunda belirtilen satış ve ödeme koşullarını da dikkate alarak rayiç bedel üzerinden doğrudan satabileceği gibi; hak sahipleri taşınmazı doğrudan satın almış olsaydı Hazineye ödeyeceği bedeli devralan idarelere ödemeyi kabul etmesi hâlinde, taşınmaz kendisine ait kabul edilerek hakları karşılanmak kaydıyla devir alan idareler kendi projelerinde ve mevzuatlarına göre değerlendirebilir. Üzerinde yapı ve eklentileri bulunan proje alanında kalan taşınmazların üzerindeki yapılar için; o yıla ait Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yapı birim fiyatlarından eksik imalat bedeli ve yıpranma payı düşüldükten sonra kalan bedel ödenir ya da bu bedel, devralan idareler tarafından gerçekleştirilen projeler kapsamında hak sahiplerine verilecek taşınmazların bedelinden mahsup edilir. Bu durumda hak sahipleri, bu hakların dışında taşınmazların doğrudan satış hakkından yararlanamazlar.

 

Sayın Çelikbilek,

Proje Özel Proje Alanı ilan edilen yerler, hak sahiplerinin lehineyse neden Türkiye’de tüm yerler Özel Proje Alanı ilan edilmedi. Çıkarılan kanun 2B Kanunu yani 6292 Sayılı Orman Köylülerinin Kalkınmalarının Desteklenmesi ve Hazine Adına Orman Sınırları Dışına Çıkarılan Yerlerin Değerlendirilmesi ile Hazineye ait Tarım Arazilerinin Satışı Hakkında Kanun’dur. Özel Proje Alanları kanunu değildir. 2B Kanunun içine sıkıştırılan sağ gösterip sol çakan bir yaklaşımla, çıkarılan kanunun farklı alanlara sirayet etmiştir. Beykozlu’ların bilgisine sunuyorum.

O zaman Neden 2B yasası çıkarıldı.

Neden Özel Proje Alanı ilan edilmeyen, 2B’li hak sahipleri oldukça yüksek rayiç bedeller üzerinden yerlerini almaya mahküm edildiler.

Beykoz çok mu değersiz de Özel Proje Alanı ilan ediliyor. Türkiye’nin diğer yerleri de neden büyük çapta Özel Proje Alanı ilan edilmiyor.

Şimdi Beykoz’un tümünü Özel Proje Alanı olarak ilan edilmek isteniyor. İlan edilen Özel Proje Alanlarına TOKİ’nin müdahil olup, olmayacağının garantisini kim, neye, kime veya hangi o bildiğimiz yazılı hukuka göre garantisini verebilecek.

Sayın Çelikbilek;

TOKİ’nin tasarruf yetkisini, gücünü ve yaptırımını, kuruluş yasasını bildiğinizi hatırlatarak, Partiniz ve kendi siyasi geleceğiniz için Beykoz’u gözden çıkardığınız görülmektedir.

Özel Proje Alanları İlan edilen yerlerde hak sahiplerinin %40 daha avantajlı olacaklarını söylüyorsunuz. %40 daha avantajlı olmayı hangi değer üzerinden olacağını belirtmemiş, açıklamasını tam yapmamış olmanız gizli ve açıklanmayan bir şeylerin olduğunu göstermektedir.

%40 avantaj, bölgedeki diğer 2B’li yerler için belirlenen rayiç bedeller ise o olacağı anlaşılmakta, yine doğru bir yaklaşım değildir. Burada Hak sahibi olanlara yüksek bedelden satış yapılacağı anlamına gelmektedir.

Emlak bedeli üzerinden Özel Proje Alanı ilan edilen yerler, Milli Emlak’tan  Belediyenin mülkiyetine geçsin, Siz de emlak bedelinin ortalama 10-15 katı olan emsal bedele ulaşarak, %40 indirim yapacağınızı belirterek, devredileceğini ifade etmeniz ve aradaki gelirin Belediyeye kalacağını bunu da Beykoz kazanacak demenizin ne derece halkı, hak sahibini ve Beykoz’u düşündüğünüzün göstergesidir.

Biz Cumhuriyet Halk Partisi olarak, elde edilebilecek her türlü geliri ve rantı halka dağıtmak veya arsa, arazilerin satış bedellerinden bir gelir ve kar elde etmeyi ne düşünmekte ve ne de bu yönlü özel kanunlar çıkartılarak birilerine peşkeş çekme  peşinde değiliz.  Peşinde, hevesinde olanların da karşısındayız.  Her projemiz ve uygulamamız halkın lehine olanıdır. Halkı dışlayan, halkı tanımayan, görüşünü almayan, üretilen gizli projeleri hiçbir STK’la, siyasi partilerle, Mimarlar ve Mühendisler Odasıyla  paylaşmayan, duyurmayan bir Belediyecilik anlayışında ne olabilir, kimlere imkan ve fırsatlar sağlanabiliri Sizlerin değerlendirmesine bırakıyorum.

Özel Proje Alanı ilan edilen yerlerin, TOKİ’siz, Sosyal Belediyecilik anlayışı, dürüst ve halktan yana olan Cumhuriyet Halk Partisi Belediye Başkanı ve kadrolarıyla ancak hak sahipleri umduklarını bulabilirler. Gelir peşinde koşan, hak sahibini korumayan, hak sahibini, yerinden yurdunda edecek olan ve TOKİ’le buluşturma emelinde olan bir Belediye Başkanı ve AKP zihniyeti Beykoz’a büyük zararlar verecektir.

Beykoz’da tüm projeleri, hak sahiplerini bir araya getirerek, görüşlerini alarak, Hak sahipleriyle mutabık kalınan projeleri uygulayarak, yerinden ve mahallesinden uzaklaştırmadan “yerinden dönüşüm” prensibiyle Belediye ve halk katılımıyla birlikte gerçekleştirilecektir.

 

 

 

 

İBB tarafından Beykoz’a 1 Milyar Küsur yatırım !!!

İBB tarafından Beykoz’a yapılan 1 milyar 85 milyon TL. değerindeki yatırım ve hizmetlerin atık su arıtma tesisleri, dere ıslahları, meydan düzenlemeleri, park yapımları, içme suyu ve mesire alanı yatırımlarından oluştuğu İBB Başkanı ve Beykoz Belediye Başkanı Yücel Çelikbilek tarafından  açıklanmıştır.

 

Bahsedilen tutar hiç de azımsanmayacak bir yatırım tutarı olup, eğer gerçekten Beykoz’a 9,5 yılda toplam 1 Milyar 85 milyon TL. değerindeki yatırım yapıldıysa ve halen ilçe bu mezbele halinde ise İBB bu parayı son derece yanlış ve gereksiz yere harcamış demektir. Bunda önceki basın açıklamamızda Beykoz Belediyesi iyi yönetilemiyor demiştik. Şimdi ise görülüyor ki, İBB’de iyi yönetilemiyor.

 

Yatırımların değer bazında nerelere harcandığının bilgisinin kamuoyu ile paylaşılması gerektir. Söz konusu olan 1 Milyar 85 milyon TL. Bu yatırım tutarı bizlerin vergileri ile karşılanmıştır. Sormamız, sorgulamamız en doğal hakkımızdır. Bugün Beykoz modern bir kent olmanın hiçbir unsurunu yaşamamaktadır. Beykoz’da yaşayan insanların en önemli sorunları imar, mülkiyet, işsizlik, uyuşturucu batağındaki gençlik, trafik sıkışıklığı ve yetersiz park alanlarıdır. Yani Beykoz’un yatırım öncelikleri bu alanlar olmalıydı. Şüphesiz altyapı yatırımları da son derece önemlidir ancak hepimizin bildiği gibi arıtma, dere ıslahı gibi yatırımlar Beykoz’a özel değil, bir plan çerçevesinde tüm İstanbul için yapılmaktadır.

 

Bu gün Beykoz’da yaşayanlar Kavacık ve Beykoz meydanlarındaki trafik durumundan önemli ölçüde rahatsızdır. Kavacık’ta yapılması gereken düzenleme önce büyük miktarda masraf yapılarak yarısına kadar bitirilmiş ve ardından bir işadamının arazisine zarar vereceği için ertelenmiş, şimdilerde ise seçimlere kısa bir süre kaldığı için tekrar çalışmalar  başlatılmıştır.

 

Tarihi Beykoz Meydanı ise park alanı son derece sınırlı olduğu halde iki büyük market açılmasına izin verilerek bu iki markete kurban edilmiştir. Park alanı yaratmak adına bir şeride çapraz park alanı hukuksuz bir şekilde oluşturulmuş ve bu bir şerit de trafiği perişan etmiştir. Bu gün bu iki noktadaki sıkışıklık TEM Fatih Köprüsü sıkışıklığından az değildir.

 

Park bahçe konusunda eğer bir para harcandıysa bu da Beykoz için öncelikli bir yatırım alanı olmamalıdır. Çünkü Beykoz ilçesi çoğunluğu bahçeli evlerden oluşan ve kişi başına yeşil alan miktarının da Türkiye ortalamasının hayli üstünde olan bir ilçedir. Belediye tarafından yapılan tek park hobi bahçesidir ve şu günlerde ne amaçla kullanıldığı iyi araştırılmalıdır. Beykoz’un önemli düzeyde park sorunu vardır ancak ne Beykoz Belediyesi ve ne de Büyükşehir bu amaçla hiçbir şey yapmamaktadır. Eğer bu 1 Milyar’ın 50 Milyon’u bu amaçla ayrılsaydı, bu gün Beykoz’da park sorunu olmazdı. Beykoz Meydanında park olabilecek 7 dönüm büyüklüğünde bir alan bu rakamın çok daha azına kamulaştırılabilir ve park yapılabilirdi.

 

Sayın Başkan en iyi film platolarının Beykoz’da olduğundan bahsediyor ancak Kılıçlı köyünde bu amaçla alınan araziye hiçbir şey yapılamamış olduğu da ortadadır. Film platoları ise yıllar evvel bir işadamına 35 Milyon USD’ye satılarak peşkeş çekilen Deri Kundura Fabrikası alanının mecburi şekilde bu amaçla kullanımıdır ve Beykoz Belediyesi ile bir alakası da yoktur. Sonuç olarak bu yatırım tutarının Beykoz’la bir ilgisi yoktur ve İBB tüm İstanbul için yaptığı “konsept yatırımları”  Beykoz halkını kandırmak için ortaya sürmektedir.

Gelin 1 Milyar TL.’ye 9,5 yılda neler yapılabilirdi görelim;

 

Ortalama 75 m2’üzerinde değeri 60.000 TL olan 16.666 adet konut. Her konutta ortalama 4 kişinin yaşadığı düşünülürse 66.664 kişinin barınma sorunu çözülürdü.

 

 

 

Ortalama 2.500 M2 üzerinde, değeri 5.000.000 TL olan 200 adet okul yaptırılabilirdi. Her okul’da  ortalama bin öğrencinin eğitim yaptığını düşünürsek, 200 Bin öğrenciye eğitim imkanı sağlanırdı. Bir ailede 2 çocuk olduğu öngörüsüyle 100 Bin ailenin eğitim sorununa çözüm bulunmuş olurdu.

 

Beykoz Üsküdar metrosu unutuldu. Biz Sayın Çelikbilek’e hatırlatalım:

İBB’nin Beykoz’a  1 Milyar küsur TL. yaptığı yatırımı öve, öve bitiremeyip, bunu oya tahvil etme yerine bu yatırım tutarı ile Beykoz-Üsküdar metrosunun büyük bir bölümünü rahatlıkla bitirebilme imkanınız da olabilirdi.

 

9,5 yılda sıfır normal  markalı  bir binek otomobilin ortalama değerinin 25.000 TL. olarak hesap yaptığımızda 40.000 adet otomobil alınırdı.

 

 

Yapmış olduğumuz basit ve anlaşılır örneklere ben şok oldum. Ya Sizler?

 

İBB, Beykoz’a 1 Milyar TL. Yatırım yapmış. İBB,  Beykoz Belediyesi’nden  alacaklarına karşılık keşke üzerine aldığı taşınmazların tutarını düşerek yatırımı eksik yapsaydı.  Oldukça yüksek tutarlı yatırım yapan İBB neden bunu Beykoz’a çok gördü. Belediyeler yasasında Büyükşehir Belediyeleri, İlçe ve Belde  Belediyelerine tahsis,  yardım yapma, alacaklarını mevzuat gereği almamaları uygulaması varken neden bu yöntemi tercih etmedi veya etmediler.

Sayın basın mensubu arkadaşlarım, 54 yıllık Beykozlu ve 39 yıllık bir belediyecilik tecrübem sonucunda şu an sizlerin karşısında Ana muhalefet Partisi olan Cumhuriyet Halk Partisi’nin İlçe Başkanı olarak bulunmaktayım. Bizlerin bir şeyler, bilip bilmediğini, anlayıp, anlayamadığımızın cevabını, 30 Mart 2014’ten sonra Beykoz Belediyesinin anahtarlarını Belediye Başkanımla birlikte İlçe Başkanı olarak sayın Yücel Çelikbilek’in elinden  teslim almakla vereceğiz.

Hepinize Saygı ve Sevgilerimle,

      Bahadır Yavuz

CHP Beykoz İlçe Başkanı

 

 

Kavacık Mah. Fatih Sultan Mehmet Cad. Tonoğlu Plaza No: 3/4 - +90 532 387 73 79 - BEYKOZ - İSTANBUL

Tema Tasarım | AnatoliaWeb